Свържи се с нас

Любопитно

Трябва да обичаш и да си наясно с това, което правиш!

Александър Белков, ръководител и хореограф на шоу-балет „Магия“:

Published

on

снимка: Константина Илиева

С концерт-спектакъл в зала „Възраждане“ на 23 април от 18.30 часа шоу-балет „Магия“ ще отбележи 20 години от своето създаване. От 1999 година досега формацията, с ръководител Александър Белков, утвърждава името си сред младите хора и публиката, печели уважение с непрестанното си творческо търсене и получава признание на редица национални, международни конкурси и фестивали. В навечерието на празника разговаряме със създателя на формацията и неин ръководител хореографът Александър Белков.

– Магията е символ на самото раждане. Как се случи при Вас? От какво се роди балет „Магия“? Имаше ли личен момент да започнете този малко нетрадиционен за танцовите традиции в Габрово проект?
– Преди години, когато се установих в Габрово, се запознах с представители на културата тук. Самият аз съм музикант – свиря на пиано и танцьор. Мисля, че нямаше как съдбата да не ме сведе с талантливи млади хора в Габрово. Запознах се с Цветомир Цанков, както още го наричат – Цецо Джаза, и направихме серия от джаз концерти в града. Публиката ни хареса, но никой не предполагаше, че мога и да танцувам хип-хоп. След време Цецо пое по своя си вокален път, пък аз реших да се занимавам с хореография.

Събрах деца от детски градини и лека – полека започнах да експериментирам с различни поп, фънк и хип-хоп стилове, като по онова време (говоря за 90-те години) някои от тези стилове „умираха“, трудно навлизаха в малки градове като Габрово и не се възприемаха сред масовата публика. Наред с това започнах да миксирам няколко песни в един танц, като използвах и различни саунд ефекти. Това добави една интересна нотка към самите хореографии и започнахме да печелим все повече и повече публика.

Името „Магия“ дойде спонтанно. Като се огледаме, навсякъде виждаме магия. Тя присъства в природата, в самото ни раждане, в космоса и микрокосмоса. В Габрово има някаква магия, защото когато пътувам някъде, извън града, за по-дълго време, ме обзема носталгия по него.

снимка: Константина Илиева

– С кого започнахте първите стъпки, кой Ви подкрепи и тръгна с Вас?
– От самото начало до днес работим при Народно Читалище „Априлов – Палаузов“. То протегна ръка и ни приюти, за което сме благодарни на читалището.

снимка: Константина Илиева

– Пред габровска публика се представят няколко танцови формации, какво отличава шоу-балет „Магия“ от другите? Започнахте като модерен балет, времето и променящите се вкусове на младата публика Ви насочиха към нова визия. Какъв е вашият стил днес?
– В началото започнахме като модерен балет, но никога не сме се придържали към един единствен стил. Напротив! Времената се менят и хората с тях, както и вкусовете им. Публиката е капризна към всяка една промяна. Съвременното поколение не обича да слуша някой хит твърде дълго, особено днес, когато сме затрупани от най-разнообразна палитра от различни форми и стилове. В днешно време е трудно да уследиш какво се случва около теб, но се стараем да вървим в крак с времето и мисля, че успяваме. Сега танцуваме в така наречения стил pollyswag, който включва няколко стила като swag, twerk, хип-хоп и други. Мисля, че допада и на младата публика.

– В какво намирате мотивация да превърнете една смела идея в устойчив проект? Сред танцьорите има момичета, които са заедно с Вас от десет години?
– Всъщност, мотивацията е основният фактор, който ни помага. Освен това, трябва да обичаш и да си наясно с това, което правиш. Наистина, възприемам този така наречен мой проект като устойчив и траен за такъв малък град като Габрово, и съм щастлив.

– Дойдохте в Габрово съвсем млад и не го напуснахте. Какво Ви задържа тук?
– Както споменах, в Габрово има някаква магия, затова го обичам. Тук са най-добрите ми приятели, познати и роднини.

снимка: Константина Илиева

– Няколко думи за Саша Белков като хореограф. Къде сте се подготвили, кой Ви е повлиял най-силно като творец? Имате ли други проекти извън „Магия“?
– Обичам красиви, качествени неща, в които има мисъл. Един от любимите ми изпълнители е Майкъл Джексън. От малък съм повлиян от неговите хореографии и танци. Мога да изброявам много музиканти и хореографи, от които съм повлиян. Музиката и танцът ме следваха от дете, винаги. Вътрешно ги усещам, живея с тях. Когато нещо го носиш в себе си, ти трябват желание, хъс, много тренировки и практика. Старая се, доколкото мога, да науча и децата от балета на тези неща.

снимка: Константина Илиева

– Двайсет години работите, за да постигнете и докажете Какво? Какво още искате да дадете на танца, формацията и децата, които ще дойдат в балета?
– Тази година беше много успешна за балета. Лично аз имах творчески заряд, направихме хубави танци и ми се иска да изведа „Магия“ извън България на хип-хоп турнири. Мисля, че децата го заслужават, пък и Габрово го заслужава. В Габрово имаме невероятни млади певци, танцьори и хора с творчески потенциал, на които пожелавам успех в тяхното развитие.

Десет, петнадесет, двадесет… това са просто цифри, години, които минават с едно „щрак“. Времето не спира. То е въртележка. Искам всички да сме здрави, останалото идва от само себе си. Идват нови талантливи деца, някои се задържат, докато пораснат, някои не. Някои продължават да танцуват професионално като пораснат. Имаме и такива момичета, които много обичаме. Така е навсякъде. Хората са различни – така е устроен животът. И докато е така, ще продължаваме да радваме публиката с нашите изпълнения и се надяваме да Ви харесва.

Автор: Константина Илиева, СИП „Журналистика“, НАГ.

Постижения и награди:
2001 – Фестивал на изкуствата „Лачени обувки“, град Берковица, голяма награда за хореография, първо място за изпълнение
2003 – Международен фестивал „Слънце, Младост, Красота“, Слънчев бряг, голяма награда за хореография, второ място за изпълнение
2005 – Международен балетен конкурс „Магията на танца“, София, голяма награда за хореография и изпълнение, гран при за хореография
2006 – Международен фестивал град Балчик, първо място за хореография
2017 – Международен хип-хоп турнир, град Сандански, сребърен медал

Участие в Хит Минус Едно с голямата малка Светлана, участие в клип на Криско „Това е нашият живот“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица