Свържи се с нас

Култура

Ден на отворените врати в Библиотеката

Published

on

снимка: Община Габрово

По повод професионалния празник на библиотеките в България – 11 май, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” ще отбележи празника чрез различни инициативи, ориентирани към потребителите й.

Денят е част от Националната библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие”, която продължава от 8 до 15 май 2017 г.

11 май ще бъде „ден на отворените врати” – всеки желаещ може да се разходи из отделите на библиотеката и да се запознае с предлаганите услуги.

От 9.00 до 18.00 часа на гише „Информация и регистрация” – централна сграда, I етаж, и в Детски отдел (в сградата на НЧ „Априлов-Палаузов“) ще се извършва безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички, които нямат такава или предишната им регистрация вече е изтекла.

Същият ден в залата за срещи и събития на библиотеката, Комисията по библиотечно-информационно обслужване на гражданите при Общински съвет – Габрово ще разговаря за успехите и проблемите на библиотеките в България с ръководството на РБ „Априлов-Палаузов”.

Ето и пълната програма за Националната библиотечна седмица 2017 в Габрово, инициирана от екипа на библиотеката:

8 – 15 май

Седмица на „изпята поезия” – във всеки ден от седмицата в заемната за възрастни ще звучат музикални произведения по известни поетични текстове на български и чужди автори.
„Архитектура и библиотеки – минало и бъдеще” – виртуална изложба на сайта www.liggabrovo.com.

10 май

„Нощ на литературата” в Габрово – 18.00 – 22.00 ч., паметникът на Ран Босилек – членове на Клуб на доброволците при РБ „Априлов-Палаузов” ще вземат участие в общоградското четене-маратон по книгата на Андри Снайр Магнасон „Приказка за синьото кълбо”.

12 май

Презентация „Четенето – потребност и приключение”, придружена с дискусия за четенето и ролята на библиотеката като място за получаване на информация – Детски отдел на РБ „Априлов-Палаузов“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица