Свържи се с нас

Новини

Служители на Горското подкрепиха свои колеги и разкриха „дървената мафия“

Published

on


Във връзка с излъчен репортаж за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Габрово
в ефира на една от националните медии, служители на ТПДГС – Габрово разпространиха до местните медии отворено писмо, в подкрепа на своите колеги, попаднали в сутрешния блок на телевизията. Освен това беше разкрито кой покровителства така нар. „дървена мафия“ и чии интереси се обслужват.

В едно от двете разпространени до габровските медии писма, което публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Във връзка с излъчения репортаж на 08.12.2017 г. по Нова телевизия искаме да изразим своята твърда и решителна подкрепа на нашите колеги и ръководители инж. Иваничка Иванова и инж. Николай Русев – достойни и доказани професионалисти.

Потвърденото решение на Върховен Административен Съд за липса на конфликт на интереси между т.нар. „баща и син” явно няма никакво значение за Нова ТВ. В репортажа беше отбелязано, че името на инж. Иванова фигурира в Търговския регистър като управител на фирма „Узана 99“ ЕАД.

Противно на всяка журналистическа етика беше умишлено пропуснат фактът, че има Заличаване на обстоятелства от 2012-та година, според които тя вече не фигурира като управител.

Медията изопачи фактите като извади от контекста думите и кадрите, насочвайки всички срещу нас и нашите ръководители.

Тенденциозните атаки на медията, породени от „анонимни“ сигнали от „достойни лесовъди“, които продължават вече втора година, уронват престижа не само на стопанството, но и на цялата гилдия.

Принудени сме да вземем крайни мерки като обявим готовност за стачни действия или оставка на целия колектив. Злословията, насочени срещу нас, са продиктувани от лични интереси и са в ущърб на стопанството, респективно и на Държавата.

Недопустимо е мнението на бивш ръководител, отговорен за финансовия срив на стопанството и редица административни нарушения, да бъде взето под внимание и да е меродавно за формиране на общественото мнение.

Претендираме, че излъченият репортаж е безкрайно манипулативен и тенденциозен, в нарушение на журналистическата етика, с ясната цел, че под предлог отразяване на „обективната истина“ се обслужват лични и корпоративни интереси.

Дълбоко трябва да се подчертае, че самоволно мнението на заинтересовани страни не е отразено в пълнота и смисъл, с което отново е постигната поредната крайна цел – отстраняване на кадърни и съвестни колеги.“

Във второто отворено писмо, разпространено до местните медии, служителите на ТПДГС – Габрово твърдят, че от няколко години насам са подложени на сериозен тормоз от така нар. „дървената мафия“ и някои нейни „слуги“, работещи в държавното стопанство, които вместо да удовлетворяват обществените потребности от дървесина, да опазват гората и да се грижат за нея, се интересуват само от частния интерес.

По думите на служителите на ТПДГС – Габрово по времето на бившия директор на стопанството и негов личен приятел Красимир Илиев (попаднал в излъчените кадри) е имало сериозни репресии към служители, масови уволнения или към подтикване за напускане. Тогава ДГС – Габрово е било поставено в ситуация на финансов колапс и нетърпима работна среда, изпълнена със страх и нерви.

Един от най-отявлените противници на обществения интерес и защитник на личните изгоди непрестанно спекулирал със синдикална защита, от която се ползва, бидейки председател на СО на ФСОГСДП към КНСБ. Този техен „колега“ Станимир Колев упражнявал ежедневен тормоз над всеки един от служителите в дните, когато е на работа.

От няколко месеца той е осъден, с влязла в сила присъда – заради закана за убийство, отправяна с насочено огнестрелно оръжие. Вината на Колев е била доказана на две съдебни инстанции, със самочувствието на несменяем като председател на синдикатите от КНСБ и получаващ тяхната подкрепа като такъв.

Въпреки осъдителната присъда той не променил поведението си към служителите, нито спазвал трудовата дисциплина, като продължителните болнични, неплатени и платени отпуски били негово виждане за служител на трудов договор.

Пасивната агресия на Колев не просто увреждала психоклимата в работния колектив, но и буквално ограничавала възможностите служителите да работят ефективно, поради непрестанните и неоснователни доноси и сигнали, изпращани от „достойни“ лесовъди до различни инстанции и медии.

Според служителите на ТПДГС – Габрово многобройните сигнали и проверки, които се правят в стопанството, отнемат време и разпиляват енергия, които иначе се влагат в текущи задължения. През последните месеци, откакто ДГС – Габрово има ново ръководство, работата се оптимизира, с подобрени резултати и за първи път се осъществяват реални търгове за продажба на дървесина, твърдят още горските.

Служителите на ТПДГС – Габрово са на мнение, че това не е изгодно на някои фирми, които явно желаят да се върне старото положение и ръководство, а напрежението, породено от поредните „зрителски сигнали“, прави атмосферата повече от нетърпима. Хората, работещи в горското в Габрово, искат техните права – лична сигурност и работа в нормална среда, да бъдат защитени.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица