Свържи се с нас

Новини

Честването на „Шипченска епопея“ ще бъде открито в Габрово (Програма)

Националното честване „Шипченска епопея“ ще бъде открито на 21 август с празнични инициативи за деца и възрастни в Габрово

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Под мотото „Да се срещнем на Шипка“ ще преминат събитията, включени в проявите за Национално честване „Шипченска епопея“ през настоящата година. През цялата седмица 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея.

Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на Габрово Невена Петкова. Тя споделя, че акцентът тази година ще е върхът Шипка. Вероятно всеки ще си помисли, че всяка година това е фокус на събитията.

„Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинския връх, онзи който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август“, обясни Невена Петкова.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Още един нов елемент в програмата предвиждат организаторите и това е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“. Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, където ще се пресъздадат историческите действия.

„Огромно предизвикателство е да преместим това мероприятие, първо защото всички са свикнали то да бъде на Орлово гнездо и второ защото организационно е по-сложно“, споделя още областният управител.

Но всички организатори смятат, че усилията ще си заслужават, защото там максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла на косъм.

От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода.

В хронологичен ред събитията започват с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат парка до РБ „Априлов – Палаузов“. Там Областна администрация – Габрово, заедно с община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“, създателите на „Роден пъзел“, художничките Ема Вертерова и Елиза Ковачева са предвидили множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито и прожекция на исторически филм, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят техниката си.

Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г.

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кулминационният ден 25 август започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от Ротари клуб – Габрово, а именно туристическите походи.

Те стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколски манастир. Както всяка година по трите лъча – от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Национално честване “Шипченска епопея” се организира в партньорството с Община Габрово, Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово и с подкрепата на: „Валентин Петров 2004“ ООД, Вердана ЕООД, „Идеал Стандарт“, Импулс АД, МАК АД, М-Пресс ООД, ОББ АД, Паралел ЕАД, „СТС Инвест Холдинг“ АД, „Хамбергер България“ ЕООД.

Традиционно, медийни партньори са: в-к „100 Вести“, радио Бумеранг-FM, Дарик, Габрово Нюз, Култура On Air, Photoplace club.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. Възраждане в Габрово в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Национално честване Шипченска епопея

21-26 август 2018 г.

Под патронажа на Президента на Република България

Програма

02 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия – Казанлък

16 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
МЯСТО: ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – КАЗАНЛЪК

21 август 2018 г.

16:30-19:00 часа „С ПОГЛЕД КЪМ ШИПКА“ – ПРАЗНИЧНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ
Място: / парк с мечето/

22 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия „Христо Цокев“

23 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
Място: Регионален исторически музей – Габрово

24 август 2018 г.

9:30 – 12:30 часа СЪСТЕЗАНИЯ ЗА УЧЕНИЦИ – ИЗКАЧВАНЕ СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА И ПО ОРИЕНТИРАНЕ

12:30 – 13:00 часа ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ С ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ
Място: връх Шипка / до Зимна войнишка землянка и Команден пункт на ген. Столетов/

25 август 2018 г., събота

7:45 – 8:30 часа ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ШИПЧЕНСКИТЕ БОЕВЕ
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ
Място:
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

12:00 – 12:50 часа ОФИЦИАЛНА ЧАСТ
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:30 – 14:30 часа ВЪЗСТАНОВКА НА БОЕВЕТЕ
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

20:30 – 21:30 часа ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА
Място: пл. Възраждане, Габрово

21:45 – 22:45 часа „О, ШИПКА“
СПЕКТАКЪЛ НА НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „БЪЛГАРЕ“
Място: открита сцена, пл. Възраждане, Габрово

Информация за автобусите

7:30 часа Габрово – Соколски манастир – 2 лв
7:00 часа Габрово – м. Узана – 3 лв
9:30 часа Габрово – връх Шипка – 5 лв двупосочен
15:30 часа Връх Шипка – Габрово

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица