Свържи се с нас

Любопитно

Трябва да обичаш и да си наясно с това, което правиш!

Александър Белков, ръководител и хореограф на шоу-балет „Магия“:

Published

on

снимка: Константина Илиева

С концерт-спектакъл в зала „Възраждане“ на 23 април от 18.30 часа шоу-балет „Магия“ ще отбележи 20 години от своето създаване. От 1999 година досега формацията, с ръководител Александър Белков, утвърждава името си сред младите хора и публиката, печели уважение с непрестанното си творческо търсене и получава признание на редица национални, международни конкурси и фестивали. В навечерието на празника разговаряме със създателя на формацията и неин ръководител хореографът Александър Белков.

– Магията е символ на самото раждане. Как се случи при Вас? От какво се роди балет „Магия“? Имаше ли личен момент да започнете този малко нетрадиционен за танцовите традиции в Габрово проект?
– Преди години, когато се установих в Габрово, се запознах с представители на културата тук. Самият аз съм музикант – свиря на пиано и танцьор. Мисля, че нямаше как съдбата да не ме сведе с талантливи млади хора в Габрово. Запознах се с Цветомир Цанков, както още го наричат – Цецо Джаза, и направихме серия от джаз концерти в града. Публиката ни хареса, но никой не предполагаше, че мога и да танцувам хип-хоп. След време Цецо пое по своя си вокален път, пък аз реших да се занимавам с хореография.

Събрах деца от детски градини и лека – полека започнах да експериментирам с различни поп, фънк и хип-хоп стилове, като по онова време (говоря за 90-те години) някои от тези стилове „умираха“, трудно навлизаха в малки градове като Габрово и не се възприемаха сред масовата публика. Наред с това започнах да миксирам няколко песни в един танц, като използвах и различни саунд ефекти. Това добави една интересна нотка към самите хореографии и започнахме да печелим все повече и повече публика.

Името „Магия“ дойде спонтанно. Като се огледаме, навсякъде виждаме магия. Тя присъства в природата, в самото ни раждане, в космоса и микрокосмоса. В Габрово има някаква магия, защото когато пътувам някъде, извън града, за по-дълго време, ме обзема носталгия по него.

снимка: Константина Илиева

– С кого започнахте първите стъпки, кой Ви подкрепи и тръгна с Вас?
– От самото начало до днес работим при Народно Читалище „Априлов – Палаузов“. То протегна ръка и ни приюти, за което сме благодарни на читалището.

снимка: Константина Илиева

– Пред габровска публика се представят няколко танцови формации, какво отличава шоу-балет „Магия“ от другите? Започнахте като модерен балет, времето и променящите се вкусове на младата публика Ви насочиха към нова визия. Какъв е вашият стил днес?
– В началото започнахме като модерен балет, но никога не сме се придържали към един единствен стил. Напротив! Времената се менят и хората с тях, както и вкусовете им. Публиката е капризна към всяка една промяна. Съвременното поколение не обича да слуша някой хит твърде дълго, особено днес, когато сме затрупани от най-разнообразна палитра от различни форми и стилове. В днешно време е трудно да уследиш какво се случва около теб, но се стараем да вървим в крак с времето и мисля, че успяваме. Сега танцуваме в така наречения стил pollyswag, който включва няколко стила като swag, twerk, хип-хоп и други. Мисля, че допада и на младата публика.

– В какво намирате мотивация да превърнете една смела идея в устойчив проект? Сред танцьорите има момичета, които са заедно с Вас от десет години?
– Всъщност, мотивацията е основният фактор, който ни помага. Освен това, трябва да обичаш и да си наясно с това, което правиш. Наистина, възприемам този така наречен мой проект като устойчив и траен за такъв малък град като Габрово, и съм щастлив.

– Дойдохте в Габрово съвсем млад и не го напуснахте. Какво Ви задържа тук?
– Както споменах, в Габрово има някаква магия, затова го обичам. Тук са най-добрите ми приятели, познати и роднини.

снимка: Константина Илиева

– Няколко думи за Саша Белков като хореограф. Къде сте се подготвили, кой Ви е повлиял най-силно като творец? Имате ли други проекти извън „Магия“?
– Обичам красиви, качествени неща, в които има мисъл. Един от любимите ми изпълнители е Майкъл Джексън. От малък съм повлиян от неговите хореографии и танци. Мога да изброявам много музиканти и хореографи, от които съм повлиян. Музиката и танцът ме следваха от дете, винаги. Вътрешно ги усещам, живея с тях. Когато нещо го носиш в себе си, ти трябват желание, хъс, много тренировки и практика. Старая се, доколкото мога, да науча и децата от балета на тези неща.

снимка: Константина Илиева

– Двайсет години работите, за да постигнете и докажете Какво? Какво още искате да дадете на танца, формацията и децата, които ще дойдат в балета?
– Тази година беше много успешна за балета. Лично аз имах творчески заряд, направихме хубави танци и ми се иска да изведа „Магия“ извън България на хип-хоп турнири. Мисля, че децата го заслужават, пък и Габрово го заслужава. В Габрово имаме невероятни млади певци, танцьори и хора с творчески потенциал, на които пожелавам успех в тяхното развитие.

Десет, петнадесет, двадесет… това са просто цифри, години, които минават с едно „щрак“. Времето не спира. То е въртележка. Искам всички да сме здрави, останалото идва от само себе си. Идват нови талантливи деца, някои се задържат, докато пораснат, някои не. Някои продължават да танцуват професионално като пораснат. Имаме и такива момичета, които много обичаме. Така е навсякъде. Хората са различни – така е устроен животът. И докато е така, ще продължаваме да радваме публиката с нашите изпълнения и се надяваме да Ви харесва.

Автор: Константина Илиева, СИП „Журналистика“, НАГ.

Постижения и награди:
2001 – Фестивал на изкуствата „Лачени обувки“, град Берковица, голяма награда за хореография, първо място за изпълнение
2003 – Международен фестивал „Слънце, Младост, Красота“, Слънчев бряг, голяма награда за хореография, второ място за изпълнение
2005 – Международен балетен конкурс „Магията на танца“, София, голяма награда за хореография и изпълнение, гран при за хореография
2006 – Международен фестивал град Балчик, първо място за хореография
2017 – Международен хип-хоп турнир, град Сандански, сребърен медал

Участие в Хит Минус Едно с голямата малка Светлана, участие в клип на Криско „Това е нашият живот“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Мотосезонът в Габрово ще бъде открит тази събота, 13 април

Published

on

Тази събота, 13 април, в Габрово ще се проведе откриване на мотосезон 2024. Стартът ще бъде даден на площад „Възраждане“ в 09.30 часа, а след 13.00 часа ще започне демонстрационната мото обиколка на града.

Екипи на полицията ще съпроводят участниците по време на мото обиколката, която ще се проведе по определен маршрут.

Участниците в откриването ще потеглят от пл. „Възраждане“, ще преминат по бул. „Априлов“, в посока кръговото на Шиваров мост, откъдето ще продължат по бул. „Хемус“ до кръстовището с бул. „Столетов“.

Оттам след ляв завой по бул. „Столетов“ ще преминат по ул. „Капитан дядо Никола“, ул. „Йосиф Соколски“, ул. „Николаевска“, ул. „Априловска“, на която след завой надясно по ул. „Юрий Венелин“ ще се отправят към площад „Игото“, ул. „Брянска“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Търновсско шосе“ (бивша „Орловска“).

След това ще преминат по ул. „Индустриална“, ул. „Лазурна“ и оттам ще продължат на ляво по бул. „Могильов“ до кръстовището с бул. „Стефан Караджа“ и по бул. „Стефан Караджа“ към Севлиево.

Полицията призовава всички участници в движението да спазват правилата за движение, да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Зареди още

Любопитно

„ВАИКАР“ ще оцени по достойнство Вашия стар „Мерцедес“ или „БМВ“

Published

on

Притежавате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ W126 или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува екземпляри от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни и достойни цени за Вашата стара кола. Независимо дали тя е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да я видим.

📞 Свържете се с нас, като позвъните на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си дългогодишна служба.

Позвънете още сега и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Над 120 екипажа пристигат в Трявна за традиционното офроуд състезание

Published

on

Несъмнено едно от най-мащабните и харесвани спортни събития, провеждащо се на територията на община Трявна, е офроуд състезанието, което събира любители на екстремните преживявания от близо и далеч.

След едногодишно прекъсване, тази година в надпреварата се включват над 120 екипажа от България и съседна Турция, които ще открият пролетния сезон в Трявна. Главен организатор на събитието е Автомобилен спортен клуб „Риск-Габрово“, с подкрепата на Община Трявна.

Официалното откриване на офроуд състезанието „Трявна 4х4“ 2024 ще се състои на 13 април, събота, от 08.45 ч пред сградата на Община Трявна. Точните трасета и места за наблюдение ще бъдат обявени ден по-рано.

Идеята за провеждане на подобно кроскънтри рали и офроуд състезание в покрайнините на Трявна се заражда през 2010 година, когато е и първото издание на екстремната надпревара.

„Така вече 13 години имаме възможността да организираме офроуд състезание и Трявна да е наш любезен домакин, за което отново благодарим! Неслучайно сме избрали региона, защото е центърът на България и отделно тук има много повече хотели и места за настаняване на хората. Трасетата са много подходящи и има на полигоните затворен кръг, който е много подходящ също за публика и състезатели“, коментира Йосиф Лагадов от АСК „Риск-Габрово“.

В тридневното офроуд приключение в Трявна и Плачковци ще участват високопроодими джипове и UTV-та.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица