Свържи се с нас

Новини

Удостоиха Тодор Шарланджиев със званието „Почетен гражданин“

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Бившият кмет на Трявна, в периода 1995 – 1999 г., Тодор Шарланджиев бе удостоен със званието „Почетен гражданин“. Това се случи на Тържествен сесия на Общински съвет – Трявна, състояла се в края на миналата седмица. По време на събитието бе отличен и друг местен общественик – Костадин Семерджиев, на когото бе връчено званието „Почетен знак за заслуги към Трявна“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествената сесия на Общинския съвет, провела се в зала „Дръзновение“, бе открита от председателя Силвия Кръстева и бе уважена от десетки граждани, близки и приятели на двамата общественици.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кръстева запозна присъстващите с живота на Тодор Шарланджиев, кмет на Трявна в периода 1995-1999 г., заместник – председател и председател на изпълнителния комитет на Градския народен съвет, председател на Общински народен съвет от 1971 до 1986, екскурзовод в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Близо четвърт век Шарланджиев е ръководил обществения живот в Трявна. До голяма степен дело на самия него, както и на тогавашния му екип са даренията на мецената Гъбенски и на Димитър Казаков-Нерон. Благодарение на него Трявна има дарение от колекции на художника Иван Христов и скулптура Борислав Русинов“, заяви Кръстева.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Благодарение на усилията на Тодор Шарланджиев през 1980 г. за пръв път се провежда Симпозиума „Тревненската художествена школа и нейното изучаване“, четири години по-късно отваря врати музея „Тревненска иконописна школа“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес Тодор Шарланджиев продължава да отдава значима част от живота си на културата и изкуството в Трявна. Той е и основен инициатор за възраждането на тревненското село Кисийци – може би единственото село в страната, по чиито улици могат да се видят скулптори от дърво и камък, а стените на част от къщите са изрисувани от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев поздрави своя предшественик господин Шарланджиев за напълно заслуженото звание, с което е удостоен.

Той отбеляза, че Тодор Шарланджиев винаги е една крачка преди всички останали и даде за пример голямата дървена скулптора на светите братя Кирил и Методий, която допълни колекцията на село Кисийци, по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и която би стояла чудесно в центъра на Трявна.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дончо Захариев връчи на почетния гражданин плакет на Община Трявна, пожелавайки на него и близките му да бъдат много здрави, и да продължават да подкрепят развитието на културата и изкуството в общината.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тодор Шарланджиев изказа своята благодарност към общинските съветници за признанието, което получава. Той благодари на всички, дошли да споделят с него този специален момент, както и на хората, организациите и фирмите, с които е работил и продължава да работи за развитието на Трявна през всичките тези години.

Специални благодарности Шарланджиев отправи към своята съпруга, която винаги го е подкрепяла. Той отбеляза, че в основата на едно успешно управление винаги са на първо място хората и техните нужди, а по отношение на Трявна – също културата и изкуството, които всъщност са основният почерк на местното население, което отличава града и неговите жители от всички останали в страната.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Председателят на ОбС – Трявна представи накратко и основните моменти от живота на Костадин Семерджиев и приноса му към Славейковия град.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Костадин Семерджиев е роден през 1924 г. в Монтана, но прекарва по-голямата част от живота си в Трявна. Участвал е в многократни прояви от национално хуманитарно значение като подпомагането на дарителската акция на Златю Паунов по учредяване на Музея на африканското и азиатско изкуство в Трявна, доставяне на щедри дарения за Общинската болница и Социалния дом в Трявна.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Основател е на мъжкия вокален хор „Здравец“ и повече от 35 години ръководи неговата дейност. Автор е на книгите „Достойни дела и светли имена“ и „По стръмните пътеки на живота“, с които увековечава жизнения път и достойно наследство на видни тревненци.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Силвия Кръстева пожела на господин Семерджиев здраве, дълголетие и да съхранява своя ентусиазъм. Тя му връчи почетната грамота със званието „почетен знак за заслуги към Трявна“.

Носителите на званията „почетен гражданин“ и „почетен знак за заслуги към Трявна“ получиха поздравления от местни обществени дейци, представители на бизнеса и граждани.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Първи приветствие към Тодор Шарланджиев отправи областният председател на БСП – Габрово Николай Григоров, който му връчи поздравителни адреси от народния представител Кристина Сидорова и зам.- председателя на НС на БСП Кирил Добрев, и дари с подаръци.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

112 години Независима България. Честит празник!

Published

on

Днес се навършват 112 години от Независимостта на България.

На 22 септември, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за Царство, приема титлата Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя. Независимостта е обявена при управлението на правителството на Александър Малинов против волята на великите сили, наложена с Берлинския договор.

Според него териториите на Северна България са включени в така нареченото Княжество България, което остава зависимо от султана, дори и след Съединението с Южна България през 1885 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Зареди още

Крими

Осъдиха на 2 години плашилия с отмъщение затворник

Плашилият с отмъщение затворник пак ще влиза в пандиза.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 21 септември, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 2 години лишаване от свобода за извършено хулиганство.

Съдът призна подсъдимия С.Б. за виновен в това, че на 16 юни 2020 г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в заведение за бързо хранене на ул. „Николаевска“ и във фирмено помещение на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ОТТУК).

Видно от доказателствата по делото С.В. крещял на висок глас, отправил закани и обиди към присъстващи лица, ударил и счупил две стъкла на фирменото помещение.

За горепосоченото престъпление и на основание чл.325 ал.5 вр. с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б.“б“ вр. с чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 от НК С.Б. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица