Свържи се с нас

Новини

Защо няма средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово?

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

Защо за пореден път няма предвидени средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово? Защо, въпреки уверенията, пак няма пари за изграждане на траурна урнова стена и защо от преразпределението на Бюджета няма средства, които да бъдат предназначени за новия гробищен парк, в местността Колева ливада в околностите на Габрово?

Тези въпроси постави на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник от левицата в местния парламент Николай Григоров, който заедно с Миглена Пройнова – общински съветник от БСП, коментираха пред журналисти темите, свързани с Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018.

„Централният гробищен парк в Габрово е пред изчерпване, 5 000 лв. има за препроектиране на новия парк в местността Колева ливада и един автомобил за гробищните паркове. Нито лев повече обаче за изграждане на урнова стена, каквато беше заявено, че бъде направена нееднократно, нито лев повече за нов гробищен парк“, заяви Николай Григоров.

„Ако някой смята, че е безсмъртен и това не е приоритет за Общината, ние не смятаме така. Според нас час по-скоро трябва да се заделят средства и да се направи нов гробищен парк. Има отредено място, общ устройствен план, но дотам. Съвсем скоро няма да има къде да бъдат погребвани починалите“, коментира още общинският съветник от левицата Григоров.

По думите му изграждането на урнова стена също е наложително, тъй като все повече хора предпочитат метода на трупоизгарянето. „И това най-после управляващите в Габрово трябва да го проумеят. Когато се преразпределят средства от икономии, част от тях трябва да отиват вече и в това направление“, подчерта още Григоров.

Казаното от него по отношение на Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018 бе допълнено от Миглена Пройнова. Според нея в актуализацията на Бюджета ясно се откроявали 90 000 лв. за проекти, написани от директорите на детските градини.

„Въпросът е, че детските градини в Габрово са 10 на брой. На тях им се дават по 9 000 лв. за проекти, които те са разработили“, информира Пройнова. На поставен от нея въпрос, свързан с критериите и защо точно по 9 хил. лева ще бъдат давани, кметът Таня Христова отговорила „напоително“, но пак не ставало ясно.

„В детските градини ще бъдат закупени интерактивни дъски, тъчскрийнове, таблети. Едно от най-важните неща според проектите са дигиталните обучения. Дали това е най-големият приоритет за детските градини, дали това не е залитане само в тази насока, е друг въпрос.

Но на нас не ни беше отговорено как всъщност и по какви критерии се дават точно по 9 000 лв., защото има по-големи проекти, които се прехвърлят и в следващите учебни години, което е записано в експозетата на директорите. От това, което видяхме останахме с впечатлението, че е една пълна уравниловка.

Това, което ще се направи, разбира се, че ще подобри оборудването, но друг е въпросът как и по какъв начин се разпределят и харчат парите от Инвестиционната програма“, заяви Миглена Пройнова.

Относно Инвестиционната програма Николай Григоров маркира още проваления конкурс за изграждането на паметник на Васил Левски в Габрово.

„Въпросът породи остри дискусии и спорове в зала. Надявам се, че в крайна сметка това, което постигнахме като общо съгласие, с уверението на кмета, че до края на годината да бъде обявен нов конкурс за идеен проект“, каза той.

От думите му стана известно още, че сегашният идеен проект за паметник на Васил Левски е провален, поради не дотам добри естетически качества според комисия.

„Това го приемаме, защото комисията все пак са професионалисти. Но не приемаме, че гласуваното предложение за изграждането на паметник на Левски, датиращо от 2012 г., едва сега 6 години по-късно, се предприемат действия. Ще настояваме това да се случи още тази година“, допълни Николай Григоров.

Представителите на левицата споделиха опасенията си, че Габрово отново е изправено пред това изграждането на паметника на Васил Левски в нашия град да бъде прехвърлено за следващия мандат на бъдещия кметски екип.

Според социалистите вероятно самите критерии и изисквания за конкурса по изграждане на паметника са така поставени, че не могат да привлекат големи имена и творци, които да направят качествени проекти.

„Имаме подозрение, че по този начин се организира конкурсът, за да се отлага въпросът напред във времето и паметникът на Левски да не се случи. От година на година се случва все едно и също“, коментираха още общинските съветници от БСП – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

В ДГ „Слънце“ пресъздадоха големите пролетни християнски празници

Published

on

Деца от ДГ „Слънце“, подготвителна група /6-7г/, пресъздадоха значимите пролетни християнски празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.

Лазаровден отбелязваме 8 дни преди Великден. На този ден се изпълнява традиционното лазаруване.

Млади момичета, наречени лазарките, борят цветя, които сплитат на Цветница. Носят фолклорни носии и обикалят къщите, като пеят за берекет и здраве на стопаните.

Малките лазарки на ДГ“ Слънце“, пуснаха в реката върбови венчета пред родители, учители, гости и изиграха “ Лазарово хоро“.

В навечерието на най- големия пролетен християнски празник Великден, с който се чества Възкресението на Исус Христос, децата го възхвалиха със стихове и пяха великденски песни.

Наричаха получените на Лазаровден яйчица за късмет и благополучие в различни цветове.

Тържеството завърши с традиционната Гергьовденска люлка, на която момците залюляха гиздаво, красиво момиче.

Пролетните възстановки са продължение на цикъла „Зимни народни празници и обичаи“ по минипроект „Български народни празници и обичаи“ за учебната 2023/24г.

Ръководителите на групата са старши учителите Юлия Ненова и Калина Тонева.

Учителите са убедени, че по този начин децата ще разширят знания за българските традиции, култура и ще възпитат уважение към българщината.

Музикалните изпълнения са под ръководството на Велина Русева.

Зареди още

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица