Свържи се с нас

Новини

Община Трявна е официален член на Сдружение „Дузлаж”

Published

on

На Генералната среща на сдружението, която бе проведена в Гранвил, Франция от 26-ти до 29-ти май тази година, град Трявна бе приет за член на „Дузлаж”, съобщават от местната администрация. На тази среща освен Трявна, за членове на организацията бяха приети още градовете Агрос от Кипър и Шкофя Лока от Словения. Така общия брой на членуващите в „Дузлаж” градове се запълва до 27, колкото са и членовете на Европейския съюз.

Членството на Община Трявна в Сдружение „Дузлаж” открива изключителни възможности за нашия град в областта на образователния, културния, търговския, младежкия, спортния, туристическия и др. обмен. Особено ценни са възможностите за обединяването на градовете, членуващи в това сдружение при съвместното разработване и кандидатстването с проекти, финансирани от Европейския съюз.

Генералната среща на „Дузлаж” бе открита от кмета на гр. Гранвил, Франция. Той приветства участниците и гостите и открои приноса на всички предишни президенти на организацията по време на 20-годишната й история. Приветствие към участниците на Годишната среща на Сдружението поднесе президентът на „Дузлаж” г-н Саламонжик, като призова всички членове да работят така, че да запазят организацията млада, със свежи и иновативни идеи.
Интерес представляваше речта на г-н Жак Баро – европейски комисар по правосъдие и вице-президент на Европейската Комисия (2008-2010). Г-н Баро говори за предизвикателствата пред Европейския съюз днес и за необходимостта от спазване на обща дисциплина и обединяване във време, когато 2/3 от световния растеж идва от Бомбай и Шанхай. Той фокусира вниманието на участниците върху важната роля на различни Европейски програми, между които Еразъм, Коменски, Жан Моне, и-туининг, Младежта в действие и др. за развитието на местните общности, както и върху ролята на мисиите за развитие при партньорства с трети страни, например в Африка.

Паралелно с Генералната среща бе проведена Образователна среща, на която взе участие г-жа Станимира Генчева – преподавател в ОУ „Проф. П.Н.Райков”.

След официалното откриване, кметът на Община Трявна инж. Драгомир Николов подписа допълнение към Конституция на”Дузлаж”, с което град Трявна се присъединява към Сдружението. Решението за присъединяването на нашия град към „Дузлаж” бе взето единодушно от всички държави-членки.

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица