Свържи се с нас

Новини

Какво свършиха габровските депутати за избирателите си?

Published

on

снимка: www.parliament.bg

Новият политически сезон дойде. С него съвпадна и официалното начало на европредседателството на България. За съжаление, съвпадна и със задълбочаващата се политическа нестабилност у нас.

Но нека оставим настрана за момент правителството и обстановката в страната, а видим какво се случи тук, на местна почва – в Габрово и региона. Какво направиха народните представители, които всички ние излъчихме с гласа си? Зад какви идеи застанаха те и каква политика проведоха, защитиха ли интересите ни като техни избиратели?

На първо място обаче да кажем кои са те. Двама депутати са от управляващата партия ГЕРБ – Николай Сираков и Иглика Събева, един от БСП – Кристина Сидорова и един от коалиционните партньори на кабинета „Борисов“ от Обединени патриоти – Борис Вангелов.

Първите трима са познати лица, предвид политическата и партийната им ангажираност в региона през последните години, но Вангелов така и не го видяхме нито един път. Освен че не е родом от Габровска област, той не се ангажирал с нито един местен проблем до момента, поне по официална информация.

Парламентарната дейност на депутатите е в пряка връзка с поставените към тях питания по време на отворените приемни за граждани, които се предполага да бъдат организирани ежеседмично. Затова и тя е от особено значение за работата им.

Правейки обобщение обаче, ясно се вижда, че народните представители от управляващата коалиция рядко питат министрите или пък го правят извън пленарна зала.

Иглика Събева

Кристина Сидорова

Кратката справка в сайта на Народното събрание, в секция Парламентарна дейност – Въпроси, показва, че Николай Сираков е задал 4 въпроса, Иглика Събева – 1, съвместно със Сираков, Борис Вангелов – няма отправени питания.

Най – активна по отношение на писмени и устни въпроси към министрите на правителството е била Кристина Сидорова, с рекордните 20.

На сайта на Народното събрание са публикувани всички отговори в писмен вид, а устните са качени в световен сайт за видеосподеляне, установи проверка на „Габрово Нюз“.

Борис Вангелов

Николай Сираков

Какво друго са свършили габровските народни представители в Парламента?

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков е положил подписа си под 3 законопроекта и 1 проект на решение, съпартиецът му Иглика Събева – под 3 законопроекта, а патриотът Борис Вангелов – под 5 законопроекта и 1 проект на решение. Депутатът от левицата Кристина Сидорова е внесла цели 9 законопроекта, 3 предложения и 8 проекта за решение.

Интересно е да се проследи и в какви сфери са насочили вниманието си габровските народни избраници. Сираков се е заел с културата и медиите, член е и на Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Събева участва също в работата на две комисии – Комисия по правни въпроси и Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Вангелов, явно предвид предишната си работа и афинитета на патриотите към отбраната, е насочил усилията си към Комисия по политиките за българите в чужбина и Комисия по отбраната. Кристина Сидорова се е ангажирала с корупцията и е зам. председател на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

След обстойния преглед на цялата парламентарна дейност на депутатите ни, следва да видим зад какви политики застанаха те. Според информация, публикувана от пресцентъра на ГЕРБ и БСП, отворени приемни за граждани са правени, макар и да не е уточнен точният им брой. За Сираков и Събева в медиите са излизали статии за няколко такива срещи с граждани.

За Вангелов липсва информация, а за Сидорова пресцентърът на социалистите в Габрово съобщава, че отворени приемни е правила всеки понеделник в областния град от 14 до 16 ч. в офиса на партията и е посещавала всяка седмица по една община от област Габрово за среща с хората, както и е провеждала приемни в малките населени места – Здравковец, Влайчовци, Яворец, Ганчовец, Стоките, Сенник и др.

По информация, оповестена отново в медиите, народният представител от левицата се е заела активно с културни дела, по-конкретно с проблемите на читалищата в областта. Тя е провеждала срещи с читалищните дейци в почти целия Габровски регион, дори преди месец инициира и национална кръгла маса в сградата на Народното събрание, по повод промени в Закона за народните читалища.

От друга страна, депутатът от ГЕРБ Сираков подкрепя построяването на нова камерна зала в Габрово. Заради близостта обаче на предвижданата сграда до жилищни блокове в централната градска част, до момента проектът среща неодобрението на 200 семейства, по информация на живущи там, дадена на организираната среща на 8-ми януари между недоволните граждани и подкрепящите проекта.

Относно двата важни проблема за областта – водоснабдяването в Севлиево и казуса „Емко” в Трявна, активност и позиция се вижда неколкократно от Сидорова. Тя присъства и на организирания протест в Севлиево и подкрепи исканията на стотиците семейства в Трявна, които бяха на прага да изгубят прехраната си. Зададе и няколко въпроса до министъра на регионалното развитие и благоустройството, и до икономическия министър.

От друга страна, Сираков и Събева отправиха 1 писмено питане до министър Нанков през юни, във връзка с водния проблем на Севлиево и не са присъствали на протестите на хората, но пък излязоха с коментари в публичното пространство след гражданското недоволство.

Очакваме новия политически сезон да открие хоризонт за още действия на народните избраници, които ние ще направим публично достъпни до широката аудитория на нашата медия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Узана домакинства най-мащабното състезание по ориентиране у нас

Ориентировачи от цял свят идват за състезанието.

Published

on

Местността Узана, освен географски център на България, ще бъде и център на родното ориентиране до края на седмицата. Близо 1 000 участници от страната и чужбина пристигат за най-мащабното състезание у нас – Купа България, с което ще се отбележи и „70 години ориентиране в България“.

Тази година домакин на събитието е местният клуб „Узана“, с огромната подкрепа на Община Габрово и Българската федерация по ориентиране. 851 състезатели, сред които най-малкият само на 2 години, а най-възрастният – 90-годишен, от 75 клуба от страната и чужбина, в това число спортисти от Турция, Великобритания, Румъния, Италия, Норвегия, Украйна, Ирландия, Швеция, САЩ и Финландия ще вземат участие в мащабното спортно събитие.

Домакините от КСО „Узана“ ще се представят със 61 състезатели от всички възрасти. Сред тях е и седемкратната победителка в елитната група при дамите (Ж21) – Илиана Илиева, която от години със семейството си живее, работи и тренира в Норвегия. 21 са ориентировачите на дряновския клуб „Бачо Киро“, 4-ма на „Мазалат“ (Севлиево).

Четиридневният маратон започва утре в 13:30 часа със старт за Купа „Габрово“ по карта „Гърнето“, в който ще участват 360 състезатели. Надпреварата е със състезателен център база „Тота Венкова“. Класиралите се до трето място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали, а отборното подреждане за купата ще бъде по точкова система, като КСО „Узана“ като организатор няма да участва в него.

В петък, събота и неделя ще се проведат надпреварите за Купа България със състезателен център Спортна база „Узана“. За участниците предстоят три отделни старта, а класирането за купата е по общо време от трите състезателни дни.

В петък от 11:00 е стартът на дълга дистанция, в събота със същия начален час е скъсената дълга дистанция, а в неделния ден от 10:30 ще има преследване. Победителите в първите два дни и състезателите, класирали се на първите три места в отделните възрастови групи в крайното подреждане за Купа България, ще бъдат наградени с купи, медали и материални награди.

Парични премии ще има за елитните групи на Мъже-21 и Жени-21. Специален приз на името на Апостола на габровското ориентиране Васил Шандурков е предвиден за победителя във възрастовата група М65.

*Източник: sport-gabrovo.com.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Новини

Световен ден за борба с хепатита

„Време е за действие“

Published

on

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. Мотото на Световния ден през 2024 г „Време е за действие“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в периода от 29 юли до 2 август 2024 г. ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С. Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 29.07.2024 г. – 02.08.2024 г. от 9.00 ч. до 13.00 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2. Участието е изцяло доброволно.

По време на кампанията ще се проведат беседи и ще се раздават здравно-образователни материали с цел повишаване информираността на населението за разпространението на хепатита в област Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица