Свържи се с нас

Новини

Ивелин Николов: Мислещите народни представители трябва да подкрепят вотa на недоверие

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В четвъртък тази седмица  най-вероятно ще бъдат дебатите по подготвения  вот на недоверие към кабинета „Борисов”, заяви на пресконференция днес в Габрово народният представител от Коалиция за България Ивелин Николов. Според социалиста съвсем откровено този вот цели евентуални предсрочни парламентарни избори. Най-добре според Николов е  вотът  да бъде успешен, за да могат да се организират  предсрочни парламентарни  избори заедно с другите през есента. „Задачата, която сме си поставили, ако сме отговорни пред хората,  е в България да има друга власт. Само за последната година и половина външният дълг на страната се е увеличил с 2 милиарда лева. Това, което се случва не е добре за следващите години и то не толкова за следващите управления, а най – вече не е добре за децата ни и за всички, които живеят в България“, каза още Николов.

„Аз лично като народен представител предпочитам да се разпусне Народното събрание, отколкото парламент и мнозинство в този вид да управлява страната. Очевидно, че става въпрос за правителство, което поощрява монополите и работи заедно с тях заради далавери.  Дори бих казал, че не  става въпрос за правителство, а за министър-председател, защото знаете, че в това правителство има еднолично командване. Това правителство няма колективни решения“, изрази възмъщението си червеният депутат.

Като пример за некомпетентното управление на правителството на ГЕРБ,  Ивелин Николов посочи мястото, което заема България на база икономическото развитие на всяка държава в ЕС – до преди 2 години бяхме на 3 място, сега сме сред последните 3, повишената безработица  – от началото на 2010г. новите безработни са 170 000 и изказването на икономическия екип Дянков-Трайков, че е по-добре да има сива икономика, отколкото никаква. Според депутата освен този „силен” икономически екип имаме и министър-председател, който е символ на организираната престъпност, но не и  на властта. „Един ден ще намеря начин да припомня на министър-председателя от къде го познавам и къде съм го виждал за пръв път. Може би този повод е неговото обещание да се кандидатира за президент през 2016г. Тогава ще имаме повод да си говорим как са минали точно 20 години от първата ни среща, когато е бил част от кръг, който искаше под масата да открадне големи държавни имоти,” се закани Николов.

„Това е състоянието на държавата и силно се надявам, че мислещите народни представители  ще  подкрепят вота на недоверие. В кулоарите се говори, че от мнозинството са „напазарували” независими депутати, които да им осигурят  мнозинство. Тъй като  и от Габрово има независим  народен представител, вярвам, че    г- н Терзийски ще  гласува против това управление. Ако има разум в габровските народни представители  от ГЕРБ аз бих им предложил и на тях да подкрепят „вота“,  се обърна към другите габровски депутати Ивелин Николов.

Крими

Засякоха габровец, подкарал на метадон кола по улиците на града

Published

on

Полицията установи 39-годишен габровец, управляващ лек автомобил под въздействието на забранени от Закона упойващи вещества.

Проверката за дрога на водача била направена в сряда сутринта, 28 февруари, около 08.15 часа на ул.“Генерал Николов“.

Тогава полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Рено Клио“, зад волана на който бил габровецът.

Униформените служители извършили проверка на шофьора, при която констатирали, че той управлявал колата след употреба на веществото „метадон“.

Мъжът е дал кръв за химически анализ. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха на полицаи изработени от тях мартенички

Published

on

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха изработени от тях мартенички на служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Малчуганите бяха на посещение днес. Те бяха посрещнати от директора – старши комисар Илиян Иванов и униформени служители.

Децата поздравиха полицаите със стихотворения и им пожелаха здраве и много професионални успехи.

С радост и вълнение се качиха в патрулен автомобил и имаха възможност да научат малко повече за полицейската професия.

Малчуганите получиха като подарък светолоотразителни мечета, лакомства и мартенички.

Зареди още

Новини

Д-р Чавдар Ангелов: „Паметникът на Свободата е символ на обединението“

Published

on

„Паметникът на Свободата е символ на обединението, той е единственият паметник в страната, създаден с решение на Народното събрание. Това е политически акт, но и потвърждение за значимостта на монумента. Слуховете за демонтирането на паметника са неверни, предстоящият ремонт е плод на над 8-годишен труд. Тържествата за 3-ти март ще се състоят без промяна. През месец август планираме Националното честване „Шипченска епопея“ съвместно с областния управител Мария Башева- Венкова, която е също тук тази вечер.“ , това каза директорът на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ Чавдар Ангелов на среща под надслов „Памет за Паметника на Свободата“.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово по инициатива на музея, Ротари клуб и Община Габрово. В рамките му проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов представиха миналото, настоящето и бъдещето на славния монумент. Модератор на дискусията бе Пламен Иларионов.

Предпремиерно бе представен и откъс от филм, посветен на 140-годишнината от създаването на „Опълченците на Шипка“. Кадрите са събирани в продължение на 3 години, а инициативата за заснемането им е на арх. Пламен Мирянов.

Проф. Бонева припомни, че свидетелства за зараждането на идеята за паметника се откриват в писмените сведения на Учредителното събрание от 1879 година и се свързват с имената на Петко Каравелов, Петко Славейков и Стефан Беров.

Тя разясни, че идеята оживява благодарение на поборническите дружества, които я поддържат жива до 30 октомври 1920 г.- датата на създаване на Комитет за изграждане на паметник за освобождението и възраждането на българския народ. 2 години по-късно символно е положен основният камък на градежа. Строежът започва през 1926г. и продължава до 1930 г. Освещаването му е през месец август 1934 г., като тази година се навършват 90 лета от символния акт.

Паметникът на Свободата е построен на връх Св. Никола, а не на връх Шипка, където са се водили боевете. Бонева поясни, че причината за това решение е по-равният терен на връх Св. Никола. Името на върха е променяно през годините- от Св. Никола на Ген. Столетов, от Ген. Столетов на Шипка, а днес отново е с първото си наименование.

Д-р Чавдар Ангелов разясни, че в идните месеци ще започне дългоочакваният ремонт на паметника. Той подчерта, че осъществяването му е наложително, за да се запази монумента. Дейностите ще дадат категорични отговори за достоверността на множеството „легенди“ за паметника. Според една от тях на третия етаж във вътрешността на монумента е била разположена стая с документи на Борис III.

За нея свидетелстват показания на Пеньо Колев Бомбето- ръководител на бригадата, извършила основния строеж на паметника. „По време на ремонта ще бъдат свалени дебелите пластове изолационни материали, които са поставяни през 60-те и 70-те години на миналия век, за да затоплят стените. Така ще се стигне до оригиналния вид на градежа и ще се види дали съществува описания от Бомбето процеп.“, разясни още Ангелов.

Финал на срещата постави Пламен Иларионов с цитат от речта на Борис III при откриването на монумента: „Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка. И да го предадем на нашите потомци.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица