Свържи се с нас

Новини

Белете краставиците, препоръчват от Агенцията за контрол на храните

Published

on

Бактерията Ешерихия коли е по повърхността на продуктите, няма как да бъде установена освен чрез лабораторен анализ. Потребителите трябва да спазват добра лична хигиена, да измиват обилно плодовете и зеленчуците и ако е възможно да ги обелват. Българските потребители могат да бъдат спокойни. На пазара в момента има предимно българско производство и няма причина за безпокойство. Това заявиха  от Българската асоциация за безопасност на храните.

Нека потребителите да спазват добра хигиена и да не забравят, че могат да изискват документите за произход на всяка стока от продавачите. След 10-те смъртни случаи в Германия, предизвикани от бактерията Ешерихия коли, Германските власти свикаха кризисни разговори между медици, епидемиолози, експерти по храните. Броят на разболелите се в Германия вече е над 1200 души. Обичайно годишно има около 1000 случая в Германия, а сега само за 10 дни болните са над 1200, коментират немски експерти.

Белгия блокира вноса на краставици от Испания, тъй като се смята, че испански земеделски продукти са заразени с бактерията Ешерихия коли, причинила смъртта на десет души в Германия. Белгийските власти уверяват, че в страната не е имало внос на испански краставици от зимата.
Опасната бактерия може да предизвика смъртоносни кръвоизливи в храносмилателната система.

Аргументи БГ

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица