Свържи се с нас

Новини

Габровци се сплотяват около добри идеи за развитието на своя град

Published

on

снимка: ОДФ – Габрово

За Обществения дарителски фонд последните дни бяха много динамични. Стремежът да оживят града, да привлекат туристи, да дадат възможности на младите хора да спортуват, да работят и да се учат по-добре, привлече 48 организации в първата сесия „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма“.

От демо център за електрически велосипеди, през семеен фестивал, до щуро пътешествие в света на театъра и киното – разнообразните предложения впечатлиха журито и направиха избора му труден.

Работата на комисията включваше индивидуално разглеждане на проектите, обсъждане от членовете и събеседване с някои от кандидатите. Голяма част от бюджетите бяха редуцирани с оглед на това повече идеи и организации да намерят подкрепа.

Класирани бяха проекти с над 65 точки от 100 възможни. 22 проекта бяха допуснати до дарителски кръг, който предстои да бъде свикан през втората половина на септември.

„Надяваме се общността на Габрово да откликне на свежите идеи и да помогне за набирането на част от средствата за осъществяването им. Те наистина го заслужават!“, каза управителят на фонда Тихомир Галов.

снимка: ОДФ – Габрово

Припомняме, че голямата помощ за Обществения фонд – Габрово дойде от Фондация „Америка за България“, която през февруари 2018 дари 150 000 лева за реализирането на креативни проекти, насочени към младите хора и към развитието на бизнеса в района.

„Съдействаме за развитието на силна, работеща общност в Габрово, която сама да се грижи за съдбата на своя град“, сподели Надя Захариева, програмен директор във Фондацията.

Общественият фонд в Габрово има 15-годишна история и се ползва с безупречна репутация. Списък на одобрените проекти в първата сесия можете да намерите на фейсбук страницата на фонда. На официалния сайт на ОДФ допълнително ще бъде публикувана по-пълна информация за кандидатите.

ПРОЕКТИ, ОДОБРЕНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ В РАМКИТЕ НА ПЪРВА КОНКУРСНА СЕСИЯ „ГАБРОВО – ГРАД НА ТВОРЧЕСТВОТО, МЛАДЕЖТА И ТУРИЗМА“

  Име на проекта Кандидат Точки
1 Годишна програма за събития Фондация ,,Градище“ 92
2 КУЛТзона 6-ти участък Билкопродавница с чайна „ЗаВерата“ ООД 88
3 Габровският семеен фестивал „Четирите стихии“ Рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“ ООД 88
4 Селски МОЛ НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011” 86
5 Спортното ориентиране и знанията за природата вървят ръка за ръка КСО УЗАНА 84
6 Традиционни фолклорни нюанси  със съвременно звучене Детски фолклорен ансамбъл “Габровче” 84
7 КУЛТзона „€-ти участък” МОДУЛ: „€-ТИ УЧАСТЪК”. НЕКА КВАРТАЛЪТ БЪДЕ С ТЕБ! Сдружение „Фабриката”

 

83
8 Създаване на специализирана инфраструктура за планински и екстремни спортове. Клуб за планинарство и екстремни спортове „Хемус Адвенчър” 83
9 Демо център за електрически велосипеди НераБайк 82
10 Спортът – по-добрият начин децата да пораснат Сдружение спортен клуб „ Некст“ 81
11 Фестивал на изкуствата  ,,Традицията е модерна“ Школа за приложни изкуства Ива Пенчева 81
12 Киноцентър Бокс Вижън ЕООД 81
13 От фермата до хладилника Сдружение „Планета Габрово” 79
14 Габрово – център за иновативен събитиен туризъм Сдружение „Спортен клуб Инч спорт” 78
15 Щуропътешествие в света на театъра и киното Малка Театрална Компания ООД 76
16 С приятели сред природата Иси Агро ЕООД 74
17 Приключенски лагер за бъдещи герои Народно Читалище „Светлина-1927“ с. Жълтеш 69
18 Реакция! – Иновативен младежки форум Сдружение „ИМКА” 68
19 Подравни движението Ти си здрав ЕООД 67
20 Бадминтон за мен и моето дете Спортен клуб Габрово „БАДМИНТОН” 67
21 Гад-Жет Дурмана ЕООД 66
22 Лидерство с участие в Габрово ОТВОРЕНО ПРОСТРАНСТВО ООД 66

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Обилният снеговалеж над Габрово затруднява извозването на отпадъците

Published

on

Поради извънредната ситуация с обилния снеговалеж и ангажирането на целия ресурс на ОП „Благоустрояване“ в снегопочистването на града, услугите „Сметосъбиране“ и „Сметоизвозване“ не се извършват по обичайния график. Това съобщиха от Община Габрово.

На територията на града на този етап работят 9 екипа със специализирана техника и сметосъбирачи. Два от екипите обслужват контейнерите площадки в Централна градска част, два – широк център, един събира кафявите контейнери за биоотпадъци на територията на целия град.

Три екипа с малки камиони (до 3,5 т.) извършват оборки около контейнерите на територията на целия град, един малък специализиран камион обслужва контейнерите в труднодостъпните райони на града.

Един екип на „Сметосъбиране“ обслужва селата в посока Севлиево – Поповци, Янковци, Яворец, Драгановци. За останалите села в рамките на днешния ден няма възможност да се осигури сметосъбиране.

За днес – 28 ноември 2023 г., Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за Източна България и районите, разположени в близост до северните склонове на планините, където ще се усили южният вятър, с очаквани пориви 20-24 m/s. За Габрово се очаква скорост на вятъра от 14-19 m/s (50-69 km/h) и/или пориви до 24 m/s (90 km/h)

Зареди още

Икономика

Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово

Published

on

Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово канят представители на бизнеса, институции и организации от Габровска област да се включат в среща с български евродепутати под наслов: „Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово“.

Срещата ще се проведе на 1 декември от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. Ще участват Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д). Модератор на срещата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Целта е да бъдат запознати присъстващите с приоритетните теми, по които работи Европейският парламент, и евродепутатите да отговорят на въпросите на гражданите и бизнеса.

Темите, около които ще бъде съсредоточена дискусията, ще бъдат свързани най-вече с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка и иновациите.

Поради ограничените места в залата участието в срещата ще става след предварителна заявка. Заявки ще се приемат до изчерпване на местата в залата по реда на постъпването им на следния мейл: europedirect@chamber- gabrovo.com. Може да зададете въпросите си предварително до 28 ноември на същия мейл.

За допълнителни въпроси във връзка със събитието можете да се обръщате към:
Таня Чунтова, Връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, тел. 359/878 853 547, e-mail: tanya.chuntova@ep.europa.eu.
Галина Михнева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово/ГТПП, тел.: 066 8031 42, 0887 62 18 24, e-mail: europedirect@chamber-gabrovo.com.
Пенчо Койчев, Областен информационен център Габрово, тел.: 066/807-222, e-mail: oic@gabrovo.bg.

Заявка за участие.

Зареди още

Новини

Силен уикенд за състезателите на ШК „Орловец“ – 5 престижни места и 3 медала

Published

on

Злато, два сребърни медала и престижно първо място при сеньорите за състезателите на Шахматен клуб „Орловец“-Габрово от шахматен турнир Павликяни.

С 5 от 7 възможни точки габровецът Христо Христов се класира първи при сеньорите и втори в генералното класиране в Петия открит шахматен турнир „Павликяни“, който се проведе в неделя в Павликени.

В същия турнир Михаил Панайотов спечели сребърен медал при 12-годишните.

В Петия детски шахматен турнир „Павликяни“ за деца до 15 години Кристиян Василев грабна златото при 9-годишните с 4 от 5 точки, а Росен Нанев – сребърен медал при 11-годишните също с 4 от 5 точки.

Достойно беше представянето и на 7-годишния Иван Екимов в 14-тия шахматен турнир „Тракийско конче“, който се проведе в Стара Загора.

Иван постигна 5 от 7 точки и се нареди пети с равен брой точки с третия в класирането.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица