Свържи се с нас

Култура

Деца завършиха учебната годината с „Изпитание” в НМО – Габрово

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Интересно и развлекателно, поучително и тържествено, и най-вече запомнящо се, завърши учебната година за хиляди деца от цяла България. Последната седмица на месец май и първата на юни във Възстановката на Габровското училище в Националния музей на образованието се върна истинската атмосфера на взаимоучителното обучение, познато през 19 век, като Бел-Ланкастърска метода и тръгнало по българските земи от Габрово през 1835 година.

снимка: НМО – Габрово

„Годишното изпитание” в Националния музей на образованието се различава от Вазовия годишен изпит, известен като „Радини вълнения”, и от днешните системи за „Външно оценяване”.

снимка: НМО – Габрово

Анимираното от музейните специалисти „изпитание” е по „Рибния буквар” на д-р Бетър Берон, използва и показва принципите на Бел-Ланкастърската метода. По развлекателен и любопитен начин препитва децата и свързва видяното и чуто в музея с постигнатото в училище знание чрез съвременни музейно-педагогически практики.

снимка: НМО – Габрово

„Изпитанието” се провежда по предварителна заявка и в него участват не повече от 30 деца от първи до четвърти клас.

снимка: НМО – Габрово

Преди да влезе във Възстановката на взаимното училище, класът разглежда експозицията и вниманието на учениците се насочва към първия български буквар и неговия автор. За децата е изключително интересно да видят шестте оригинални издания на Рибния буквар, издавани в продължение на две десетилетия.

снимка: НМО – Габрово

Годишното изпитание е по текстове от буквара. Децата четат и тълкуват „Добри съвети”, „Умни ответи”, „Басни”, „Различни истории”, откривайки посланията и мъдростта в тях.

снимка: НМО – Габрово

За да проведе изпитанието, музейният аниматор, който влиза в ролята на Даскал Неофит, подрежда учениците по чиновете, запознава ги с организацията на учебния процес във взаимното училище и характерните за него пясочница (първи чин), взаимоучителни таблици, табла с калем, кавалерия, показвател, уруглица, мъзди, дивит (мастилница и перо) и др.

снимка: НМО – Габрово

С различни по трудност тестове се избират показватели (помощници по писане и четене на главния учител) за всеки чин. Показвателят получава отличителен знак и застава прав до чина, за да наблюдава и помага при изпълнение на задачите.

снимка: НМО – Габрово

Когато показвателите получат необходимите указания, изпитанието започва и от успешните отговори зависи преминаването на учениците на следващ чин, тоест в по-горна степен.
Изпитанието завършва тържествено. Националният музей на образованието връчва на издържалите Атестат (копие на оригиналния, който Главното мъжко училище в Габрово връчва на първия випуск през 1875 г.).

снимка: НМО – Габрово

Както някога в Габровското училище, децата си тръгват от музея с похвални знаци с надписи „Внимателен”, „Прилежен”, „Мъдър”, „Благочинник”, „Благонравен”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица