Свържи се с нас

Новини

Ректорът на университета в Габрово – „тежък“ богаташ!

Ректорът на ТУ – Габрово с 5 апартамента, къща с двор, гараж, урегулиран поземлен имот, близо 200 000 бона и три коли.

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общо пет апартамента – три в Габрово и два София, къща с двор в село Борики, сумата от 158 847 лв., гараж и урегулиран поземлен имот е посочил ректорът на Технически университет – Габрово в декларацията си за имущество и интереси за 2017 г. пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това установи проверка на „Габрово Нюз“, по повод публикуваните през тази седмица на страницата на КПКОНПИ ежегодни декларации за имущество и интереси на лицата, заемащи висши публични длъжности.

Управляващият  габровското висше учебно заведение е декларирал 100% собственост върху идеалните части на къщата с двор и урегулирания поземлен имот в с.Борики, гаража в Габрово, както и на два от апартаментите в областния град. При третия – има 50% собственост.

В декларацията, подадена от ръководителя на висшето техническо училище в Габрово, става ясно още, че той се е сдобил през 2011 г. с апартамент в София, на площ от 74 кв.м, за сумата от 125 171 лева, за чиито собственик в декларацията е посочена неговата съпруга. Второто недвижимо имущество в столицата е било закупено през 2003 г. за сумата от 39 100 лв. със средства на габровския ректор и записано само на негово име.

Ръководителят на ТУ – Габрово е декларирал 115 000 лв., 22 486 евро, както и 20 000 лв. на жена си, като общите им налични парични средства, с които двамата разполагат, възлизат на 178 847 лв. Той е вписал и три леки автомобила, декларирани пред КПКОНПИ, единият от които закупен през 2016 г. за сумата от 5 000 лв. При другите два притежава по 50% от тях.

Невена Петкова, снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова е декларирала апартамент в Севлиево. Пред КПКОНПИ за миналата година тя посочила още 2 500 лв. налични парични средства от заплата и 2 000 лв., също от заплата, но на нейния съпруг.

Губернаторът на Габрово разполага на влог с 17 162 лв. от заплати и обезщетения, както и с 25 802 лв., постъпили по нейната сметка от съпруга й чрез заплати, заеми и спестявания. В декларацията Невена Петкова е заявила още кредит, в размер на 35 671 лв. на името на мъжа си, кредитна карта с лимит до 2 000 лв. и кредитна карта за 2 000 евро на съпруга си.

Таня Христова, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на Габрово Таня Христова е декларирала, че през 2017 г. е наследила апартамент в Габрово, парцел в с.Балани, 1/6 от лозя и ниви в с.Горна Митрополия, и 1/4 от два леки автомобила. В декларацията си Христова е посочила още, че притежава 500 кв.м парцел в Габрово, закупен през 2007 г. чрез заем, апартамент в областния град от 2008 г. – произходът на средствата, за който са от заплата. Данни за наличните си парични средства габровският кмет не е обявявала.

Климент Кунев, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Един от заместници на Христова – Климент Кунев, е упоменал, че се е сдобил с мотоциклет за 1 000 лв. през 2017-та, произходът на средствата, за който са дошли от заплата. Той е декларирал общо 96 900 лв. в сметките си, от разпределение на дивидент между съдружници, кредит за текущо потребление, заплата и продажба на недвижим имот.

Зам.-кметът на Габрово Кунев разполага с банков депозит, в размер на 20 700 лв., произходът на средствата, за които са от продажбата на недвижим имот и кредит за текущо потребление. Той, заедно със своята съпруга, имат кредит за текущо потребление за 58 000 лв.

Николай Сираков, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков е декларирал апартамент в Габрово, налични 5 000 лв. от заплата, три банкови влога – два за общата сума от 7 123 лв. и един за 1968 евро. Изплаща финансов лизинг, в размер на 27 250 лв., за нов автомобил.

Иглика Събева, снимка: Областна администрация – Габрово

Колежката му от същата политическа партия – Иглика Събева, има апартамент в Севлиево, къща с двор в с.Младен, собственост на съпруга й, който притежава няколко ниви, пасища и иглолистна гора. Тя е собственик на лек автомобил за 900 лв.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В декларацията си народният представител на БСП – Габрово Кристина Сидорова е посочила лек автомобил, закупен през 2017 г. за 2 000 лв. със средства от заплата.

Борис Вангелов

Четвъртият габровски депутат Борис Вангелов си е купил с пари от заплата също лек автомобил, но за 5 500 лв. Той е посочил 10 000 лв. в банковата си сметка, както и 31 780 лв. банков влог от заплати.

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев е декларирал, че разполага с налични парични средства, в размер на 35 000 лв., дошли от заплата. Премиерът Бойко Борисов пък e с 53 260 лв.

*Редакторска бележка*

Чрез настоящата публикация Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ не цели да дискредитира, накърни достойнството или урони престижа на лицата, заемащи висши публични длъжности, а да информира обществеността за тяхното имотно и финансово състояние, което самите те са декларирали пред КПКОНПИ.
В случай, че някои от лицата, намерили място в публикувания материал
, се почувстват засегнати, ощетени по някакъв начин, желаят да обяснят за произхода на средствата си или сме пропуснали да отразим детайл от декларациите им, „Габрово Нюз“ ще им предостави възможността за право на отговор на страниците на медия ни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица