Свържи се с нас

Новини

Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция

Published

on


„Отстояваме Нова Лява и Екологична коалиция“ – така е озаглавена статията подписана от 9 европейски депутати от различни политически семейства (GUE/NGL, С&Д, Зелените/ALE), които са и членове на Координационния съвет на Прогресивния алианс – пространство за диалог на основата на доверие и откритост. Целта на Алианса е да анализира различията и да изгражда мостове между прогресивните сили в Европейския парламент и в цяла Европа. Създаден е от членове на ЕП от различни политически групи и е отворен за всички, които споделят ценностите солидарност, демокрация, социална справедливост и устойчивост.

Статията е публикувана днес в изданието Euractiv. В нея се говори за острата необходимост от общи действия между Левицата, Прогресивните, Екологичните и Демократичните сили в цяла Европа.

Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция

На няколко пъти през последните мандати на Европейския парламент бяха правени опити да се създаде пространство за диалог и сближаване между различните фракции на левицата и на eкологичните сили. През последните три години групата на Прогресивния алианс e част от това движение, което вероятно вече е надхвърлило фаза „опити“.

По време на обсъжданията ни се очерта ясна необходимост да се изправим срещу двете процъфтяващи “злини” – неолиберализмът и национализмът. Тези две явления са дълбоко свързани. Неолиберализмът, проспериращ включително и чрез широки коалиции както на европейско, така и много често на национално равнище, стимулира нарастването на неравенствата в Европа, нанася сериозни социални вреди и застрашава околната среда.

Национализмът конструира “чужденецът” и набеди ЕС като “изкупителна жертва”, отговорна за всичките ни беди. Не можем да позволим това да се случва в европейски държави. Ето защо спешно се нуждаем от инициатива за сплотяване на прогресивните сили. Развихме дейността си на следните три етапа:
1. Първо: Създаваме свободно и неформално пространство за дебати между левицата, прогресивните сили, зелените и еколозите. Изработваме предложение до желаещите да споделят и/или сравнят гледната си точка.
2. След това: Действаме заедно. Организирахме срещи, форуми, дебати, както и предложения в защита на Гърция и на държавите-членки, подложени на остеритета /орязването на бюджетите/. Вслушахме се в неправителствените организации (НПО) и осъдихме вредите, които нанасят споразуменията за свободна търговия (TTIP, CETA)
3. В резултат: Задаваме основния политически въпрос. Как да насърчим съвместните действия и единството между еколозите и левицата, след като споделяме толкова много общи позиции?

С това питане за единството поставяме под въпрос старите политически структури и старите рефлекси. Разединението носи риска от нарастването на реакционни, неолиберални, екстремистки и националистически сили. Това отслабва нашата борба за социална справедливост, която е и необходимо условие за по-бърз екологичен преход. Европейската демократична рамка е в по-голяма опасност от когато и да е било. Рискът, който носи разединението между нас, може потенциално да подхрани появата на бъдещ европейски парламент, доминиран от реакционната десница. И така, каква форма ще придобие новото социално, зелено и демократично политическо пространство в Европейския парламент?

В този политически контекст, разделението и фрагментацията е лишено от каквото и да било оправдание; както също би било евентуалното повторение на вече практикуваните големи коалиции, без ясно отхвърляне на досегашните неолиберални схеми. Ето защо Прогресивният алианс дава знак за бъдещето и път към изграждане на реална алтернатива. Той доказва, че взаимовръзките са възможни. Затова ние ще присъстваме на всички ключови инициативи за сближаване на прогресивните сили. Ще участваме в колкото се може повече битки, за да се противопоставим на политическото статукво. Ще бъдем на Европейския форум на прогресивните сили в Билбао на 9-11 ноември т.г., както бяхме и на първата подобна среща в Марсилия миналата година. Ще присъстваме в деня след изборите, за да дадем живот на едно по-голямо пространство, да формираме един по-голям съюз с политическите сили, които искат промяна чрез прогресивен, демократичен и екологичен преход.

Координационен съвет на Прогресивния алианс:

Гийом Балас (S&D)
Димитрис Пападимулис (GUE / NGL)
Ърнест Уртасун (Зелените / ALE)
Флорент Марчелеси (Зелените / АЛЕ)
Ева Джоли (Зелените / АЛЕ)
Ели Шлейн (S&D)
Мартин Ширдеван (GUE / NGL)
Серджо Коферати (S&D)
Георги Пирински (S&D)

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Преминаваме към лятно часово време

Не забравяйте.

Published

on

В 03:00 часа сутринта на 29 март, неделя, ще преместим стрелките на часовника с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време.

При това положение ще спим с 1 час по-малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня.

Постепенно слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва по-късно, за да допринесе за пролетно-летните емоции по време на дългите слънчеви дни.

Според специалистите, за да ограничи стреса от промяната, човек трябва да почива повече, да пие повече вода и използва свободното си време за занимания, които наистина харесва и обича.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават даренията към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Продължават даренията на физически лица и фирми към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Общинският съвет в Габрово взе решение за дарение, в размер на 30 000 лева.

Народните представители Кристина Сидорова и Николай Сиракова са направили лични дарения на болницата. Българският лекарски съюз дари пакети за лекарите, подложени на карантина, които ще работят.

Има направено голямо дарение на парични средства от габровска фирма, която дарява средства на болницата за пореден път. Постъпили са парични дарения и от други фирми и физически лица на различна стойност.

Има лично дарение от габровски бизнесмен на аспиратор и ларингоскоп, друга фирма ще закупи седем реанимационни легла, фирма ще дари еднократни съдове и прибори за хранене, за да се спазват най-стриктни противоепидемични мерки.

В рамките на национална кампания ще бъдат дарени минерална вода и газирани напитки за пациентите и екипи на инфекциозно отделение, а габровски ресторант ще поеме приготвянето и доставка на храна на екипите в инфекциозно отделение, ако се наложи да бъдат в карантина, лекувайки пациенти от коронавирусна инфекция.

Получени бяха работни облекла и маски, дарени от футболиста Димитър Бербатов.

Габровска фирма, производител на цветя , е направила болницата по-пъстра и накара работещите в нея да се усмихнат на пъстрите цветя , които са един подранил подарък за предстоящия празник 7 април.

Ръководството на лечебното заведение благодари на всеки един дарител и заявява, че са благодарни на всяко едно дарение и благодарят за подкрепата и доверието. Всеки един дарител ще бъде уведомен как са похарчени дарените средства.

От МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ напомнят, че най- големият подарък за тях ще бъде ако заедно запазим живота и здравето на всеки един от нас ! Призовават – останете си вкъщи!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поръчайте любимото си ястие от Пицария „ТЕМПО“

Published

on

Скъпи клиенти, предвид въведеното в страната извънредно положение Ви информираме, че Пицария „ТЕМПО“ няма да работи.

Имате възможност да получите любимите си от Пицария „ТЕМПО“ ястия във Вашия дом, офис, работно място.

Телефон за поръчки:
066 806920,
+359 879 988019

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица