Свържи се с нас

Икономика

Летният лагер „Предприемачът като откривател“ успешно завърши

Младежи от цялата страна участваха в първия по рода си
лагер за предприемаческо мислене

Published

on

снимка: ОИЦ – Габрово

С връчване на едни от първите сертификати, верифицирани чрез блокчейн технология, с трудна раздяла и обещания за бъдещето, в неделя завърши летният лагер „Предприемачът като откривател“.

снимка: ОИЦ – Габрово

В продължение на повече от седмица 24 позитивни, любознателни и мотивирани за успех ученици от цялата страна се впуснаха в разучаването на бизнеса като приключение, разглеждаха предприемачеството като съвкупност от ценности, мотивация, страст, креативно и творческо мислене.

Младите хора имаха възможност да обогатят своите знания в сферата на предприемачеството и възможностите за неговото финансиране със средства от ЕСИФ. В изпълнените с много положителни емоции, нови знания и приятелства дни на лагера, те се срещнаха с успели млади предприемачи, които споделиха своя опит и ги мотивираха да преследват мечтите си.

С вдъхновяващ разказ за бъдещето на блокчейн технологията, за създадения стартъп за дигитална идентичност Recheck, за рисковете пред предприемача и за трудностите, които със сигурност съпътстват бизнеса, пред младите хора със страст и ентусиазъм говори Емилиян Енев.

Участниците посетиха габровското предприятие „Мехатроника“ АД, където научиха за развитието и пазарите на фирмата, изпълнените европейски проекти и новите предизвикателства, които предстоят в разработване на иновации.

В изключително мотивираща среща мениджърът международни пазари на фирма ELNA Ltd. инж. Румен Колев разказа за пътя на израстването от малък „гаражен“ бизнес до фирма, уважавана и търсена по света.

В среща с доктора по икономика, основател и главен мениджър на корпорация „Развитие“ Александър Александров, участниците научиха за връзката между бизнеса и благотворителността чрез инициативата „Деца учат деца да правят добри дела“. Чрез нея дружеството осигурява средства от дарители за социално слаби и мотивира младите хора да участват в процеса на тяхното връчване, срещайки ги очи в очи с хората в нужда. Така се стреми да възпита у тях желание да вършат добри дела, обучава ги, инициира и включва в дарителски акции, мотивира ги да правят благотворителност, да привличат и обучават свои връстници – последователи.

Първите желаещи да се включат в инициативата връчиха лично осигурено чрез Корпорация „Развитие“ дарение на две млади майки от Габрово, които с присъствието си на събитието накараха младите хора да отворят сетивата си за хората в нужда, необходимостта и удовлетворението от подадената навреме ръка за подкрепа.

снимка: Община Габрово

В последния ден от лагера кметът на община Габрово Таня Христова, заедно с Георги Стоев от Индъстри Уоч и представители на фондация „Бауерзакс“, поздравиха бъдещите предприемачи за успешно им представяне. Младите хора получиха сертификати за участието си в първия национален младежки лагер.

В лагера се включиха младежи на възраст от 15 до 19 години от градовете Шумен, Варна, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, София, Велико Търново и Габрово. Под формата на семинари, съчетани с решаване на казуси и ситуационни игри, те се запознаха с предприемачеството като съвкупност от ценности, мотивация, страст и креативно мислене.

Първият по рода си интензивен лагер по предприемаческо мислене, организиран от Община Габрово чрез Областен информационен център – Габрово и фондация „Бауерзакс“ в партньорство с Индъстри Уоч Груп, се проведе от 16 до 24 юли в МАИР „Боженци“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Голям интерес в Габрово към програмата за енергийно обновяване

Published

on

При много голям интерес премина срещата в Ритуалната зала на Община Габрово, организирана от Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово, на която бяха представени предстоящите процедури от Плана за възстановяване и устойчивост на България /НПВУ/, предназначени за бизнеса и гражданите.

Участниците се запознаха с възможностите, които предоставя Планът, с предстоящите програми за бизнеса по НПВУ и финансови инструменти, които се подготвят за бизнеса, както и с предстоящите процедури за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и др.

Срещата беше открита от кмета на Габрово, а Марина Кирова от Представителството на ЕК в България представи какво предвижда Планът за целия период. Процедурите за бизнеса бяха представени от Калин Маринов, зам. – директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа“.

Татяна Ангелчева от МРРБ разказа какви са възможностите за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, а Милена Хубенова и Румен Джаров от отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция “Жилищна политика” на МРРБ представиха процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”.

Съвсем естествено, обновяването на жилищните сгради предизвика най-голям интерес. Почти час експертите отговаряха на множеството въпроси, които идваха от цялата страна.

След общата част дискусията продължи във всеки център поотделно съгласно местните приоритети на региона. В Габрово темата беше отново обновяването на жилищния фонд.

Тодор Попов – Директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в Община Габрово представи детайли от процедурата и отговори на конкретни въпроси, свързани с подготовката на документите за участие в процедурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Започва „УНИТЕХ 2022“, спомагаща „Иновативния Хълм на Габрово“

Published

on

В Техническия университет – Габрово днес, 18 ноември, започва двадесет и втората ежегодна международната научна конференция „УНИТЕХ 2022“. Официалното откриване е насрочено за 10.00 часа в конферентната зала на университетската библиотека.

В „УНИТЕХ 2022“ ще вземат участие повече от сто учени от университети, научни организации и представители на бизнеса от страната и чужбина. Заявените за участие в научния форум доклади са 155, в 18 тематични секции.

Предвидени са поредица от събития, свързани с изпълнението на проекти по ос 1 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В технологичния парк на университета ще се проведе семинар, с акцент партньорството между наука и бизнеса. В Конферентната зала на университетската библиотека от 16:00 часа ще започне информационен ден, свързан с eко и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и обра- зование за интелигентен растеж.

Всички мероприятия, включени в конференцията „УНИТЕХ 2022“, ще спомогнат за обособяването на „Иновативния Хълм на Габрово“ – ключово място за обучение, научни изследвания, предприемачество, трансфер на знания и технологии, инкубатор на идеи и фирми, споделено пространство за студенти, докторанти, ученици, преподаватели, учени, представители на бизнеса, НПО, местната и държавната власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица