Свържи се с нас

Култура

Еньовден в ЕМО Етър (снимки)

На Еньовден с Момина китка се привличат здравето и любовта, а който мине през венец – болест не го застига

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Еньовският венец на Къна Бочукова спечели първа награда от конкурса, организиран в Етнографски музей на открито „Етър” на 24 юни. Журито – Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, Елена Минковаска и Павлина Дамянова, присъди второто място на венец, изработен от Кръстина Цветкова. Донка Дичева е трета.

снимка: ЕМО „Етър“

Еньовският венец се прави голям, колкото да може да мине човек през него. Увива се на зелена черничева, ябълкова или крушова пръчка и се връзва с червен конец. Билките на празничния венец трябва да са седемдесет и седем и половина, колкото са болестите, които ходят по земята. Половинката е за т.нар. „незнайна болест”. Вярва се, че ако човек мине през Еньовски венец нито една от тях няма да го застигне.

снимка: ЕМО „Етър“

Къна Бочукова спечели и във втория конкурс, организиран в ЕМО „Етър” на 24 юни – за „Еньовски венци и китка”. Майсторството на Кръстина Цветкова й донесе отново второ място, а участниците от Народно читалище „Зора 1872”, кв. Нова Махала, Габрово станаха трети.

Във всяка Момината китка са вплетени седем билки, но който я свива може да сложи още, за да привлече различни положителни влияния.

снимка: ЕМО „Етър“

Всяка девойка, дори да не е станала в ранни зори, днес има нужда от Момина китка – за здраве и любов. В ЕМО „Етър” много от момичетата, които са дошли да видят как се отбелязва Еньовден, нито са станали преди изгрева на слънцето, нито знаят как да си свият Момина китка. Но това не е проблем, има кой да им покаже. Къна Бочукова и Кръстина Цветкова свиват Момината китка, в която са вплетени седем билки.

снимка: ЕМО „Етър“

Те са – бяло еньовче, божур, седефче, невен, здравец, ружа и босилек. Девойката добавя още няколко билки, които привличат любовта:
Омайниче, за да омайва ергените.
Лепка, за да се „лепят” по нея.
Повет, за да се усукват ергените около момата.
Любиче, за да я любят.

снимка: ЕМО „Етър“

На Еньовден билките са най-лековити. Ако човек носи дреха, боядисана с естествени багрила, то тя също има целебни свойства. На Еньовден билките дават по-наситен цвят, когато се багри с тях. Това вярва Димитринка Илиева, която на Еньовден боядисва гайтан с естествени багрила в ЕМО „Етър”.

снимка: ЕМО „Етър“

„Когато човек има болки в коляното, народът е създал една проста и ефективна рецепта. Хората знаят, че растението коноп е лековито. Увиват болното място с плат от коноп и след известно време тя отшумява.”

Димитринка Илиева извлича цвета на равнеца, една лечебна билка с особена сила. Тя дава и приятния, наситен мек цвят на зеленикаво-жълтия гайтан. Вятърът разнася дим от огъня под менчето, в което Димитринка вари билката, но хората не го отбягват. Струва им се съвсем естествено да бъдат леко опушени, нали това пак е за здраве!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица