Свържи се с нас

Крими

Двеста и четиринадесет души не „отърваха кожата“ от пандиза

Published

on

През 2016 г. в област Габрово са приключили делата за 587 извършени престъпления. Делата за 214 от тях са завършили с ефективно осъждане, за 268 – с условно осъждане, за 9 – с оправдаване, за 1 – с прекратяване и за 95 – с освобождаване от наказание.

Това става ясно от информация, разпространена до медии от Териториалното статистическо бюро – Габрово, относно престъпленията, обвиняемите и осъдените лица през миналата година на територията на област Габрово.

С осъдителни присъди (ефективни и условни) са приключили делата за 482 извършени престъпления, което е с 5.0% повече в сравнение с 2015 година.

Престъпления, завършили с осъждане, и осъдени лица
през периода 2012 – 2016 година

През 2016 г. в областта обвиняеми са били 586 лица, от които:
• с ефективна осъдителна присъда са приключили делата на 216 лица, или 36.9% от общия брой на обвиняемите;
• условно осъдени са 265 (45.2%) лица;
• освободени от наказателна отговорност са 94 (16.0%) лица;
• оправдани са 10 обвиняеми лица (1.7%);
• на 1 лице делото е прекратено (0.2%);

Броят на осъдените лица с влезли в сила присъди в област Габрово през 2016 г. е 481, като в сравнение с 2015 г. намалява с 2.0%. Осъдените непълнолетни лица (14 – 17 години) са 35, или 7.3% от всички осъдени.

През 2016 г. коефициентът на криминална активност е 475 на 100 000 души от наказателноотговорното население.

Най-висок е коефициентът на криминална активност за възрастовата група 18 – 24 години -1837 осъдени на 100 000 души от съответното население. С нарастване на възрастта стойността на коефициента намалява и за лицата на възраст 50 и повече години той е 107 на 100 000 души от съответното население.

Престъпления, завършили с осъждане, и осъдени лица по глави от Наказателния кодекс (НК) и някои видове престъпления

През 2016 г. най-голям е броят и съответно относителният дял на общоопасните престъпления – 243 или 50.4% от общия брой на наказаните престъпления в областта. Осъдените за извършването на този вид престъпления са 236, или 49.1% от общия брой на осъдените лица. В сравнение с предходната година през 2016 г. се наблюдава увеличение както на броя на престъпленията, така и на осъдените лица за извършени общоопасни престъпления – съответно с 18.0% и 19.1%.
В структурата на общоопасните престъпления най-голям е броят на престъпленията по транспорта и съобщенията – 190, или 78.2% от общия брой на общоопасните престъпления. За извършването на този вид престъпления са осъдени 186 лица, или 78.8% от осъдените за извършени общоопасни престъпления.

Престъпленията, свързани с наркотици, завършили с осъждане през 2016 г. в област Габрово са 38, а наказаните за тях лица са 37.

Престъпления против собствеността

На второ място в структурата на престъпленията, завършили с осъждане през 2016 г., са тези против собствеността. С осъдителна присъда са приключили делата за 143 извършени престъпления (29.7% от всички престъпления, завършили с осъждане). В сравнение с 2015 г. се отбелязва увеличение с 2.1% Осъдени са 156 лица, или 32.4% от общия брой на осъдените през 2016 година.

• Сред престъпленията против собствеността най-разпространени са кражбите на имущество със 69.9% относителен дял от престъпленията против собствеността завършили с осъждане. С осъдителна присъда са приключили делата за 100 извършени кражби, а осъдените за тях лица са 116.

• По своята правна и криминална характеристика грабежите са сред най-тежките престъпления против собствеността. През 2016 г. за 5 грабежа са осъдени 5 лица.
• За извършени 14 измами са осъдени 14 лица, или 9.0% от осъдените за престъпления против собствеността.

Престъпления против личността

През 2016 г. са наказани 25 престъпления против личността (5.2% от всички престъпления, завършили с осъждане). За извършването им са осъдени 22 лица, или 4.6% от общия брой на лицата с влезли в сила присъди през годината.

Осъдени лица за други видове престъпления
През 2016 г. са осъдени за извършването на:
• престъпления против брака, семейството и младежта и документни престъпления – 17 лица (3.5% от всички осъдени);
• престъпления против реда и общественото спокойствие – 5 лица (1.0%);
• престъпления против правата на гражданите – 3 лица (0.6%);
• за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система – 4 лица (0.8%).

Осъдени лица по пол и възраст

Разпределението на осъдените през 2016 г. лица по пол и възраст е следното:
• Броят на осъдените мъже е 451, или 93.8% от общия брой на осъдените лица. С най-висок брой и относителен дял са мъжете с влязла в сила присъда във възрастовата група 30 – 39 години – 24.6% от общия брой на осъдените мъже.
• Осъдените жени са 30, като най-голям е делът им във възрастовата група 30 – 39 години – 30.0% от общия брой на осъдените жени.

Коефициентът на криминална активност на мъжете е 928 на 100 000 души от наказателноотговорните мъже, а на осъдените жени – 57 на 100 000 души от съответното население.

Осъдени лица по наложени наказания

В структурата на осъдените лица по наложени наказания най-голям е относителният дял на лишените от свобода. През 2016 г. те са 393, или 81.7% от общия брой на осъдените лица. Най-висок е относителният дял на лишените от свобода за срок до 6 месеца (46.6%) и от 6 месеца до 1 година – 36.4% от общия брой на осъдените на лишаване от свобода.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Има пострадал при катастрофата на „Еса“, станала навръх Никулден

Published

on

34-годишен габровец е пострадал при катастрофата на кръстовището в района на „Еса“, за която вчера ви информирахме. Мъжът, управлявал единия от двата автомобила, е със счупване на дясното ходило на крака.

След като процесуално – следствените действия и огледът продължиха до късно през вчерашния ден, днес, 7 декември, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово оповестиха повече официална информация за пътнотранспортното произшествие.

Причината за инцидента е отнето предимство. Пътят на пострадалия габровец е бил отнет от възрастен водач, на 81 години, който за щастие се е отървал невредим от произшествието.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени встрани , извън зоната на кръстовището, за да не бъдат затруднявани останалите участници в движението по натоварения булевард.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит водач тресна „баварец“ в дърво, а млад „голфаджия“ в скат край Узана

Published

on

Две пътнотранспортни произшествия станаха през съботния ден в Габрово и в района на областния град. Това става ясно от полицейската сводка за днешния ден.

При първия от двата пътни инцидента, 25-годишен пиян водач на „БМВ“ успя да самокатастрофира на ул.“Великотърновко шосе“.

Катастрофата е станала около 01.30 часа. Водачът на немския автомобил изгубил контрол над управлението и се ударил странично в крайпътно дърво.

Мъжът бил прегледан от отзовалия се екип на спешна помощ, който не установил данни за телесни повреди.

От него обаче се разнасяли остри миризми на алкохол. При проверката му за употреба дрегерът отчел 1.40 промила в количеството издишан въздух.

Същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство, с което бил изпробван. По случая е образувано бързо производство.

Втората катастрофа станала около 20.05 часа на пътя между местността Узана и село Зелено дърво.

Пристигналият на място екип на „Пътна полиция“ установил, че 19-годишен варненец, управлявайки „Фолксваген Голф“, не съобразил поведението си с атмосферните условия и релефа на пътя, излязъл извън пътното платно и се блъснал в крайпътен скат.

Един от пътниците, който бил в автомобила – също на 19 години, получил охлузвания и натъртвания, като бил откаран за преглед в местната болница, без опасност за живота.

Пробата за алкохол на водача е отрицателна. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица