Свържи се с нас

Новини

Нови попълнения в Почетната книга на Габрово (снимки)

100 габровски ученици допълниха Почетната книга „Дарования и постижения“ за 2017

Published

on

снимка: Община Габрово

Общо сто деца и младежи от габровските училища са отличени и вписани в Почетната книга „Дарования и постижения“ на Габрово за 2017 г., съобщиха от местната общинска администрация. Тържествената церемония се състоя на 10 май в зала „Възраждане“ и на нея присъстваха много ученици, учители, треньори, родители, официалните гости Георги Маринов, началник на РУО-Габрово, и представителите на Синдиката на българските учители в града. Събитието бе посветено на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май.

ОУ „Ран Босилек“

Сред отличените деца и младежи има и групово вписване в Почетната книга за хандбални отбори, танцови състави, хор и оркестър. Всички те са представители на ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Райчо Каролев“, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, Национална Априловска гимназия, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Танцова школа „Лиана“ при НЧ „Габрово-2002“ и Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“. Постиженията им са в областта на наука, технологии, изкуства и спорт и обхващат периода от 10 април 2016 г. до 9 април 2017 г.

ОУ „Неофит Рилски“

ОУ „Иван Вазов“

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

СУ „Райчо Каролев“

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

Национална Априловска гимназия

ДФА „Габровче“

Приветствие към габровските таланти и публиката отправи заместник-кметът на града Нела Рачевиц. В словото си тя каза, че когато живеем във време, в което ценностите на знанието, амбицията на мисълта и таланта минават на втори план, успехите на децата доказват обратното. Те са показател как положеното старание и труд си струват усилията и заслужават радост, гордост и признание.

Майсторските музикално-танцови изпълнения на част от наградените ученици доказаха защо е създадена Почетната книга през 1994 г. и оправдаха необходимостта й. В програмата се изявиха с певческия си талант Далия Ковачева, вокална група „Пейте с нас“, вокална група „Усмивките на Габрово“, Инес Метева, Лора Драголова и Десислава Чакърова, тамбуристката Стела Димитрова и изпълнителят на кавал Симеон Костадинов, танцова формация към ПГТ „Пенчо Семов“ и танцова школа „Лиана“.

Далия Ковачева

Инес Метева

В категория „предучилищно образование“ това са Милена Иванова – старши учител в ДГ „Ран Босилек“ и Делфина Петрова – старши учител в ДГ „Явор“. В категория „начално образование“ това са: Лилия Петкова и Светлана Минчева – старши учители в СУ „Райчо Каролев“, Иванка Иванова – старши учител в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Иванка Люцканова – старши учител в ОУ „Христо Ботев“ и Мариета Янева – старши учител в ОУ „Иван Вазов“. В категория „възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“ това е Даниела Пендашева – учител в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

Вокална група „Пейте с нас“

Танцова формация ПГТ „Пенчо Семов“

Танцова школа „Лиана“

Танцова школа „Лиана“

Освен учениците, награди и признание получиха част от учителите им, които са номинирани за участие в ХХ конкурс „Учител на годината“.

снимка: Община Габрово

В категория „предучилищно образование“ това са Милена Иванова – старши учител в ДГ „Ран Босилек“ и Делфина Петрова – старши учител в ДГ „Явор“. В категория „начално образование“ това са: Лилия Петкова и  Светлана Минчева  – старши учители в СУ „Райчо Каролев“, Иванка Иванова – старши учител в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Иванка Люцканова – старши учител в ОУ „Христо Ботев“ и Мариета Янева – старши учител в ОУ „Иван Вазов“. В категория „възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“ това е Даниела Пендашева – учител в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица