Свържи се с нас

Новини

Служители на Горското подкрепиха свои колеги и разкриха „дървената мафия“

Published

on


Във връзка с излъчен репортаж за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Габрово
в ефира на една от националните медии, служители на ТПДГС – Габрово разпространиха до местните медии отворено писмо, в подкрепа на своите колеги, попаднали в сутрешния блок на телевизията. Освен това беше разкрито кой покровителства така нар. „дървена мафия“ и чии интереси се обслужват.

В едно от двете разпространени до габровските медии писма, което публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Във връзка с излъчения репортаж на 08.12.2017 г. по Нова телевизия искаме да изразим своята твърда и решителна подкрепа на нашите колеги и ръководители инж. Иваничка Иванова и инж. Николай Русев – достойни и доказани професионалисти.

Потвърденото решение на Върховен Административен Съд за липса на конфликт на интереси между т.нар. „баща и син” явно няма никакво значение за Нова ТВ. В репортажа беше отбелязано, че името на инж. Иванова фигурира в Търговския регистър като управител на фирма „Узана 99“ ЕАД.

Противно на всяка журналистическа етика беше умишлено пропуснат фактът, че има Заличаване на обстоятелства от 2012-та година, според които тя вече не фигурира като управител.

Медията изопачи фактите като извади от контекста думите и кадрите, насочвайки всички срещу нас и нашите ръководители.

Тенденциозните атаки на медията, породени от „анонимни“ сигнали от „достойни лесовъди“, които продължават вече втора година, уронват престижа не само на стопанството, но и на цялата гилдия.

Принудени сме да вземем крайни мерки като обявим готовност за стачни действия или оставка на целия колектив. Злословията, насочени срещу нас, са продиктувани от лични интереси и са в ущърб на стопанството, респективно и на Държавата.

Недопустимо е мнението на бивш ръководител, отговорен за финансовия срив на стопанството и редица административни нарушения, да бъде взето под внимание и да е меродавно за формиране на общественото мнение.

Претендираме, че излъченият репортаж е безкрайно манипулативен и тенденциозен, в нарушение на журналистическата етика, с ясната цел, че под предлог отразяване на „обективната истина“ се обслужват лични и корпоративни интереси.

Дълбоко трябва да се подчертае, че самоволно мнението на заинтересовани страни не е отразено в пълнота и смисъл, с което отново е постигната поредната крайна цел – отстраняване на кадърни и съвестни колеги.“

Във второто отворено писмо, разпространено до местните медии, служителите на ТПДГС – Габрово твърдят, че от няколко години насам са подложени на сериозен тормоз от така нар. „дървената мафия“ и някои нейни „слуги“, работещи в държавното стопанство, които вместо да удовлетворяват обществените потребности от дървесина, да опазват гората и да се грижат за нея, се интересуват само от частния интерес.

По думите на служителите на ТПДГС – Габрово по времето на бившия директор на стопанството и негов личен приятел Красимир Илиев (попаднал в излъчените кадри) е имало сериозни репресии към служители, масови уволнения или към подтикване за напускане. Тогава ДГС – Габрово е било поставено в ситуация на финансов колапс и нетърпима работна среда, изпълнена със страх и нерви.

Един от най-отявлените противници на обществения интерес и защитник на личните изгоди непрестанно спекулирал със синдикална защита, от която се ползва, бидейки председател на СО на ФСОГСДП към КНСБ. Този техен „колега“ Станимир Колев упражнявал ежедневен тормоз над всеки един от служителите в дните, когато е на работа.

От няколко месеца той е осъден, с влязла в сила присъда – заради закана за убийство, отправяна с насочено огнестрелно оръжие. Вината на Колев е била доказана на две съдебни инстанции, със самочувствието на несменяем като председател на синдикатите от КНСБ и получаващ тяхната подкрепа като такъв.

Въпреки осъдителната присъда той не променил поведението си към служителите, нито спазвал трудовата дисциплина, като продължителните болнични, неплатени и платени отпуски били негово виждане за служител на трудов договор.

Пасивната агресия на Колев не просто увреждала психоклимата в работния колектив, но и буквално ограничавала възможностите служителите да работят ефективно, поради непрестанните и неоснователни доноси и сигнали, изпращани от „достойни“ лесовъди до различни инстанции и медии.

Според служителите на ТПДГС – Габрово многобройните сигнали и проверки, които се правят в стопанството, отнемат време и разпиляват енергия, които иначе се влагат в текущи задължения. През последните месеци, откакто ДГС – Габрово има ново ръководство, работата се оптимизира, с подобрени резултати и за първи път се осъществяват реални търгове за продажба на дървесина, твърдят още горските.

Служителите на ТПДГС – Габрово са на мнение, че това не е изгодно на някои фирми, които явно желаят да се върне старото положение и ръководство, а напрежението, породено от поредните „зрителски сигнали“, прави атмосферата повече от нетърпима. Хората, работещи в горското в Габрово, искат техните права – лична сигурност и работа в нормална среда, да бъдат защитени.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Затягат противоепидемичните мерките в региона

Без планов прием и операции в болниците в област Габрово, ротационен принцип на учениците и засилени проверки на здравните власти и полиция.

Published

on

От утре, 20 януари, се преустановява плановият прием и провеждането на планова оперативна дейност в лечебните и медицински заведения на територията на област Габрово. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция-Габрово д-р Николай Пенчоков по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе онлайн.

Очаква се издадената от него Заповед да бъде съгласувана до края на деня с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и да влезе в сила от утре. Мярката се налага поради изключително високия брой на заболели от КОВИД-19 на територията на областта и навлизането на региона в много висока фаза на разпространение на вируса.

“Към момента, 19 януари, заболеваемостта в област Габрово е 1145,68, като най-засегната е Община Габрово с 811 диагностицирани човека, следва Община Трявна с 109 диагностицирани и заболеваемост 1 113 на 100 000 души население, в община Габрово е 1 454 на 100 000 души. Община Севлиево е с 235 души, към момента, диагностицирани, положителни с КОВИД-19 и 742 на 100 000 души население и накрая Община Дряново с 57 души, към момента, заболели и 664,8 души процент заболеваемост на 100 000 души население“, каза директорът на РЗИ-Габрово и представи актуалната епидемична обстановка на територията на цялата област.

Диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията в област Габрово са общо 14 295 души, като 12 056 души от тях са преборили заразата, а 804 човека са загубили битката с нея. Към момента поставени под карантина са 1 423 души.

От началото на ваксинационния процес у нас в габровско са имунизирани 65 129 човека срещу КОВИД-19. Със завършен ваксинационен курс са 30 765 души и близо 10 000 са с поставена трета доза ваксина.

От разкритите болнични легла в областта за леки и неусложнени случаи, в момента, заети са 81% или 173 от общо 212 такива. Малко над половината е заетостта при разкритите легла за интензивни грижи – 54,5% или 6 от общо 11 такива.

В МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в Трявна има заети 23 от общо 26 разкрити КОВИД-легла.

“От началото на тази седмица започнахме да изготвяме и една допълнителна справка като индикатор – това е седмична заболеваемост в област Габрово и е по възрастови групи. Очертаха се основно две сериозни такива – това са тийнеджърската група от 15 до 18 години и деца от 10 до 14 години съответно със заболеваемост от 5 до 19 години – 1,05 % или 1052 на 100 000 и възрастовата група 10-14 години с 952 на 100 000 души население. Основно тези две групи се очертаха, както и лицата 45 до 59 години с 930 на 100 000 души заболеваемост”, информира още д-р Пенчоков и допълни, че в момента настанени в болница са общо 8 деца – 7 в Габрово и 1 в Севлиево, като няма такива на интензивно лечение и болниците имат готовност за прием на деца при нужда.

Предвид изложените данни и продължаващите високи нива на заболеваемост от КОВИД-19, от РЗИ-Габрово предложиха учениците от V до XII клас да преминат на ротационен принцип на обучение, а тези от I до IV клас да продължат с присъственото такова в общините Габрово и Трявна.

Предложението бе прието единодушно от членовете на Областния кризисен щаб и предстои от Регионалния инспекторат на образованието в Габрово да информират МОН за взетото решение, след което да бъде издадена Заповед от Министъра на здравеопазването, за да стане ясно откога големите ученици ще преминат на присъствено и онлайн обучение. Тестването на обучаващите се в клас остава.

“В община Габрово има голямо засягане на учениците в гимназиалния етап. Вчера бяха 33 паралелки, днес останаха 26 паралелки от различни училища. В Трявна имаме още два класа от НГПИ „Тревненска школа“, а в Севлиево имаме пет паралелки!“, сподели по време на онлайн заседанието директорът на Регионалната здравна инспекция-Габрово.

“Преди няколко дни направих съвещание с директорите на всички образователни институции и те имат готовност за прилагане на ротационен принцип на обучение. Аз лично го подкрепям“, допълни от своя страна началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Второто решение, което днес бе прието на провелото се заседание на Областния кризисен щаб, бе за засилване на контрола от страна на здравните инспектори в областта.

В следващите две седмици се предвиждат масови проверки в градските и междуградските транспортни линии, в големите търговски вериги, на пазари, тържища и др. Ще бъдат извършвани и проверки в нощните клубове и заведения съвместно с ОД на МВР-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията с апел: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

Хора! Бъдете отговорни и внимателни! Говорете и предупредете възрастните си родители и близки да не дават пари на непознати, дори на представящи се за полицаи, още повече поискани по телефона!

Published

on

Областната дирекция на МВР-Габрово апелира гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати. Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят!

Призивът на полицията е отправен във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами на територията на различни области в страната.

ОДМВР-Габрово апелира за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.

Телефонните измамници са изключително изобретателни. Освен старите схеми, прилагани през годините, се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите.

Към момента на територията на област Габрово не са постъпвали сигнали от граждани, станали жертва на телефонна измама.

Съвети към гражданите:
1.По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.;
2.Не се доверявайте на непознати хора;
3.Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
4.Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;
5.Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;
6.В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;
7.Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
8.Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Екип на „Благоустрояване“ премахна опасната липа на ул.“Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Днес, 19 януари, работници на общинското предприятие „Благоустрояване“ премахна от ул.“Св.Св. Кирил и Методий“ опасната липа, в района на Художествената галерия в Габрово. При рязането части от стъблото направо се откършваха, поясняват от местната общинска администрация.

Две отделни обследвания потвърдиха, че дървото е опасно. Първото направи Община Габрово, а второто обследване, възложено от живеещи в района, потвърди изцяло заключенията на първата диагностика.

Гниенето в основата на стъблото бе в напреднала фаза. Структурата на дървесината в цялото стъбло е нарушена, а стабилността на дървото е редуцирана с около 40 %, което е недопустимо за градска среда и прави дървото изключително опасно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица