Свържи се с нас

Култура

Изкуството в ръцете на младите

Published

on

ИМКА Габрово и НЧ „Христо Ботев 2008”, с. Гарван, са двете организации, които спечелиха финансиране на проекти, по Приоритет 1 – Изкуството в ръцете на младите, в пролетната сесия на Програма култура на Община Габрово.

„Да твориш е прекрасно” – в това са убедени ИМКА Габрово, а техният проект, който носи същото заглавие, успя да убеди експертната комисия, че заслужава финансиране. ИМКА си поставя за цел да насърчи любителското творчество и творчеството на деца, както и да стимулира участието на младежи в процеса на създаване, представяне и популяризиране на собствения културен продукт сред по-широка младежка аудитория в Габрово. Техният проект предвижда провеждане на петдневен пленер за млади творци на възраст 7-12 години в комплекс Костенковци, организиране на едноседмична творческа работилница за 30 деца и  младежи в Габрово, както и среща с родителите на децата участници, с цел създаване на среда за споделяне на опит, обмен на идеи за това как по-ефективно и пълноценно  да  подкрепят развитието на творческите способности на децата си и как да поощряват и поддържат дълготрайно интереса им към изкуството и културата. В края на проекта ще бъде организирана изложба, представяща творбите на младите художници, а процеса на реализиране на проекта ще бъде визуализиран със снимков материал.

Към младите е насочена идеята и на читалището в село Гарван, чийто проект „Моето шарено лято” предвижда създаването на три творчески ателиета, в които да работят деца на възраст от 5 до 10 години. Те ще усвояват знания и умения в областта на приложните изкуства, рисунката и фотографията. На базата на работата на ателиетата в три последователни дни ще се организират изложба и арт-презентация на открито, в която дeцата, участници в експерименталната група, заедно със своите ръководители, ще демонстрират усвоените от тях умения и творчески подходи пред други деца от община Габрово.

Работният процес на зелените ателиета ще бъде отразен чрез видеофилм, който ще се разпространява заедно с описанието на методологията, използвана от ръдоководителите на ателиетата. След края на изложбата организацията ще предостави на Община Габрово избрани творби от всяко ателие, както и всички образователни и методологически материали, разработени в хода на проекта като негов резултат, с цел използване на приложената методология за провеждане на Зелени творчески ателиета от детски градини, училища, творчески и други организации.

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица