Свържи се с нас

Новини

Ивелин Николов: Мислещите народни представители трябва да подкрепят вотa на недоверие

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В четвъртък тази седмица  най-вероятно ще бъдат дебатите по подготвения  вот на недоверие към кабинета „Борисов”, заяви на пресконференция днес в Габрово народният представител от Коалиция за България Ивелин Николов. Според социалиста съвсем откровено този вот цели евентуални предсрочни парламентарни избори. Най-добре според Николов е  вотът  да бъде успешен, за да могат да се организират  предсрочни парламентарни  избори заедно с другите през есента. „Задачата, която сме си поставили, ако сме отговорни пред хората,  е в България да има друга власт. Само за последната година и половина външният дълг на страната се е увеличил с 2 милиарда лева. Това, което се случва не е добре за следващите години и то не толкова за следващите управления, а най – вече не е добре за децата ни и за всички, които живеят в България“, каза още Николов.

„Аз лично като народен представител предпочитам да се разпусне Народното събрание, отколкото парламент и мнозинство в този вид да управлява страната. Очевидно, че става въпрос за правителство, което поощрява монополите и работи заедно с тях заради далавери.  Дори бих казал, че не  става въпрос за правителство, а за министър-председател, защото знаете, че в това правителство има еднолично командване. Това правителство няма колективни решения“, изрази възмъщението си червеният депутат.

Като пример за некомпетентното управление на правителството на ГЕРБ,  Ивелин Николов посочи мястото, което заема България на база икономическото развитие на всяка държава в ЕС – до преди 2 години бяхме на 3 място, сега сме сред последните 3, повишената безработица  – от началото на 2010г. новите безработни са 170 000 и изказването на икономическия екип Дянков-Трайков, че е по-добре да има сива икономика, отколкото никаква. Според депутата освен този „силен” икономически екип имаме и министър-председател, който е символ на организираната престъпност, но не и  на властта. „Един ден ще намеря начин да припомня на министър-председателя от къде го познавам и къде съм го виждал за пръв път. Може би този повод е неговото обещание да се кандидатира за президент през 2016г. Тогава ще имаме повод да си говорим как са минали точно 20 години от първата ни среща, когато е бил част от кръг, който искаше под масата да открадне големи държавни имоти,” се закани Николов.

„Това е състоянието на държавата и силно се надявам, че мислещите народни представители  ще  подкрепят вота на недоверие. В кулоарите се говори, че от мнозинството са „напазарували” независими депутати, които да им осигурят  мнозинство. Тъй като  и от Габрово има независим  народен представител, вярвам, че    г- н Терзийски ще  гласува против това управление. Ако има разум в габровските народни представители  от ГЕРБ аз бих им предложил и на тях да подкрепят „вота“,  се обърна към другите габровски депутати Ивелин Николов.

Новини

Връчват дипломите на студентите от випуск 2022 на ТУ – Габрово

Published

on

На тържество, по случай 8-ми декември – Студентския празник, Технически университет – Габрово ще връчи дипломите на абсолвентите бакалаври и магистри на випуск 2022 година.

Тържествената церемония по дипломирането ще се състои на 10-ти декември, събота, в зала „Възраждане“ и е с начален час 10.30 часа, информираха от габровското висше училище.

На мероприятието ще бъдат връчени още медали и грамоти на студентите, дипломирали се през годината с отличие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица