Свържи се с нас

Икономика

80% е събираемостта на данъците в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

Общо 9 503 328 лв. или с 330 328 лв. повече от 2016 година са събраните данъци за 2017 в община Габрово, отчитат от местната администрация.

Постъпленията по видове данъци са:

Данък недвижим имот – 1 694 088 лв., при план 1 600 000 лв. /За първи път постъпленията от текущия облог са над 80%, а останалите събрани са от платени стари задължения./

Данък превозно средство – 2 318 570 лв., при план за годината 2 200 000. /Постъпления от текущи данъци и просрочени задължения. /

Такса битови отпадъци – 4 133 956 лв., при план 3 800 000лв.

Патентен данък – 98 000 лв.

Данък върху таксиметров превоз на пътници – 99 500 лв.

Данък придобиване – 700 106 лв.

Туристически данък – 47 557 лв.

Суми от лихви върху съответните видове данъци и такси, от административни услуги и технически услуги – 410 578 лв.

„Постижението е много добро, а трябва да имаме предвид, че размерът на ставките на местните данъци и такси не е променен спрямо 2016 година“, коментира директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ /МДТ/ Мария Йозова. – „Причините за високата събираемост са няколко. От една страна – по-отговорното отношение на гражданите. През 2017 година кампанията по събиране на местните данъци и такси започна още в средата на януари. Срокът за плащане с 5% отстъпка отново беше до 30 април – време достатъчно дълго – и от него се възползваха много лица.

Промяната, която беше извършена още през 2015 година в данъчно-осигурителния процесуален кодекс относно реда за погасяване на задълженията, изигра своята роля първо в събирането на стари задължения, а след това и на текущите за 2017 година. Всички лица получиха отново годишни съобщения за размера на местните данъци и такси за 2017 година, сроковете за тяхното плащане, като в съобщенията се включиха и всички видове просрочени задължения. Трябва да отбележа, че повечето хора се издължават в срока за доброволно изпълнение, след като получат покани и съобщения. През 2017 година са издадени 921 бр. актове за удостоверяване на задължения за 840 568 лв. Разбира се има принудително задължени с образуване на изпълнителни производства при частен съдебен изпълнител – те са 687 бр. за 535 700 лв.

Улеснение е възможността за плащане на данъците онлайн. Тази услуга се използва от все повече лица, тъй като е безплатна и спестява време.

Причините за високата събираемост най-вече на данък превозно средство са онлайн връзката на МДТ с регистъра на пътните превозни средства, поддържан от МВР и сектор Пътна полиция, а също така и онлайн връзката с пунктовете за технически прегледи. Едно моторно превозно средство не може да премине през тези пунктове, ако не си е платило данъка, но не е необходимо наличието на квитанция, за да се премине преглед – връзката е онлайн.

Освен това трябва да отбележим и работата на служителите от дирекция „Местни данъци и такси“, които успяха да подобрят, организират и улеснят тези процеси за гражданите.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Фермерски пазар на Карнавала в Габрово пред Дечковата къща

Published

on

На 18 май в унисон с карнавала, Фермерски пазар „ОТ БГ” ще бъде разноцветен. От 10.00 до 19.00 часа на улица „Опълченска” (пред Дечковата къща) ще намерите ярки цветя, бяло и рубинено вино, шарени сладкиши и дребни сладки, бяло сиренце, жълт кашкавал, пъстри билки, био яйца и много, много истински мед. А нектарите и сладката? Те са чиста фантазия, радост за ценителите.

Във времето Фермерски пазар „ОТ БГ” доказа, че предлаганите на него стоки и продукти от български производители, са с високо качество и неповторим вкус. Всички те са плод на труда на български фермери и земеделци, които работят от сутрин до мрак, за да достигнат до Вашите трапези.

Честит празник, габровци! Заповядайте пред Дечковата къща на 18 май, за да подкрепите българските фермери и земеделци и напазарувайте качествени български продукти, с които да почерпите себе си и семействата си!па

Зареди още

Икономика

До 15 май български компании могат да кандидатстват за разработване на иновации

Published

on

Остава една седмица, в която български компании могат да кандидатстват по процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. от програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020 ( https://shorturl.at/awTW6 ) до 16:30 ч. на 15 май 2024 г.

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни фирми (МСП), малки дружества със средна пазарна капитализация с до 499 служители и големи компании в партньорство с МСП.

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро- предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв.

Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата. Проектите на фирмите трябва да са насочени към разработване на иновация, която попада в една от подобластите на някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021-2027 – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Допустимо ще бъде разработване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, насочени към производство на стоки и предоставяне на услуги в различни области, напр.: машиностроене и уредостроене, изкуствен интелект, методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайния потребител на специфични български продукти, разработване на иновативни устойчиви технологии за интегриране на водород в промишлени процеси и др.

Подкрепа ще получат иновативни решения на национално и световно ниво, но и такива представляващи новост на ниво предприятие.

Със средства по процедурата ще се финансират дейности по извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране; създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, както и дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработваната по проекта иновация.

Зареди още

Икономика

ГТПП успешно изпълни проект за намаляване на въглеродния отпечатък на МСП

Published

on

В последната една година Габровската търговско-промишлена палата, в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, изпълни проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност, а оттам – към намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в Габровска област, с цел постигане на климатична неутралност.

На заключителната конференция представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Участниците бяха приветствани от Христо Башев, главен експерт „Екология и опазване на околната среда“ в Областна администрация – Габрово. Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия, представи Разработения консултантски пакет, а доц. д-р Пламен Цанков – инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Участниците се запознаха и с резултатите от проекта на Клинтех България, насочен към отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите.

Интерес предизвикаха и добрите практики на Общините от България и Норвегия. Тодор Попов от Община Габрово представи създадената за пръв път в България Енергийна общност и предимствата, които има.

От Община Берген в Норвегия представиха как в центъра на града няма контейнери и всички отпадъци се събират с вакуум през изградена подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми за създаване на сътрудничество между тях. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор и още две норвежки фирми.

Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица