Свържи се с нас

Любопитно

Първата готварска книга на български е дело на Петко Рачов Славейков

Published

on

снимка: Тодорка Мирчева

„Мнозина сигурно ще се изненадат, че авторът на първата готварска книга на български е Петко Рачов Славейков. Дали това е част от неговото ренесансово светоусещане, или носи белега на практическата му дейност, свързана със стремежа да внесе промени към добро в българския бит и начин на живот? Сигурно и двете. Петко Славейков е изживял пълнокръвно отредените му дни. Обичал хубаво вино с нарязана в него ябълка. Близките му споменават , че в Търново е писал своите произведения, като е слагал на масата си кана с червено вино и горнооряховски суджук.

За книгата си Петко Славейков е използвал рецепти на ястия, които са се правили и употребявали в Цариград и околностите му и поради това в тях личи ориенталският вкус, но вероятно е разполагал и с рецептурници, от които е могъл да се запознае с кухнята на почти всички европейски народи. Очевиден е стремежът на Славейков да разнообрази трапезата на българина и в същото време да му даде полезни съвети за всичко онова, свързано с неговия начин на живот.

Тези съвети не са загубили своята актуалност и днес, а ако изпълните и поместените в книгата рецепти за ястия, ще усетите, че в миналото прадедите ни са знаели как да си доставят наслада.“

С тези уводни слова започва редакторът на издателство „Славена“, което преиздава готварската книга, която Петко Славейков отпечатва през 1870 година в Цариград.

Територията, част от някогашната Топлешка община, на която се намират днешните читалища, които съхраняват и поддържат започнатото от всички онези будители в миналото, се отличава с много първи дела и хора: Първата фабрика на Балканския полуостров за обувни калъпи, първият министър на здравеопазването на България доктор Рачо Ангелов…

Придържайки се към делата на колоритния възрожденец Славейков, деятелите на габровските читалища „Отец Паисий“ от квартал Хаджицонев мост, „Балканска звезда“ – квартал Недевци и „Искра 1954“ на квартал Лютаци, решиха да напомнят на всички нас за делата на първите ни народни будители. Перефразирайки народната мъдрост, за поредна година съвместната им работа доказва ползата на сговорната дружина.

снимка: Тодорка Мирчева

Вечерта в салона на читалище „Искра 1954“ беше направен конкурс от гозби по рецепти от книгата на Дядо Славейков. Всички гости на вечерта имаха възможност да дегостират и да дадат своята оценка за майсторско изпълнение.

Вкусните къзартма яхния с домати,която накрая се овкусява с дарчин/ канела/, патладжан в тава, зелник, овче месо по балканджийски, кадаиф баклава, бисквити с орехи, млечен бюрек, халва асуде, баклава, бяха обсебили с аромата си салона на читалището и не можеше да ги подминеш равнодушно, под предлог, че спазваш диетичен режим.

снимка: Тодорка Мирчева

Шестгодишната Преслава Христофорова представи част от поезията на народния будител. Данка Стефанова, секретар на читалището в Хаджицонев мост посвети разказа си за живота и професионалния път на Петко Рачев Славейков, като внесе и част от народния му хумор.
Историкът, доскорешен учител Йонка Григорова, допълни този разказ за авторитетния учител, журналист, поет , преводач, управленец.

„След падането на град Плевен, Петко Славейков е призован в щаба на генерал Скобелев. По негово указание бил изработен план за преминаване на руските войски през нашия Балкан, като лично Славейков превел генерала и войниците му през Химитлийската пътека, която днес е част от резерват „Лешница“…

Тези факти, представени от историкът, са част от случилото се на някогашната голяма селска Топлешка община.

снимка: Тодорка Мирчева

Йонка Григорова сякаш направи паралел между миналото и настоящето: недооценения интелектуален труд, като вмъкна една история случила се между него и местния чорбаджия по време на учителстването на Славейков в Търновско. Искайки 1000 гроша за труда му, чорбаджията ахнал учудено: „Хиляда гроша?!…Че много искаш ти. Ний за цяло лято плащаме на гуйдарю да ни пасе гуедата и пак не му даваме повече от двеста грошове, ем де е то да си гуйдар, де е да си даскал: гуйдаря цял ден оди да се пече по слънцето, тича подир гуедата, дъждо го вали понякога, а ти ше седиш у килията на сянка няма дъжд, няма вятър.“

За приемствеността на този наш народен будител си припомнихме, че я има и в него и в сина му Пенчо Славейков, който си остава автор на едни от личиреските песни, обзети от тишина, изпъстрени с блян и сърцераздирателна нежност. Неговото творчество е същевременно песимистично и жизнерадостно. Славейковите песни получиха реално звучене, чрез изпълнението на вокална група „Славея“ при читалището на квартал Хаджицонев мост и от народната певица Светла Манолова.

снимка: Тодорка Мирчева

Днес народни будители могат да се нарекат всички тези читалищни дейни хора, които устояват на времето и въпреки него изграждат приемственост, като продължават започнатото от някогашните български народни будители.

Всъщност времето и преди и сега сякаш е било едно и също – динамично за всеки дръзнал да внася мисъл и смисъл в живота ни на родна земя.

Ето част от рецептите на дядо Славейков за хубаво вино.

Чисто вино

Вината стават наистина от разни овощия и по разни начини, но винаги най-чистото и най-хубавото вино става от грозде. За да имаш хубаво вино, трябва да внимаваш добре в навременното бране на гроздето. Ако береш гроздето зелено, виното става слабо и не трае дълго, ако ли го обереш, когато вземе да избутява и да прогнива, и тогава не дава хубаво вино. За вино гроздето трябва да се бере, като стои на лозата само шест дена след узряването си.

Ако искаш да познаеш гроздето узряло ли е, съгледай костилчиците вътре в зърната, ако се виждат като позачернели, гроздето трябва да се бере, ако се виждат още зеленикави, не е още за бране. Или по друг начин: като стиснеш зърното, ако костилчиците изкочат сами, гроздето е узряло, ако ли изскочат с малко месце от гроздето, полепнало по тях, гроздето е зелено още.

Как да направиш червено вино да стане бяло?

Ако искаш червено вино да стане бяло, сложи му суроватка с една унция стипца за всеки 8 ведра вино и го разбъркай с чиста тояга. Или изгори пръчки от лози, които дават бяло грозде и сложи пепелта вътре в черното вино да стане бяло.

Как да направиш бяло вино да стане черно?

Изгори пръчки от лози, които раждат черно грозде и сложи пепелта им в бяло вино да стане черно. Или изгори пръчки от черница, която дава черни бробонки, пусни в бялото вино да стане черно.

Автор: Тодорка Мирчева, Кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Гергана Стоянова се срещна с ученици от СУ „Васил Левски“

Published

on

Вдъхновяващата актриса и водеща Гергана Стоянова се срещна с учениците в СУ „Васил Левски “ по инициатива на Училищното настоятелство и Ротари клуб-Севлиево. Областният и заместник – областният управители Мария Башева и Иван Любомиров присъстваха на една от общо 4-те лекции под мотото „Аз уча, вярвам, мога, знам“.

Стоянова се обърна към младежите с думите „Забравете името ми, но помнете, че никой не Ви е длъжен и никой не Ви е виновен! „. Всеки ученик получи специална книжка, която Гергана определи като частичка от последната си мечта. Прави срещи с деца от 4 години, а книжките са начинание от последната година.

В тях младежите са предизвикани да попълват информация за мечтите, целите си, за големи български постижение, за героите ни. „Учете сърцето си да изпитва почит“- това призова децата Стоянова, като ги помоли да четат за делата на великите българи и успешни чужденци.

Тя цитира и думите на Робин Шарма: „В по-голямата си част умората е продукт на човешкия ум. Тя доминира в живота на тези, които нямат посока и цел.“, като ги доказа и с примерите на житейските истории на Силвестър Сталоун и Мерилин Монро. Стоянова сподели и своята история, която започва в село до Бургас, за да я нареди днес сред топ 3 на жените, които озвучават в България.

Над 2,4 млн. думи и изрази звучат с гласа на Гергана Стоянова в онлайн правописния речник на БАН- „Берон“. Нейният глас звучи от навигацията, от малкия екран, в радио ефира, в големите вериги магазини.

„Седях с тапа в устата и изговарях всичко, което виждах около себе си в продължение на 4 години“, спомня си Гергана как се е отървала от диалекта си по време на обучението си във ВИТИС. Основното си образование завършва на село. Иска да свири на пиано, но родителите й не могат да си позволят уроците, затова записва пантомима, народни танци и лека атлетика.

Обучението я отвежда в Бургас, където завършва гимназия. Ходи всеки месец на театър поне по два пъти и мечтае да стане актриса. Споделяйки своята мечта със съучениците си, получава само присмех. Това не я демотивира. Учи словата си наизуст, явява се на изпит и успява да влезе във висшето училище.

Там получава нова доза присмех заради диалекта си. Вместо да се сърди, полага неимоверни усилия, за да се превърне днес в гласа, който чуваме навсякъде.

Зареди още

Любопитно

Празник в аванс – отбелязваме Първи юни на Градище в неделя

Published

on

26 май ще бъде 1 юни за най-малките любители на природата, които са поканени на Градище за празник в неделя. Отбелязваме деня на детето в аванс с весела и безгрижна горска среща, посветена на песните, танците, творчеството и книжките – такъв, какъвто трябва да бъде детският свят.

На поляната ще се срещнем с малчуганите от детска градина „Слънце“ и с възпитаници на Основно училище „Неофит Рилски“. Те са ни подготвили музикална програма и нещо много интересно – работилници от деца за деца. Големите ще показват на малките какво умеят и ще им помогнат да изработят свои собствени творби. Вярваме, ще започнат страхотни приятелства!

Детски театър „Вълшебник” към ОУ „Неофит Рилски” ще изнесе дебютната за учениците от втори, трети и четвърти клас постановка „Приключения опасни с герои сладкогласни” с Недялко Йорданов.

Специални гости на събитието са дружеството на габровските писатели, които са организирали базар на книжки за деца от габровски автори. Къщичката за книжки и игри също е пълна, защото само преди две седмици на Градище имаше базар на употребявани вещи, като „таксата“ за участие бяха детски книги и занимания, с които рафтовете й да бъдат напълнени отново.

На Градище вече отвори врати и още една изненада. Клуб „Хобит“. Едно магично място за партита, в което слънцето се прокрадва през дъските, котката отдава любопитно внимание на всеки посетител, а дъждът не изглежда страшен, защото тропа весело по покрива.

Заповядайте на Градище! Неделя, 11 часа. Детският празник и събитията на Градище се организират от фондация „ОТ БГ“, а тази неделя ще се случи с подкрепата на Ситигаз!

Зареди още

Любопитно

Хиляди се забавляваха на Карнавала в Габрово

Published

on

За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозно издание на емблематичния си карнавал този уикенд. Над 40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на пъстроцветно шествие, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия, впечатляващи концерти и много инициативи и забавления за децата.

Карнавалното шествието, което премина по централните улици на града в събота вечерта, се проведе под мотото „Make Карнавал, Not War“. В близо двучасовото шествие се включиха над 2 000 души, облечени в оригинални костюми и превъплътени в различни роли в 72-те така наречени „карнавални картини“ с послания за мир и единство.

С пъстрите си костюми и изящни движения особено внимание привличаха и участниците от китайската провинция Цюанджоу.

Конкурсната част на карнавала привлече ентусиасти от цялата страна, а авторитетно жури ще определи и победителите.

В тазгодишния карнавал присъстваха и 20 гигантски фигури на движещи се платформи, изработени с много майсторство и чувство за хумор, в които оживяваха емблематични сцени от актуалния политически живот.

Не липсваха и дръзки сатирични препратки към популярни личности и събития от изминалата година.

Музикалната програма включваше концерти на известни изпълнители като Васил Петров, RDMK, 100 Кила, FolkustiX и Dolapdere Big Gang, а култовата група Молец закри празненствата в неделната вечер.

С богатата си история и неповторима атмосфера, Габровският карнавал се е утвърдил като емблема на хумора и сатирата и платформа на свободния дух и творчество. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

*Всички снимки, уловени от фоторепортера на „Габрово Нюз“ можете да видите на страницата ни във фейсбук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица