Свържи се с нас

Икономика

Габровската „АМК“ с първа награда на германската икономика

Published

on

Габровската фирма „АМК – Задвижваща и управляваща техника“ ЕООД получи първа награда на германската икономика в категорията „Малко и средно предприятие“. Отличието бе връчено на управителя на фирмата инж. Калоян Иванов в четвъртък – 25 януари 2018 г., на официална церемония в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

За четиринайсти път Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди предприятия, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения. Събитието се състоя в присъствието на президента на Република България ген. Румен Радев, председателя на ГБИТК Тим Курт, посланика на Германия в България Н. пр. Херберт Салбер и ректора на Софийския университет проф. Атанас Герджиков.

„АМК – Задвижваща и управляваща техника“ e част от германския холдинг „AMK“, който е един от водещите в света производители на електродвигатели, електрически задвижвания и управляваща техника. Компанията в Габрово има оборот от 4,35 млн. евро за 2017 г. (с 34% повече спрямо 2016 г.). Причина за разширяването на производствените мощности е стартирането на серийно производство за нов немски клиент.

95% от годишния оборот на фирмата се реализира чрез клиенти в Германия и Словения. „АМК България“ разполага с развоен отдел, работещ върху иновативни проекти за промишлен софтуер и хардуер, някои от тях се отнасят за Индустрия 4.0 и са важна част от портфолиото на „АМК Германия“. В момента във фирмата работят 135 души (с 12% повече спрямо 2016 г.). През 2018 г. „АМК“ ще отбележи своя 20-годишен юбилей.

Призовете на германската икономика в България за 2017 г. бяха присъдени в четири категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“, „Корпоративна социална отговорност“ и „Иновации“. Общо 32 бяха номинираните компании, като членството в ГБИТК не бе условие за участие.

Сред критериите за избора на лауреатите са наличие на инвестиции и работни места, увеличение на търговията с Германия, технологични и екологични иновации и решения, реализирани програми за повишаване квалификацията на служителите, проекти в областта на околната среда, социална ангажираност и др.

Победителят във всяка от категориите е определен от жури, съставено от представители на ГБИТК, Министерство на икономиката, Министерство на външните работи, СУ „Св. Климент Охридски“, „Индъстри Уоч“, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК и медиите.

Снимки: Еconomy.bg, 24 часа.bg и ГБИТК.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица