Свържи се с нас

Любопитно

Осветиха пистата на Горското за нощно каране на Узана (снимки)

Published

on

снимка: „Интер пауър“ ООД

Все повече курорти намират начин да удължат активните часове в късите зимни дни, започвайки масово да инсталират осветление на пистите, за да предлагат нощно каране. Към тази световна тенденция се присъедини и Курортният комплекс „Узана“ край Габрово, благодарение на предприемчиви местни бизнесмени.

Отскоро за всички любители на зимните спортове пистата на Горското, намираща се до едноименната хижа в местността Узана над Габрово, вече е оборудвана с модерно ЛЕД осветление и предлага тази възможност за нощно каране.

снимка: „Интер пауър“ ООД

Зад сбъдването на проекта застанаха Мирослав Дончев – управител на габровската фирма специализирана в проектирането, изработката и монтажа на ЛЕД осветление за дома и офиса „Интер пауър“ ООД , Румен Иванов –  управител на фирма „ЖУ – БГ“ ООД, производител на пластмасови изделия и собственик на Motika.bg, и концесионерът на ски писта и хижа „Горското“ Иван Пенчев.

Оборудваната с модерно ЛЕД осветление за нощно каране писта „Горското“ е обособена в два ръкава, единият от които предназначен за скиори, а другият – за сноубордисти. И двата ръкава тръгват от крайната точка на влека. В сноубордистката част на пистата съвсем скоро ще започне изграждане на съоръжения, тип „фън парк“ – скокове, улеи, атрактивни препятствия и др.

снимка: „Интер пауър“ ООД

„Пистата не е много дълга, не е с голям наклон, но е много подходяща за нашия регион и няма аналог тук. За първи път се случва в Габрово да бъде осветена писта за нощно каране. Има го само по големите курорти, но ето, че и при нас се случи. Идеята възникна спонтанно. Потърси ме управителят на фирма „ЖУ – БГ“ ООД Румен Иванов, за да ми сподели, че има идея да бъде изградено осветление на тази писта, безвъзмездно.

Попита ме дали желая да подкрепя идеята. Предложението много ми хареса. В нашата сфера на дейност е. Знаем как може да осветим пистата по най-добрия начин. Имаме възможност да проектираме цялата писта със софтуер, което и направихме. Изчислихме къде да бъдат поставени и колко осветителните тела ще бъдат нужни.

Пистата е осветена доста добре. Използвахме 25 прожектори, по 100 вата. Мога да кажа, че с 2,5 киловата пистата на „Горското“ грейна. В обхвата на осветлението попадат още и зоната за почивка с чайната, ски – гардероба и трасето на самия влек“, разказа за реализирането на проекта пред „Габрово Нюз“ Мирослав Дончев, управител на „Интер пауър“ ООД.

снимка: „Интер пауър“ ООД

Общо 6 човека, в продължение на 4 дни, са работили по монтиране на осветлението на пистата, информира още той. „Интересът на хората след осветяването на пистата беше много голям! Първият път, в който имаше нощно каране, може би имаше около 25-30 човека на самия влек, чакащи да се пуснат по пистата и приблизително още толкова любители на зимните спортове по двата й ръкава“, заяви още Мирослав Дончев.

По думите на управителя на „Интер пауър“ ООД интересът към нощното каране е гаранция за успеха на начинанието, което със сигурност би допринесло за популяризирането на Габрово и Узана като предпочитана туристическа дестинация.

Дължината на писта „Горското“ е 300 метра. Засега любителите на зимните спортове могат да се възползват от нощно каране в дните вторник и петък, за времето от 18.30 ч. до 22.00 ч. През останалите дни от седмицата пистата работи без почивка.

„Реализирахме проекта за хората, които са се отдали на работата и искат в свободното си време дори и вечер, да отидат да разпуснат по някакъв начин, да покарат било то борд или ски. Да се позабавляват час и половина, два. Да заведат децата си и те да се попързалят сред една приятна атмосфера“, сподели още Мирослав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Любопитно

Задава се зеленият фестивал на лятото – по – свеж от всякога

Published

on

Остава точно една седмица до началото на Зеления фестивал на лятото – Узана Поляна фест. Подготовката е в своя апогей, задачите много, а ентусиазмът – нестихващ. Любим на малки и големи, фестивалът се завръща за своето поредно издание през тази година „още по-свеж“ от всякога.

В деветото си издание Фестивалът се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите. И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана пояна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Как да стигнете до фестивалното градче? Организаторите предлагат да използвате екологичните автобуси, които Общински пътнически транспорт Габрово пуска извънредно за дните 19, 20 и 21 юли. Стремежът е да се улесни пътуването до фестивала и да се подкрепи екологичния градски и междуградски транспорт.

РАЗПИСАНИЕ

НАПРАВЛЕНИЕ ГАБРОВО-УЗАНА
Автобусите тръгват от спирка АВТОГАРА, преминават през пл. „Възраждане“ и
всички спирки от обществения транспорт по маршрута Автогара-Узана. Крайната
спирка в м. Узана е до почивна база “Горски дом”, на 50 метра от фестивалното
градче.

Петък, 19 юли – 12:00ч. – 15:00ч. – 18:00ч. – 19:00ч.
Събота, 20 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 14:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. –
18:00ч. – 20:15ч.
Неделя, 21 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 15:00ч.

НАПРАВЛЕНИЕ УЗАНА – ГАБРОВО
Автобусите тръгват от временната спирка при разклона за почивна база „Горски
дом“. Крайната спирка в гр. Габрово е АВТОГАРА.
Петък, 19 юли – 13:30ч. – 16:30ч. – 23:00+ч.
Събота, 20 юли – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 13:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. – 20:30ч. –
23:00+ч.
Неделя, 21 юли – 10:30ч. – 12:30ч. – 16:00ч.

Цена на билет: 4 лв.
За деца*: до 7 години – безплатно; За деца до 14 години – 2 лева.

ВАЖНО! Последният автобус (23,00+ часа) в петък и събота вечер ще изчака
пътуващите до приключване на вечерния концерт.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица