Свържи се с нас

Новини

Защо няма средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово?

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

Защо за пореден път няма предвидени средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово? Защо, въпреки уверенията, пак няма пари за изграждане на траурна урнова стена и защо от преразпределението на Бюджета няма средства, които да бъдат предназначени за новия гробищен парк, в местността Колева ливада в околностите на Габрово?

Тези въпроси постави на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник от левицата в местния парламент Николай Григоров, който заедно с Миглена Пройнова – общински съветник от БСП, коментираха пред журналисти темите, свързани с Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018.

„Централният гробищен парк в Габрово е пред изчерпване, 5 000 лв. има за препроектиране на новия парк в местността Колева ливада и един автомобил за гробищните паркове. Нито лев повече обаче за изграждане на урнова стена, каквато беше заявено, че бъде направена нееднократно, нито лев повече за нов гробищен парк“, заяви Николай Григоров.

„Ако някой смята, че е безсмъртен и това не е приоритет за Общината, ние не смятаме така. Според нас час по-скоро трябва да се заделят средства и да се направи нов гробищен парк. Има отредено място, общ устройствен план, но дотам. Съвсем скоро няма да има къде да бъдат погребвани починалите“, коментира още общинският съветник от левицата Григоров.

По думите му изграждането на урнова стена също е наложително, тъй като все повече хора предпочитат метода на трупоизгарянето. „И това най-после управляващите в Габрово трябва да го проумеят. Когато се преразпределят средства от икономии, част от тях трябва да отиват вече и в това направление“, подчерта още Григоров.

Казаното от него по отношение на Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018 бе допълнено от Миглена Пройнова. Според нея в актуализацията на Бюджета ясно се откроявали 90 000 лв. за проекти, написани от директорите на детските градини.

„Въпросът е, че детските градини в Габрово са 10 на брой. На тях им се дават по 9 000 лв. за проекти, които те са разработили“, информира Пройнова. На поставен от нея въпрос, свързан с критериите и защо точно по 9 хил. лева ще бъдат давани, кметът Таня Христова отговорила „напоително“, но пак не ставало ясно.

„В детските градини ще бъдат закупени интерактивни дъски, тъчскрийнове, таблети. Едно от най-важните неща според проектите са дигиталните обучения. Дали това е най-големият приоритет за детските градини, дали това не е залитане само в тази насока, е друг въпрос.

Но на нас не ни беше отговорено как всъщност и по какви критерии се дават точно по 9 000 лв., защото има по-големи проекти, които се прехвърлят и в следващите учебни години, което е записано в експозетата на директорите. От това, което видяхме останахме с впечатлението, че е една пълна уравниловка.

Това, което ще се направи, разбира се, че ще подобри оборудването, но друг е въпросът как и по какъв начин се разпределят и харчат парите от Инвестиционната програма“, заяви Миглена Пройнова.

Относно Инвестиционната програма Николай Григоров маркира още проваления конкурс за изграждането на паметник на Васил Левски в Габрово.

„Въпросът породи остри дискусии и спорове в зала. Надявам се, че в крайна сметка това, което постигнахме като общо съгласие, с уверението на кмета, че до края на годината да бъде обявен нов конкурс за идеен проект“, каза той.

От думите му стана известно още, че сегашният идеен проект за паметник на Васил Левски е провален, поради не дотам добри естетически качества според комисия.

„Това го приемаме, защото комисията все пак са професионалисти. Но не приемаме, че гласуваното предложение за изграждането на паметник на Левски, датиращо от 2012 г., едва сега 6 години по-късно, се предприемат действия. Ще настояваме това да се случи още тази година“, допълни Николай Григоров.

Представителите на левицата споделиха опасенията си, че Габрово отново е изправено пред това изграждането на паметника на Васил Левски в нашия град да бъде прехвърлено за следващия мандат на бъдещия кметски екип.

Според социалистите вероятно самите критерии и изисквания за конкурса по изграждане на паметника са така поставени, че не могат да привлекат големи имена и творци, които да направят качествени проекти.

„Имаме подозрение, че по този начин се организира конкурсът, за да се отлага въпросът напред във времето и паметникът на Левски да не се случи. От година на година се случва все едно и също“, коментираха още общинските съветници от БСП – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ-Габрово излизат на протест

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово ще изразят подкрепата си и ще се присъединят към Националния протест на работещите в РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември, понеделник.

„Търпението и проявената от нас толерантност, в името на общественото здраве, са категорично изчерпани“, заявяват работещите в РЗИ – Габрово. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Габрово отново ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. „Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от КОВИД-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо. Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с КОВИД-19.

Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм. Изискванията на професията ни налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство, и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Ежедневната ни работа е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за водите, Закона за защита от шума в околната среда, Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, и много други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Всекидневно се сблъскваме с общественото недоволство и негативи, които неизменно се проявяват поради естеството на работата ни. В тези трудни моменти не си позволяваме да проявим безотговорност, не абдикираме от ангажиментите си, съзнавайки благородната си мисия и отчитайки, че е наш дълг да сме винаги на „първа линия“ в името на живота и здравето на хората.

Служителите в Регионалните здравни инспекции бяха обнадеждени от декларираното пред обществото намерение на управляващите да припознаят Здравеопазването, като сектор с приоритетно значение. Същевременно, с огорчение констатираме, че позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не можем да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в отрасъл „Здравеопазване“. 

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките, НЗОК и други).

С Постановление на Министерски съвет (ПМС) №210 от 29.07.2022 год. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на МЗ за увеличаване на разходите за персонал за 2022 год. С това е осигурен финансов ресурс, който според изричния текст на чл. 1 от цитираното ПМС е целеви и следва да е насочен само и единствено към „достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 год. за второстепенните разпоредители към министъра на здравеопазването“.

Резултатът към днешна дата – липса на каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в РЗИ, каквото е предназначението на част от тези средства съгласно чл. 1 и чл. 2 от ПМС №210/29.07.2022 год. „, изтъкват в своите аргументи за недоволството здравните служители.

Те настояват за две неща. Увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица