Свържи се с нас

Новини

Защо няма средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово?

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

Защо за пореден път няма предвидени средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово? Защо, въпреки уверенията, пак няма пари за изграждане на траурна урнова стена и защо от преразпределението на Бюджета няма средства, които да бъдат предназначени за новия гробищен парк, в местността Колева ливада в околностите на Габрово?

Тези въпроси постави на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник от левицата в местния парламент Николай Григоров, който заедно с Миглена Пройнова – общински съветник от БСП, коментираха пред журналисти темите, свързани с Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018.

„Централният гробищен парк в Габрово е пред изчерпване, 5 000 лв. има за препроектиране на новия парк в местността Колева ливада и един автомобил за гробищните паркове. Нито лев повече обаче за изграждане на урнова стена, каквато беше заявено, че бъде направена нееднократно, нито лев повече за нов гробищен парк“, заяви Николай Григоров.

„Ако някой смята, че е безсмъртен и това не е приоритет за Общината, ние не смятаме така. Според нас час по-скоро трябва да се заделят средства и да се направи нов гробищен парк. Има отредено място, общ устройствен план, но дотам. Съвсем скоро няма да има къде да бъдат погребвани починалите“, коментира още общинският съветник от левицата Григоров.

По думите му изграждането на урнова стена също е наложително, тъй като все повече хора предпочитат метода на трупоизгарянето. „И това най-после управляващите в Габрово трябва да го проумеят. Когато се преразпределят средства от икономии, част от тях трябва да отиват вече и в това направление“, подчерта още Григоров.

Казаното от него по отношение на Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018 бе допълнено от Миглена Пройнова. Според нея в актуализацията на Бюджета ясно се откроявали 90 000 лв. за проекти, написани от директорите на детските градини.

„Въпросът е, че детските градини в Габрово са 10 на брой. На тях им се дават по 9 000 лв. за проекти, които те са разработили“, информира Пройнова. На поставен от нея въпрос, свързан с критериите и защо точно по 9 хил. лева ще бъдат давани, кметът Таня Христова отговорила „напоително“, но пак не ставало ясно.

„В детските градини ще бъдат закупени интерактивни дъски, тъчскрийнове, таблети. Едно от най-важните неща според проектите са дигиталните обучения. Дали това е най-големият приоритет за детските градини, дали това не е залитане само в тази насока, е друг въпрос.

Но на нас не ни беше отговорено как всъщност и по какви критерии се дават точно по 9 000 лв., защото има по-големи проекти, които се прехвърлят и в следващите учебни години, което е записано в експозетата на директорите. От това, което видяхме останахме с впечатлението, че е една пълна уравниловка.

Това, което ще се направи, разбира се, че ще подобри оборудването, но друг е въпросът как и по какъв начин се разпределят и харчат парите от Инвестиционната програма“, заяви Миглена Пройнова.

Относно Инвестиционната програма Николай Григоров маркира още проваления конкурс за изграждането на паметник на Васил Левски в Габрово.

„Въпросът породи остри дискусии и спорове в зала. Надявам се, че в крайна сметка това, което постигнахме като общо съгласие, с уверението на кмета, че до края на годината да бъде обявен нов конкурс за идеен проект“, каза той.

От думите му стана известно още, че сегашният идеен проект за паметник на Васил Левски е провален, поради не дотам добри естетически качества според комисия.

„Това го приемаме, защото комисията все пак са професионалисти. Но не приемаме, че гласуваното предложение за изграждането на паметник на Левски, датиращо от 2012 г., едва сега 6 години по-късно, се предприемат действия. Ще настояваме това да се случи още тази година“, допълни Николай Григоров.

Представителите на левицата споделиха опасенията си, че Габрово отново е изправено пред това изграждането на паметника на Васил Левски в нашия град да бъде прехвърлено за следващия мандат на бъдещия кметски екип.

Според социалистите вероятно самите критерии и изисквания за конкурса по изграждане на паметника са така поставени, че не могат да привлекат големи имена и творци, които да направят качествени проекти.

„Имаме подозрение, че по този начин се организира конкурсът, за да се отлага въпросът напред във времето и паметникът на Левски да не се случи. От година на година се случва все едно и също“, коментираха още общинските съветници от БСП – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Спечелете пари от правилното решение за стария ви автомобил

Published

on

Разполагате със стара кола, бус или камион? Двоумите се каква да бъде съдбата му или какво е най-добре да бъде направено с него? ВАИКАР ще помисли за всичко това вместо Вас! Габровската фирма изкупува всякакви превозни средства и е Вашият коректен партньор.

Компанията приоритетно купува всички микробуси и малки камиони, от марката „ИВЕКО“, произведени след 2000 г, на територията на цялата страна. Превозните средства могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Освен това ВАИКАР изкупува всякакви ретро и социалистически автомобили.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008. ВАИКАР ще се погрижи за всичко останало, предлагайки ви добра оферта за старото ви и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

 • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
 • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

 • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
 • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
 • Собствен транспорт
 • Коли под наем
 • Собствен сервиз

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Зареди още

Новини

Кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C

Published

on

Във връзка със световния ден за борба с ХИВ/СПИН, който ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване на осведомеността и профилактиката на СПИН-пандемията, причинена от разпространението на вируса ХИВ, Регионалната здравна инспекция в Габрово обявява кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C .

Инициативата е част от Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предаваните инфекции в Република България 2021 – 2025 г. с мото „ От теб се иска да избегнеш риска“.

По време на нея ще бъдат раздавани здравно информационни материали и всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно.

Профилактиката включва:

 • Познаване и избягване на рисково сексуално поведение;
 • Правилно използване на предпазни средства;
 • Контрол при използаването на индивидуални спринцовки и игли.
 • Обучение на подрастващите по проблемите на сексуалното общуване.

Изследване може да си направите без предварителна подготовка всеки делничен ден във времето от 08.30 до 12.30 часа в сградата на РЗИ – Габрово, ул. „ Райчо Каролев“ № 2, тел. 066/840 615.

Там ще ви бъде осигурена конфиденциалност относно личните данни, резултатите от теста и споделената с консултанта информация. Бъдете здрави, отговорни и добре информирани!

Зареди още

Новини

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Published

on

Тази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус. През периода 1986 – 24.11.2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени). 90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, Варна – 31, в област Пловдив 23 лица, Бургас – 20 лица, Стара Загора – 10 лица, Враца – 8, Пазарджик, Хасково и Русе по 7 лица, Велико Търново – 6 лица, Благоевград, Перник, Сливен и София област по 5 лица, Кюстендил и Плевен по 4 лица, Видин и Добрич по 3 лица, Габрово, Смолян и Шумен по 2 лица и единични случаи в останалите области.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус. Към 31 октомври 2023 г. общо 2 321 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 286 (98.5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3.7, за България показателят е 3.4.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица