Свържи се с нас

Новини

Служители на Горското подкрепиха свои колеги и разкриха „дървената мафия“

Published

on


Във връзка с излъчен репортаж за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Габрово
в ефира на една от националните медии, служители на ТПДГС – Габрово разпространиха до местните медии отворено писмо, в подкрепа на своите колеги, попаднали в сутрешния блок на телевизията. Освен това беше разкрито кой покровителства така нар. „дървена мафия“ и чии интереси се обслужват.

В едно от двете разпространени до габровските медии писма, което публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Във връзка с излъчения репортаж на 08.12.2017 г. по Нова телевизия искаме да изразим своята твърда и решителна подкрепа на нашите колеги и ръководители инж. Иваничка Иванова и инж. Николай Русев – достойни и доказани професионалисти.

Потвърденото решение на Върховен Административен Съд за липса на конфликт на интереси между т.нар. „баща и син” явно няма никакво значение за Нова ТВ. В репортажа беше отбелязано, че името на инж. Иванова фигурира в Търговския регистър като управител на фирма „Узана 99“ ЕАД.

Противно на всяка журналистическа етика беше умишлено пропуснат фактът, че има Заличаване на обстоятелства от 2012-та година, според които тя вече не фигурира като управител.

Медията изопачи фактите като извади от контекста думите и кадрите, насочвайки всички срещу нас и нашите ръководители.

Тенденциозните атаки на медията, породени от „анонимни“ сигнали от „достойни лесовъди“, които продължават вече втора година, уронват престижа не само на стопанството, но и на цялата гилдия.

Принудени сме да вземем крайни мерки като обявим готовност за стачни действия или оставка на целия колектив. Злословията, насочени срещу нас, са продиктувани от лични интереси и са в ущърб на стопанството, респективно и на Държавата.

Недопустимо е мнението на бивш ръководител, отговорен за финансовия срив на стопанството и редица административни нарушения, да бъде взето под внимание и да е меродавно за формиране на общественото мнение.

Претендираме, че излъченият репортаж е безкрайно манипулативен и тенденциозен, в нарушение на журналистическата етика, с ясната цел, че под предлог отразяване на „обективната истина“ се обслужват лични и корпоративни интереси.

Дълбоко трябва да се подчертае, че самоволно мнението на заинтересовани страни не е отразено в пълнота и смисъл, с което отново е постигната поредната крайна цел – отстраняване на кадърни и съвестни колеги.“

Във второто отворено писмо, разпространено до местните медии, служителите на ТПДГС – Габрово твърдят, че от няколко години насам са подложени на сериозен тормоз от така нар. „дървената мафия“ и някои нейни „слуги“, работещи в държавното стопанство, които вместо да удовлетворяват обществените потребности от дървесина, да опазват гората и да се грижат за нея, се интересуват само от частния интерес.

По думите на служителите на ТПДГС – Габрово по времето на бившия директор на стопанството и негов личен приятел Красимир Илиев (попаднал в излъчените кадри) е имало сериозни репресии към служители, масови уволнения или към подтикване за напускане. Тогава ДГС – Габрово е било поставено в ситуация на финансов колапс и нетърпима работна среда, изпълнена със страх и нерви.

Един от най-отявлените противници на обществения интерес и защитник на личните изгоди непрестанно спекулирал със синдикална защита, от която се ползва, бидейки председател на СО на ФСОГСДП към КНСБ. Този техен „колега“ Станимир Колев упражнявал ежедневен тормоз над всеки един от служителите в дните, когато е на работа.

От няколко месеца той е осъден, с влязла в сила присъда – заради закана за убийство, отправяна с насочено огнестрелно оръжие. Вината на Колев е била доказана на две съдебни инстанции, със самочувствието на несменяем като председател на синдикатите от КНСБ и получаващ тяхната подкрепа като такъв.

Въпреки осъдителната присъда той не променил поведението си към служителите, нито спазвал трудовата дисциплина, като продължителните болнични, неплатени и платени отпуски били негово виждане за служител на трудов договор.

Пасивната агресия на Колев не просто увреждала психоклимата в работния колектив, но и буквално ограничавала възможностите служителите да работят ефективно, поради непрестанните и неоснователни доноси и сигнали, изпращани от „достойни“ лесовъди до различни инстанции и медии.

Според служителите на ТПДГС – Габрово многобройните сигнали и проверки, които се правят в стопанството, отнемат време и разпиляват енергия, които иначе се влагат в текущи задължения. През последните месеци, откакто ДГС – Габрово има ново ръководство, работата се оптимизира, с подобрени резултати и за първи път се осъществяват реални търгове за продажба на дървесина, твърдят още горските.

Служителите на ТПДГС – Габрово са на мнение, че това не е изгодно на някои фирми, които явно желаят да се върне старото положение и ръководство, а напрежението, породено от поредните „зрителски сигнали“, прави атмосферата повече от нетърпима. Хората, работещи в горското в Габрово, искат техните права – лична сигурност и работа в нормална среда, да бъдат защитени.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Икономика

Оптимизация на енергийните ресурси с интелигентни решения от „Интер Пауър“

Published

on

Интер Пауър, водеща компания в сферата на електроизграждането, LED осветлението, фотоволтаичните инсталации и системите за умен дом, предлага иновативни решения за енергиен мениджмънт, които помагат на организации, общности и индивиди да управляват своите енергийни ресурси по-ефективно. С техния всеобхватен подход и модерни технологии, Интер Пауър се утвърждава като ключов партньор за тези, които търсят устойчиво и икономично енергийно бъдеще.

Какво е енергийният мениджмънт?
Енергийният мениджмънт е систематичен процес, който обхваща събирането и анализа на данни за енергийното потребление, идентифицирането на възможности за енергийни икономии и внедряването на мерки за подобрение. Този процес помага на организациите да използват по-ефективно енергийните ресурси, като същевременно намаляват разходите и минимизират въздействието върху околната среда.

Софтуер за енергиен мениджмънт на Интер Пауър


Интер Пауър предлага уникална платформа за енергиен мениджмънт, разработена на базата на изкуствен интелект. Тази платформа оптимизира процесите и анализа на събраната информация, свързвайки се с различни енергийни системи, метеорологични източници и бази данни.

Софтуерът предоставя мощни инструменти за:

 • Мониторинг и анализ на фотоволтаични централи, системи за съхранение на енергия и зарядни станции за електрически автомобили.
 • Оптимизация на производството на енергия и управление на съхранението чрез прецизни прогнози и управление на батериите.
 • Централизирано управление на зарядни станции, включително настройка на цените и управление на зареждането.

Основни стъпки в енергийния мениджмънт

 • Събиране на данни: Непрекъснатият мониторинг и събиране на данни за енергийното потребление чрез сензори и устройства осигуряват точна информация за текущото състояние на системите.
 • Анализ и оценка: Анализът на събраните данни идентифицира възможностите за подобрение и открива неефективности, които могат да бъдат оптимизирани.
 • Планиране и внедряване: На базата на анализа се разработва план за внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност, включващи инвестиции в нови технологии и системи за съхранение на енергия.
 • Управление, мониторинг и контрол: Постоянното наблюдение и корекция на плана гарантират оптимална ефективност на енергийните системи.
 • Прогнозиране на потреблението: Използвайки събраните данни, софтуерът за енергиен мениджмънт предсказва бъдещото потребление на енергия, подпомагайки планирането на ресурсите.
 • Визуализация на данни: Графичните и числовите представяния на данните улесняват анализа и вземането на решения.
 • Съобщаване и алармиране: Информативните съобщения и аларми уведомяват потребителите за извънредни събития или нередности в системата.
 • Интеграция с други системи: Софтуерът може да се свърже с различни енергийни системи и устройства, осигурявайки по-ефективно управление на енергийните ресурси.

Значимост на енергийния мениджмънт


Икономически ползи:
Енергийният мениджмънт води до значително намаляване на енергийните разходи чрез по-ефективно използване на ресурсите и намаляване на загубите. Това увеличава конкурентоспособността на организациите.
Екологични ползи: Оптимизацията на енергийното потребление намалява емисиите на парникови газове и въздействието върху околната среда, подкрепяйки усилията за екологична устойчивост.
Повишаване на производителността: Подобряването на енергийната ефективност води до увеличаване на производителността и намаляване на времето за поддръжка на оборудването.
Социални ползи: Освободените ресурси могат да бъдат реинвестирани в социални инициативи като образование, здравеопазване и спорт, допринасяйки за благосъстоянието на обществото.

Интеграция и системи за управление

Интер Пауър интегрира своето софтуерно решение с различни системи и технологии:

 • Фотоволтаични централи: Прозрачен мониторинг, оптимизация на производството, дистанционно управление и прогнозиране на производството на енергия.
 • Системи за съхранение на енергия: Управление на батериите, интелигентно разпределение на енергията и автоматизирана реакция на системата.
 • Зарядни станции за електрически автомобили: Централизирано управление, проследяване на историята на зареждане, гъвкави цени и автоматизирано ценообразуване.

С помощта на интегрирани софтуерни решения, Интер Пауър осигурява ефективно управление на енергийните ресурси, подпомагайки организациите да постигнат високи нива на енергийна ефективност и устойчивост.

Енергийният мениджмънт е не само бъдещето на ефективното управление на ресурсите, но и ключов фактор за устойчивото развитие. Интер Пауър предлага съвременни технологии и решения, които правят този процес достъпен и ефективен за всички сектори на икономиката. Чрез техните иновативни решения, компаниите могат да намалят разходите си, да увеличат производителността си и да допринесат за по- чиста и по-устойчива околна среда.

Софтуерните решения и услугите на Интер Пауър са не просто инвестиция в енергийна ефективност, но и важна стъпка към устойчивото бъдеще на нашия свят.

Ако имате интерес към енергийния мениджмънт и искате да научите повече за иновативните решения на Интер Пауър, не се колебайте да се свържете с тях за допълнителна информация и консултация на телефон 089 355 6772 или по имейл donchev@inter-power.com, както и да посетите техния уебсайт – https://inter-power.eu/ , където може да се запознаете по-подробно с всички услуги, които предлагат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица