Свържи се с нас

Новини

Ку-треска, една забравена болест се завърна!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За периода 20.11.2017 – 24.08.2018 г. на територията на Габровска област са регистрирани шест огнища на Ку-треска по животните.

За този период РЗИ – Габрово извърши изследвания на 81 лица – животновъди и ветеринарни специалисти, заети с отглеждането и обслужването на болните животни , както и лица, консумирали мляко и млечни продукти от болни животни.

Резултатите показват, че 21 лица от тях са заболели от Ку-треска. Всички заболели са провели антибиотично лечение. Двама от заболелите са лекувани в болнични условия.

Заболяването е антропозооноза, т.е. – боледуват и хора и животни. Причинява се от бактерия (Coxiella burnetii), доста устойчива на външни влияния и дезинфекционни средства.
Основният източник на зараза са домашните животни: крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици.

По-висок риск от заразяване с Ку – треска има при определени професии: работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, ветеринарни лекари, ветеринарни техници и други професии, при които има близък контакт с животни.

Инфектирането може да стане по няколко начина: чрез вдишване на прах, заразен с екскрети на заболели животни, при клане и обработка на животински суровини, през кожата и лигавиците от околоплодни води при израждане на животни, чрез консумация на замърсена храна или непастьоризирано мляко от болни животни или други млечни продукти, които не са претърпели достатъчна термична обработка.

Разграничават се два начина на протичане – остро и хронично. Най-типичните изяви на острата Ку-треска са грипоподобна болест и пневмонията.

Грипоподобната болест започва внезапно и продължава обикновено между 2-14 дни. Основните симптоми са висока температура – до 39-40 градуса, която продължава дълго време. Болните се оплакват от силно главоболие, гадене, отпадналост, болки в мускулите.

Пневмонията причинената от Coxiella burnetii може да бъде както лека и самоограничаваща се, така и тежка с развитие на усложнения. Тя протича със суха кашлица, обща слабост, бодежи в гърдите, температура. Главоболието е чест симптом и обикновено е силно.

Хроничната форма на Ку-треската протича много тежко и води до – артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите), васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка.

Хроничният ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето) е най-честото усложнение на хроничната Ку-треска.

Инфекцията с коксиела може да протече и с клиничната картина на остър вирусен хепатит – гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими.

Инфекцията при бременни води до сериозни увреждания. Само в една трета от случаите бременността завършва благоприятно.

При навременно диагностициране лечението на Ку-треската е успешно, но е по-добре заболяването да бъде избегнато като се спазват някои профилактични мерки, като:
– Когато се грижите за животни (крави, овце или кози), ползвайте защитно облекло, маски и ръкавици.
– Правете дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения.
– В случай на проява на признаци на Ку-треска при животните – аборти, преждевременни раждания, обърнете се към ветеринарните служби за изследване и лечение.
– Стриктно спазвайте хигиена при млекодобива – измивайте, почиствайте и дезинфекцирайте съдовете.
– Консумирайте млякото след добра термична обработка и сиренето след достатъчен период на зреене.
– Ако имате контакти със съмнително болни животни или сте консумирали животински продукти които не са подлагани на достатъчна термична обработка и започнат оплаквания, като висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката, потърсете незабавно лекарска помощ!

Във връзка с утежнената епизоотична и епидемиологична обстановка в Габровска област по отношение на Ку- треската, РЗИ Габрово съветва гражданите да не купуват млечни продукти с неизяснен произход, от нерегистрирани производители! Това, че млякото, млечните продукти и месото са „домашно производство“, не означава , че са стопроцентово безопасни!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на Габрово, издигнат от ПП – ДБ

Published

on

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на община Габрово, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, на предстоящите местни избори в края на октомври.

Това стана ясно вчера, 26 септември, след като тя получи регистрация в Общинската избирателна комисия. Манолова е и водач на листата от общо 27 кандидати за общински съветници.

„Някои решения се вземат трудно. Особено, когато има предубеденост за процеса, страх от независещи от нас фактори, обремененост от статуквото. Но всъщност осъзнах, че местните избори би трябвало да са надпартийни по същността си и да се търси личността – визионер, която да създава добро за всички и да води напред. Всеки кмет до момента е постигнал нещо и оставил следа.

И трябва да бъде уважен за това. Но да си кмет не е просто работа, позиция, желан пост… Това е мисия. И много време, посветено на общността. Вяра, че всеки гражданин трябва да има право и възможност да сподели своето виждане без да се страхува. Вяра, че заедно можем да вървим успешно напред. Нека тези предстоящи местни избори дадат на габровци шанса да избират по свое мнение, а не по задължение.

Нека да донесат вяра и надежда, че можем да сме спокойни не само днес, но и за бъдещето на всички!“, сподели на профила си в социалната мрежа фейсбук Ралица Манолова.

Зареди още

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата UEFA Playmakers

Published

on

ФК „Чардафон 1919“ – Габрово за поредна година организира под егидата на БФС, UEFA и Disney безплатни тренировки за момичета, от 5 до 8-годишни възраст.

Заниманията ще започнат от 2 октомври и ще продължат до края на месеца.

Футболните тренировки ще се проведат в салона на Национална Априловска гимназия от 18.00 часа. Те ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, и помощника му Преслава Василева.

Всички желаещи да се включат в тренировъчния процес трябва да се регистрират и заявят своето участие оттук.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

UEFA Playmakers е забавен и безопасен начин за момичета между 5 и 8 години да започнат да играят футбол. Програмата включва движения, игри и разказване на истории от Дисни, за да се забавляват и да научат да играят във футбола.

Зареди още

Крими

Конфискуваха колата на дрогиран, хванат зад волана

Published

on

Полицията в Трявна установи напушен местен водач, а след като престъплението бе разкрито конфискува и автомобила му.

Нарушителят бил засечен на пътя вчера, 26 септември, около 17.20 часа, в Трявна при проверка лек автомобил “Опел Корса“.

Водачът –30-годишен местен жител, бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за канабис.

Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет. По случая е образувано бързо производство.

Още едно престъпление, свързано с наркотици бе разкрито вчера, но в Габрово. Около 22.20 часа, била извършена проверка на 25-годишен местен жител.

Установено било, че мъжът придобил и държи в себе си бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица