Свържи се с нас

Новини

Нови попълнения в Почетната книга на Габрово (снимки)

100 габровски ученици допълниха Почетната книга „Дарования и постижения“ за 2017

Published

on

снимка: Община Габрово

Общо сто деца и младежи от габровските училища са отличени и вписани в Почетната книга „Дарования и постижения“ на Габрово за 2017 г., съобщиха от местната общинска администрация. Тържествената церемония се състоя на 10 май в зала „Възраждане“ и на нея присъстваха много ученици, учители, треньори, родители, официалните гости Георги Маринов, началник на РУО-Габрово, и представителите на Синдиката на българските учители в града. Събитието бе посветено на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май.

ОУ „Ран Босилек“

Сред отличените деца и младежи има и групово вписване в Почетната книга за хандбални отбори, танцови състави, хор и оркестър. Всички те са представители на ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Райчо Каролев“, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, Национална Априловска гимназия, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Танцова школа „Лиана“ при НЧ „Габрово-2002“ и Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“. Постиженията им са в областта на наука, технологии, изкуства и спорт и обхващат периода от 10 април 2016 г. до 9 април 2017 г.

ОУ „Неофит Рилски“

ОУ „Иван Вазов“

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

СУ „Райчо Каролев“

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

Национална Априловска гимназия

ДФА „Габровче“

Приветствие към габровските таланти и публиката отправи заместник-кметът на града Нела Рачевиц. В словото си тя каза, че когато живеем във време, в което ценностите на знанието, амбицията на мисълта и таланта минават на втори план, успехите на децата доказват обратното. Те са показател как положеното старание и труд си струват усилията и заслужават радост, гордост и признание.

Майсторските музикално-танцови изпълнения на част от наградените ученици доказаха защо е създадена Почетната книга през 1994 г. и оправдаха необходимостта й. В програмата се изявиха с певческия си талант Далия Ковачева, вокална група „Пейте с нас“, вокална група „Усмивките на Габрово“, Инес Метева, Лора Драголова и Десислава Чакърова, тамбуристката Стела Димитрова и изпълнителят на кавал Симеон Костадинов, танцова формация към ПГТ „Пенчо Семов“ и танцова школа „Лиана“.

Далия Ковачева

Инес Метева

В категория „предучилищно образование“ това са Милена Иванова – старши учител в ДГ „Ран Босилек“ и Делфина Петрова – старши учител в ДГ „Явор“. В категория „начално образование“ това са: Лилия Петкова и Светлана Минчева – старши учители в СУ „Райчо Каролев“, Иванка Иванова – старши учител в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Иванка Люцканова – старши учител в ОУ „Христо Ботев“ и Мариета Янева – старши учител в ОУ „Иван Вазов“. В категория „възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“ това е Даниела Пендашева – учител в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

Вокална група „Пейте с нас“

Танцова формация ПГТ „Пенчо Семов“

Танцова школа „Лиана“

Танцова школа „Лиана“

Освен учениците, награди и признание получиха част от учителите им, които са номинирани за участие в ХХ конкурс „Учител на годината“.

снимка: Община Габрово

В категория „предучилищно образование“ това са Милена Иванова – старши учител в ДГ „Ран Босилек“ и Делфина Петрова – старши учител в ДГ „Явор“. В категория „начално образование“ това са: Лилия Петкова и  Светлана Минчева  – старши учители в СУ „Райчо Каролев“, Иванка Иванова – старши учител в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Иванка Люцканова – старши учител в ОУ „Христо Ботев“ и Мариета Янева – старши учител в ОУ „Иван Вазов“. В категория „възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“ това е Даниела Пендашева – учител в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Енергийни мерки в залата за хандбал в СК „Христо Ботев“

Published

on

Проектът на Община Габрово за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в залите за хандбал и тежка атлетика в спортен комплекс „Христо Ботев“ получи одобрението на Министерството на младежта и спорта (ММС). Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Субсидията е в размер на 235 284,20 лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Предстои спортното министерство да проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Предвиден е ремонт на 3-етажната част от сградата чрез подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите.

Ще бъдат ремонтирани електрическите, осветителните, отоплителните инсталации, ВиК и вентилационните уредби. Съблекалните и санитарните възли ще бъдат обновени. През 2019 г. сградата беше присъединена към газоразпределителната мрежа, с което се осигури отоплението в залата за тенис.

Сега ще бъде инсталиран нов топлоизточник чрез преустройство на локалното котелно за захранване на природен газ. Към технологичното оборудване ще има мълниезащитна и заземителна инсталация.

Ще бъде обособена и конферентна зала. Спортният комплекс се ползва от над 400 картотекирани състезатели, като залата за вдигане на тежести обслужва всички лицензирани спортни клубове в Габрово, а залата за хандбал служи за подготовка и официални срещи от „А“ РХГ в периодите, в които зала „Орловец“ домакинства различни спортни прояви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция

Published

on

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия. Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица