Свържи се с нас

Култура

Еньовден в ЕМО „Етър“ (Програма)

Програма на проявите, посветени на Еньовден, които се провеждат в ЕМО „Етър” на 22, 23 и 24 юни 22 юни 2018 г.

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“, Архив

Програма на проявите, посветени на Еньовден, които се провеждат в ЕМО „Етър” на 22, 23 и 24 юни

22 юни 2018 г.
13:00 ч. Дискусия „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното”
Включени са организатори и участници в кулинарни празници от различни места на България. Със специалното участие на проф. д-р Лозинка Пенчева, доц. д-р Николай Вуков, доц. д-р Петър Петров.
Хотел „Странноприемница“.

23 юни 2018 г.
11:00 – 14:00 ч. Фолклорна програма
С участието на Детска градина „Явор“ – Габрово, Танцов ансамбъл „Габровче” и със специалното участие на Фолклорен ансамбъл „Шевица“, София.

11:00 ч. Базар с демонстрации и дегустация на храни и ястия
Участници в дискусията „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното”, Селски Мол „Забравени традиции, живи вкусове“ и други.

11:00 – 16:00 ч. Работилница за еньовденски венци
Къна Бочукова и Кръстина Цветкова – многократни победителки в конкурса на ЕМО ЕТЪР „Еньовски момин венец и китка“.

10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти
Представят се билкови производители от България.

13:00 – 15:00 ч. Състезание – носене на кобилици
Игра за пренасяне на вода с традиционни кобилици по маршрут с препятствия. Подходяща за всяка възраст. Най-бързите и сръчни ще получат награда!

10:00 – 17:00 ч. Изграждане на триизмерна билкова градина „Мандала“
С участието на „Багра Мандала Гардън“, които ще покажат как се строи триизмерна билкова градина във формата на „Мандала“ в център „Българка“.

12:00 – 18:00 ч. Прожекция на филми на екологични теми
Ще имате възможност да гледате „Лековитото злато на България“, „Заграбване на земята“ и „Бунище Земя“ (Trashed) в център „Българка“.

15:00 – 15:30 ч. Лекция „Нулев отпадък“
Гост-лектор Данита Заричинова от Екологично сдружение „За Земята“.

10:00 – 15:00 ч. Работилница по декупаж за деца
Гост-артист Теодора Христова.

09:00 – 19:00 ч. Изложба „Светът на тракийката“

09:00 – 19:00 ч. Изложба „Агрокултурни нагласи и практики“

24 юни 2018 г.
11:00 – 12:00 ч. Дискусионна презентация „Душата на растенията“
„Багра Мандала Гардън“ представя своя проект в център „Българка“ на ЕМО „Етър”.

13:00 – 14:00 ч. Музикален джем на група „Soulfia“
Народни песни, които звучат около триизмерната билкова градина – „Мандала“ в център „Българка“.

10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти
С участието на билкови производители от България.

10:00 – 15:00 ч. Работилница по декупаж за деца
Гост-артист Теодора Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица