Свържи се с нас

Новини

Ректорът на университета в Габрово – „тежък“ богаташ!

Ректорът на ТУ – Габрово с 5 апартамента, къща с двор, гараж, урегулиран поземлен имот, близо 200 000 бона и три коли.

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общо пет апартамента – три в Габрово и два София, къща с двор в село Борики, сумата от 158 847 лв., гараж и урегулиран поземлен имот е посочил ректорът на Технически университет – Габрово в декларацията си за имущество и интереси за 2017 г. пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това установи проверка на „Габрово Нюз“, по повод публикуваните през тази седмица на страницата на КПКОНПИ ежегодни декларации за имущество и интереси на лицата, заемащи висши публични длъжности.

Управляващият  габровското висше учебно заведение е декларирал 100% собственост върху идеалните части на къщата с двор и урегулирания поземлен имот в с.Борики, гаража в Габрово, както и на два от апартаментите в областния град. При третия – има 50% собственост.

В декларацията, подадена от ръководителя на висшето техническо училище в Габрово, става ясно още, че той се е сдобил през 2011 г. с апартамент в София, на площ от 74 кв.м, за сумата от 125 171 лева, за чиито собственик в декларацията е посочена неговата съпруга. Второто недвижимо имущество в столицата е било закупено през 2003 г. за сумата от 39 100 лв. със средства на габровския ректор и записано само на негово име.

Ръководителят на ТУ – Габрово е декларирал 115 000 лв., 22 486 евро, както и 20 000 лв. на жена си, като общите им налични парични средства, с които двамата разполагат, възлизат на 178 847 лв. Той е вписал и три леки автомобила, декларирани пред КПКОНПИ, единият от които закупен през 2016 г. за сумата от 5 000 лв. При другите два притежава по 50% от тях.

Невена Петкова, снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова е декларирала апартамент в Севлиево. Пред КПКОНПИ за миналата година тя посочила още 2 500 лв. налични парични средства от заплата и 2 000 лв., също от заплата, но на нейния съпруг.

Губернаторът на Габрово разполага на влог с 17 162 лв. от заплати и обезщетения, както и с 25 802 лв., постъпили по нейната сметка от съпруга й чрез заплати, заеми и спестявания. В декларацията Невена Петкова е заявила още кредит, в размер на 35 671 лв. на името на мъжа си, кредитна карта с лимит до 2 000 лв. и кредитна карта за 2 000 евро на съпруга си.

Таня Христова, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на Габрово Таня Христова е декларирала, че през 2017 г. е наследила апартамент в Габрово, парцел в с.Балани, 1/6 от лозя и ниви в с.Горна Митрополия, и 1/4 от два леки автомобила. В декларацията си Христова е посочила още, че притежава 500 кв.м парцел в Габрово, закупен през 2007 г. чрез заем, апартамент в областния град от 2008 г. – произходът на средствата, за който са от заплата. Данни за наличните си парични средства габровският кмет не е обявявала.

Климент Кунев, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Един от заместници на Христова – Климент Кунев, е упоменал, че се е сдобил с мотоциклет за 1 000 лв. през 2017-та, произходът на средствата, за който са дошли от заплата. Той е декларирал общо 96 900 лв. в сметките си, от разпределение на дивидент между съдружници, кредит за текущо потребление, заплата и продажба на недвижим имот.

Зам.-кметът на Габрово Кунев разполага с банков депозит, в размер на 20 700 лв., произходът на средствата, за които са от продажбата на недвижим имот и кредит за текущо потребление. Той, заедно със своята съпруга, имат кредит за текущо потребление за 58 000 лв.

Николай Сираков, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков е декларирал апартамент в Габрово, налични 5 000 лв. от заплата, три банкови влога – два за общата сума от 7 123 лв. и един за 1968 евро. Изплаща финансов лизинг, в размер на 27 250 лв., за нов автомобил.

Иглика Събева, снимка: Областна администрация – Габрово

Колежката му от същата политическа партия – Иглика Събева, има апартамент в Севлиево, къща с двор в с.Младен, собственост на съпруга й, който притежава няколко ниви, пасища и иглолистна гора. Тя е собственик на лек автомобил за 900 лв.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В декларацията си народният представител на БСП – Габрово Кристина Сидорова е посочила лек автомобил, закупен през 2017 г. за 2 000 лв. със средства от заплата.

Борис Вангелов

Четвъртият габровски депутат Борис Вангелов си е купил с пари от заплата също лек автомобил, но за 5 500 лв. Той е посочил 10 000 лв. в банковата си сметка, както и 31 780 лв. банков влог от заплати.

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев е декларирал, че разполага с налични парични средства, в размер на 35 000 лв., дошли от заплата. Премиерът Бойко Борисов пък e с 53 260 лв.

*Редакторска бележка*

Чрез настоящата публикация Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ не цели да дискредитира, накърни достойнството или урони престижа на лицата, заемащи висши публични длъжности, а да информира обществеността за тяхното имотно и финансово състояние, което самите те са декларирали пред КПКОНПИ.
В случай, че някои от лицата, намерили място в публикувания материал
, се почувстват засегнати, ощетени по някакъв начин, желаят да обяснят за произхода на средствата си или сме пропуснали да отразим детайл от декларациите им, „Габрово Нюз“ ще им предостави възможността за право на отговор на страниците на медия ни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Годишната план-програма за пътна безопасност на движението бе приета

Published

on

На първото си редовно присъствено заседание Областната комисия по безопасност на движението по пътищата(ОКБД) прие Годишна план- програма за 2023г. на област Габрово. То се проведе заседателната зала на Областна администрация- Габрово под председателството на заместник – областния управител Андрей Николов.

В заседанието участваха членовете на Комисията в лицето на представители на Общините, Областно пътно управление, Център за спешна медицинска помощ, Окръжна прокуратура, Областен отдел ,,Автомобилна администрация“, Регионално управление на образованието, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Чрез видеоконферентна връзка се включиха и представителите на Държавна агенция ,,Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Росен Рапчев, Светослав Васев и Марта Петрова.

Съгласно предварително обявения дневен ред приети бяха още: текущата обобщена информация за предприети и изпълнени мерки по БДП за четвърто тримесечие на 2022 г. ; график за провеждане на заседанията на ОКБДП за 2023 г.; проект на Годишен доклад за 2022 г. на област Габрово. В хода на заседанието бе отправена препоръка от представителите на ДАБДП, според която всяка една от представляващите институции в Областната комисия следва да насочи усилията си в посока на превенцията и информираността на своите служители.

Това е една от основните цели на политиката по пътна безопасност. Превенцията започва от най-ранна детска възраст и цели формиране на култура на безопасно поведение по пътищата.

Предложено бе в часовете по пътна безопасност, които се провеждат в детските заведения и училищата, да се използват разяснителните материали, качени на сайта на ДАБДП, да се информират децата и младежите за рисковете, до които води отклоняването на вниманието и използването на мобилни устройства по време на пътуване, да се подчертае необходимостта от поставяне на предпазни колани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица