Свържи се с нас

Новини

Защо Даниела Василева не е уволнена още, пита БСП – Габрово

Published

on

Защо директорът дирекция „Образование и социални дейности“ към Община Габрово Даниела Василева все още не е уволнена от кмета на Габрово Таня Христова. Това попитаха от БСП – Габрово чрез разпространена до местните медии позиция, във връзка със скандалния случай на насилие и тормоз в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младеж с увреждания „Хризантема“ и настояването някой да поеме отговорност за случилото се.

Според левицата през последната седмица Община Габрово е влязла в негативните и „черни новини“ на всички национални медии.

„Станахме свидетели на недопустимо отношение към деца. Дискредитиране на процеса на деинституционализация. Нагледен пример за безхаберие и нехаене от страна на ръководството на Община Габрово и дирекция “Социално подпомагане”- Габрово. Кадрите, които показват насилие над деца в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” в гр. Габрово, са доказателство за липсата на контрол и мониторинг на случващото се в социалната сфера в Общината“, смятат социалистите.

БСП – Габрово счита, че реакциите по случая на директора дирекция „Образование и социални дейности”  Даниела Василева, на кмета на Община Габрово  Таня Христова и на директора дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово  Радостина Братованова, са не само закъснели, но и крайно неадекватни.

След като е бил констатиран проблем и последващи конфликти, във функционирането на ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема”, не са били взети абсолютно никакви мерки, като не е била извършена детайлна проверка за първопричините, довели до създалата се ситуация.

Габровските социалисти смятат, че Даниела Василева, като пряк наблюдател и ръководител, не е контролирала за реда в Центъра и действията на служителите след като е знаела, че са налице вече проблеми.

„Нима социалната работа не е на терен, а в кабинетите в сградата на Общината! Не взимането на мерки по отношение на междуличностния конфликт и последвалата проверка на екип на омбудсмана на Р. България, говори за наличието на протекции към служители в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания ”Хризантема” или за тотално безхаберие, бездушие и безстопанственост“, пише от в декларацията, изпратена до медиите.

„Къде е дирекция “Социално подпомагане” – Габрово и защо за последната една година не е направена нито една проверка? Никой по никакъв начин не се е интересувал от случващото се в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания “Хризантема”. А фактът, че директорът Радостина Братованова разбира за агресията в центъра от медиите и прокуратурата, е още по – тревожен и задава редица въпроси, свързани с работата на дирекцията.

Считаме, че пряко отговорните за вербалната и невербалната агресия в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” трябва незабавно да бъдат освободени и да се потърси отговорност за действията или бездействията им. Настояваме кметът на Община Габрово Таня Христова да поиска оставката на Даниела Василева – директор дирекция “Образование и социални дейности”.

Според нас се налага предприемането на спешни мерки за подбор на нов персонал, последваща грижа за неговото обучение, осигуряване на необходимото дофинансиране за предоставяне на лекарства и консумативи за децата в Центъра, консултации от лекар при възникнала необходимост“, гласи още позицията на БСП – Габрово.

Представителите на партията настояват МТСП да извърши проверка на дейността на дирекция “Социално подпомагане” –  Габрово.

От ОбС на БСП –Габрово се противопоставят на извършената агресия в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” и на бездействието на отговорните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица