Свържи се с нас

Новини

Удостоиха Тодор Шарланджиев със званието „Почетен гражданин“

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Бившият кмет на Трявна, в периода 1995 – 1999 г., Тодор Шарланджиев бе удостоен със званието „Почетен гражданин“. Това се случи на Тържествен сесия на Общински съвет – Трявна, състояла се в края на миналата седмица. По време на събитието бе отличен и друг местен общественик – Костадин Семерджиев, на когото бе връчено званието „Почетен знак за заслуги към Трявна“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествената сесия на Общинския съвет, провела се в зала „Дръзновение“, бе открита от председателя Силвия Кръстева и бе уважена от десетки граждани, близки и приятели на двамата общественици.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кръстева запозна присъстващите с живота на Тодор Шарланджиев, кмет на Трявна в периода 1995-1999 г., заместник – председател и председател на изпълнителния комитет на Градския народен съвет, председател на Общински народен съвет от 1971 до 1986, екскурзовод в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Близо четвърт век Шарланджиев е ръководил обществения живот в Трявна. До голяма степен дело на самия него, както и на тогавашния му екип са даренията на мецената Гъбенски и на Димитър Казаков-Нерон. Благодарение на него Трявна има дарение от колекции на художника Иван Христов и скулптура Борислав Русинов“, заяви Кръстева.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Благодарение на усилията на Тодор Шарланджиев през 1980 г. за пръв път се провежда Симпозиума „Тревненската художествена школа и нейното изучаване“, четири години по-късно отваря врати музея „Тревненска иконописна школа“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес Тодор Шарланджиев продължава да отдава значима част от живота си на културата и изкуството в Трявна. Той е и основен инициатор за възраждането на тревненското село Кисийци – може би единственото село в страната, по чиито улици могат да се видят скулптори от дърво и камък, а стените на част от къщите са изрисувани от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев поздрави своя предшественик господин Шарланджиев за напълно заслуженото звание, с което е удостоен.

Той отбеляза, че Тодор Шарланджиев винаги е една крачка преди всички останали и даде за пример голямата дървена скулптора на светите братя Кирил и Методий, която допълни колекцията на село Кисийци, по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и която би стояла чудесно в центъра на Трявна.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дончо Захариев връчи на почетния гражданин плакет на Община Трявна, пожелавайки на него и близките му да бъдат много здрави, и да продължават да подкрепят развитието на културата и изкуството в общината.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тодор Шарланджиев изказа своята благодарност към общинските съветници за признанието, което получава. Той благодари на всички, дошли да споделят с него този специален момент, както и на хората, организациите и фирмите, с които е работил и продължава да работи за развитието на Трявна през всичките тези години.

Специални благодарности Шарланджиев отправи към своята съпруга, която винаги го е подкрепяла. Той отбеляза, че в основата на едно успешно управление винаги са на първо място хората и техните нужди, а по отношение на Трявна – също културата и изкуството, които всъщност са основният почерк на местното население, което отличава града и неговите жители от всички останали в страната.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Председателят на ОбС – Трявна представи накратко и основните моменти от живота на Костадин Семерджиев и приноса му към Славейковия град.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Костадин Семерджиев е роден през 1924 г. в Монтана, но прекарва по-голямата част от живота си в Трявна. Участвал е в многократни прояви от национално хуманитарно значение като подпомагането на дарителската акция на Златю Паунов по учредяване на Музея на африканското и азиатско изкуство в Трявна, доставяне на щедри дарения за Общинската болница и Социалния дом в Трявна.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Основател е на мъжкия вокален хор „Здравец“ и повече от 35 години ръководи неговата дейност. Автор е на книгите „Достойни дела и светли имена“ и „По стръмните пътеки на живота“, с които увековечава жизнения път и достойно наследство на видни тревненци.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Силвия Кръстева пожела на господин Семерджиев здраве, дълголетие и да съхранява своя ентусиазъм. Тя му връчи почетната грамота със званието „почетен знак за заслуги към Трявна“.

Носителите на званията „почетен гражданин“ и „почетен знак за заслуги към Трявна“ получиха поздравления от местни обществени дейци, представители на бизнеса и граждани.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Първи приветствие към Тодор Шарланджиев отправи областният председател на БСП – Габрово Николай Григоров, който му връчи поздравителни адреси от народния представител Кристина Сидорова и зам.- председателя на НС на БСП Кирил Добрев, и дари с подаръци.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

БДЖ организира пътуване с парен локомотив до Трявна и Плачковци

Published

on

БДЖ ще организира пътуване с парен локомотив 16.27 от Горна Оряховица до Трявна и Плачковци на 26-и юни, събота. През 2021 г. обединена Европа отбелязва годината на железопътния транспорт и именно чрез парния локомотив, който е символ на поставянето на началото на железопътния транспорт, БДЖ ще предостави възможност на любителите на железницата да се докоснат до емоцията от пътуването с парна тяга.

Композицията, която ще бъде съставена от шест стандартни купейни вагона и един вагон-бистро, ще потегли от гара Горна Оряховица в 08:40 ч. След кратки престои в гарите Велико Търново, Дряново и Царева ливада, влакът ще пристигне в Трявна в 10:21 ч.

Любителите на парните локомотиви и историята на българската железница могат да продължат пътуването си до гара Плачковци, за да разгледат наскоро реставрирания в района на гарата музеен експонат на парен локомотив 36.01 и да се запознаят с интересни факти от историята на железопътния транспорт в България.

Теглената от парен локомотив 16.27 композиция ще пристигне в гара Плачковци в 10:36 ч. и ще потегли обратно към Трявна в 12:20 ч. По този начин пътуващите ще имат достатъчно време да разгледат приветливия град в подножието на Балкана, както и забележителната построена в началото на миналия век църква в града „Св. Пророк Илия“.

Влакът ще пристигне отново в гара Трявна в 12:30 ч., където ще престои до 14:49 ч. Така всички пътуващи с него ще могат спокойно да се насладят на богатия на история възрожденски град Трявна.

Парният локомотив ще превози композицията обратно до гара Горна Оряховица в 16:20 ч.   Цената на двупосочния билет е 36,50 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билетите е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Възстановяване на суми за неизползвани билети и анулиране на закупени билети за тези влакове няма да бъде възможно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Премиерът Стефан Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово

Published

on

Полезни и оригинални предложения за подобряване на образователната среда в България получи министър-председателят Стефан Янев от шестокласници, с които се срещна в Министерския съвет.

Учениците от клуб „Традиции и ценности“ към ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Габрово, гостуваха днес на министър-председателя с готовност да зададат своите въпроси за дейността на правителството и да дадат предложения по дневния ред на кабинета.

В рамките на разговора им в правителствената заседателна зала премиерът Стефан Янев поздрави „малките министри“ за интереса към работата на институциите и ги запозна с дейността и приоритетите на служебното правителство.

Янев изрази своята увереност, че скоро те ще са хората, които ще могат да заемат неговото място като министър-председател и местата на министрите от кабинета. Министър-председателят Стефан Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и копие на уникално издание на „История славянобългарска“.

От своя страна шестокласниците изненадаха премиера със сборник с творби на ученици от клуб „Традиции и ценности“, книга с габровски анекдоти и „чаша за неканени гости“ като израз на габровския хумор.

При посещението си в Министерския съвет учениците от ОУ „Неофит Рилски“ разгледаха още Гранитна зала, където традиционно се провеждат различни церемонии и медийни събития и правителствения пресцентър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Лятно автокино в Габрово

Published

on

Днес и във вторник, 22 юни, Габрово ще бъде домакин на лятно автокино. Входът е свободен, а мястото е паркингът на голям хипермаркет от известна търговска верига, разположен в квартал „Христо Ботев“.

Филмите, които ще бъдат излъчени са „Привличане“ (21.06) и „Диви и щастливи“ (22.06). И в двата дни паркирането започва от 20.00 ч., а прожекцията е от 21.15 ч.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано, който ще сподели интересни истории от снимачния процес.

Екранът, на който ще бъдат прожектирани филмите е с размери 5 м х 10 м, монтиран на височина 2 м от земята, а професионалната система за прожекции и звук са гаранция за неповторимо преживяване.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица