Свържи се с нас

Любопитно

Осветиха пистата на Горското за нощно каране на Узана (снимки)

Published

on

снимка: „Интер пауър“ ООД

Все повече курорти намират начин да удължат активните часове в късите зимни дни, започвайки масово да инсталират осветление на пистите, за да предлагат нощно каране. Към тази световна тенденция се присъедини и Курортният комплекс „Узана“ край Габрово, благодарение на предприемчиви местни бизнесмени.

Отскоро за всички любители на зимните спортове пистата на Горското, намираща се до едноименната хижа в местността Узана над Габрово, вече е оборудвана с модерно ЛЕД осветление и предлага тази възможност за нощно каране.

снимка: „Интер пауър“ ООД

Зад сбъдването на проекта застанаха Мирослав Дончев – управител на габровската фирма специализирана в проектирането, изработката и монтажа на ЛЕД осветление за дома и офиса „Интер пауър“ ООД , Румен Иванов –  управител на фирма „ЖУ – БГ“ ООД, производител на пластмасови изделия и собственик на Motika.bg, и концесионерът на ски писта и хижа „Горското“ Иван Пенчев.

Оборудваната с модерно ЛЕД осветление за нощно каране писта „Горското“ е обособена в два ръкава, единият от които предназначен за скиори, а другият – за сноубордисти. И двата ръкава тръгват от крайната точка на влека. В сноубордистката част на пистата съвсем скоро ще започне изграждане на съоръжения, тип „фън парк“ – скокове, улеи, атрактивни препятствия и др.

снимка: „Интер пауър“ ООД

„Пистата не е много дълга, не е с голям наклон, но е много подходяща за нашия регион и няма аналог тук. За първи път се случва в Габрово да бъде осветена писта за нощно каране. Има го само по големите курорти, но ето, че и при нас се случи. Идеята възникна спонтанно. Потърси ме управителят на фирма „ЖУ – БГ“ ООД Румен Иванов, за да ми сподели, че има идея да бъде изградено осветление на тази писта, безвъзмездно.

Попита ме дали желая да подкрепя идеята. Предложението много ми хареса. В нашата сфера на дейност е. Знаем как може да осветим пистата по най-добрия начин. Имаме възможност да проектираме цялата писта със софтуер, което и направихме. Изчислихме къде да бъдат поставени и колко осветителните тела ще бъдат нужни.

Пистата е осветена доста добре. Използвахме 25 прожектори, по 100 вата. Мога да кажа, че с 2,5 киловата пистата на „Горското“ грейна. В обхвата на осветлението попадат още и зоната за почивка с чайната, ски – гардероба и трасето на самия влек“, разказа за реализирането на проекта пред „Габрово Нюз“ Мирослав Дончев, управител на „Интер пауър“ ООД.

снимка: „Интер пауър“ ООД

Общо 6 човека, в продължение на 4 дни, са работили по монтиране на осветлението на пистата, информира още той. „Интересът на хората след осветяването на пистата беше много голям! Първият път, в който имаше нощно каране, може би имаше около 25-30 човека на самия влек, чакащи да се пуснат по пистата и приблизително още толкова любители на зимните спортове по двата й ръкава“, заяви още Мирослав Дончев.

По думите на управителя на „Интер пауър“ ООД интересът към нощното каране е гаранция за успеха на начинанието, което със сигурност би допринесло за популяризирането на Габрово и Узана като предпочитана туристическа дестинация.

Дължината на писта „Горското“ е 300 метра. Засега любителите на зимните спортове могат да се възползват от нощно каране в дните вторник и петък, за времето от 18.30 ч. до 22.00 ч. През останалите дни от седмицата пистата работи без почивка.

„Реализирахме проекта за хората, които са се отдали на работата и искат в свободното си време дори и вечер, да отидат да разпуснат по някакъв начин, да покарат било то борд или ски. Да се позабавляват час и половина, два. Да заведат децата си и те да се попързалят сред една приятна атмосфера“, сподели още Мирослав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица