Свържи се с нас

Култура

Първите археологически проучвания в местността Градище

Published

on

местността Градище / Регионален исторически музей Габрово

Издигащото се над долината на река Янтра варовиково възвишение от незапомнени времена е наричано от местното население Градище, поради останките от старо селище, разположено върху него. Известният географ и военен инженер граф Луиджи Марсили описва в края на ХVІІ в. римско укрепление, близо до горното течение на река Янтра, наречено „Кабруа”, което по-късно археологът на обекта Кина Койчева идентифицира с укрепеното селище в местността Градище.

Първи, който обръща внимание на необходимостта от изучаване на старините там е основоположникът на археологическата наука в България Васил Евстатиев Априлов (1789-1847) в своята „Денница ново-болгарского образования” от 1841 г.

Явно строително-архитектурните останки в местността Градище са били значителни, защото в средата на XІX век стават привлекателен източник на строителен материал. В отчета за изпълнението на завещанието на Априлов големият български възрожденец Петко Р. Славейков само за 1851 г. дава пунктуално цифрата 753 камъка, извозени от „габровското градище“ за новостроящата се сграда на бъдещата Априловска гимназия. Подобна практика е естествена за онези времена и разпространена в цяла Европа. Тя съсипва хиляди паметници – христоматиен пример у нас са Плиска, Преслав и Никополис ад Иструм.

В един от първите родни пътеписи, излязъл в списание „Читалище“ през 1875 г. младият тогава Атанас Бендерев, бъдещ участник в Сръбско-българската война, под заглавие „Описание на Габровското градище“ намира крепостта „съвършенно разсипана до самите основи“.

През есента на 1920 г. най-големият габровски историограф д-р Петър Цончев организира, чрез създаденото от него Историографическо дружество „Габрово”, разкопки на местността. В проучванията, протекли в края на месец октомври, участва подпредседателят на дружеството Еким Андрейчин. Те са ръководени от бившия асистент по геология и археология в Мюнхен Макс Нойберт, немец женен за габровка.

В тях се включват ученици от техническото училище „Д-р Н. Василиади“ и членове на туристическото дружество. След получаването на необходимото разрешение от Министерство на народното просвещение, предвид копаещите в местността иманяри от околните села, „каквито в Габрово изобилстват“, са направени сондажи на две места.

На дълбочина 0,5-0,6 метра са проучени основите на няколко помещения, градени с необработени камъни на калова спойка, с огнище в едното, на които участъковият инженер в Габрово прави точен ситуационен план, предвид „бъдещото искане на разрешение за обстойни разкопки“.

Открити са много предмети: 55 железни и бронзови, 43 глинени и стъклени, и 3 медни монети на Анастасий и Юстиниан. Между тях са ножове, косери, върхове на стрели, фибули, прешлени за вретено, скоби, огрибки, гвоздеи, панти за врати, столчета от стъклени чашки, катинар, фрагменти прозоречно стъкло, керамика.

Разкритите строителни останки и намерените материали дават основание на Цончев да датира крепостта през римо-византийската епоха. Разположените в един ред, с подравнени фасади помещения могат да бъдат свързани с проучените по-късно жилища в укрепеното селище. В най-горните слоеве са открити следи от колиби от османската епоха.

След завършването на проучванията, обаче, започва малка „сага“ с находките, продължила повече от половин година. Пребиваващият в Габрово Нойберт, от адреса на писмата му в къща около Гунин кладенец, задържа откритите предмети и предявява претенции към Историографическото дружество в Габрово. Той настоява дружеството да публикува неговият научен доклад за разкопките, в обем 16 страници ръкописен текст, в свой годишник и да организира публично изнасяне на този доклад.

Д-р Цончев обстойно му отговаря, че дружеството не е поемало подобни ангажименти, но все пак предлага да изпрати докладът на Нойберт в Археологическия институт в София. Немецът отказва и епистоларната обмяна на мнения на места преминава добрия тон.

Чужденецът е обвинен, че „самоволно изучавал други места в околията“. В края на краищата, след намесата на околийският началник, находките са предадени и те постъпват в сбирката на дружеството, но с подчертано грубо отношение от страна на Нойберт, който ги захвърля в калта в двора на къщата си. Той задържа фрагмент от стъклена чаша с тъмносин цвят, подобен на който е открит десетилетия по-късно и медна обеца, които така и не предава на Еким Андрейчин.

Веднага след края на разкопките д-р Цончев се обръща към околийския началник да обяви официално чрез кметовете сред населението, че „имане там не може да се намери“, т. е. те веднага стават обект на нови иманярски акции.

Интересът към миналото на Габрово води до първите археологически проучвания на територията на общината, които поставят началото на изучаването на най-древната й история.

Автор: Росен Йосифов, главен уредник на Регионален исторически музей-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нови правила за обслужване в Библиотеката

Published

on

От 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г., на основание заповед на министъра на здравеопазването Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово въвежда новите правила и изисквания.

Обслужването на читатели се извършва след представяне на: валиден документ за ваксинация; валиден документ за преболедуване; валиден документ за изследване – отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в сградата изследване по метода на полимеразно верижна реакция за КОВИД-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в библиотеката), удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2.

Тези изисквания не се прилагат за читатели под 18-годишна възраст. За читатели без посочените документи обслужването се извършва само след предварителна заявка по един от изброените начини: по телефона – тел.: 066806210 – Заемна за възрастни, 066806327 – Детски отдел 0878649754 – филиал , електрона поща: libgb_zv@abv.bg, Детски отдел – do_gabrovo@abv.bg, филиал filial_rbap@abv.bg

Изпълнената заявка ще се получава на входа в основната сграда на библиотеката, съответно на Детски отдел и на филиала на ул. „Йосиф Соколски”. Срокът за изпълнение на заявката ще бъде уточняван лично с всеки читател, в рамките на работното време на библиотеката. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни.

Обслужването на потребители в отдел „Краезнание”, читалните и отдел „Изкуство” става само по електронен път. Запитвания и библиографски справки се заявяват чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com . Библиографските справки се изпращат по имейл. Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог https://ilib.libgabrovo.com за избор на конкретни заглавия и онлайн услугата „Моята библиотека” за заявка на литература и презаписване на заети документи – от сайта на библиотеката – www.libgabrovo.com, от меню „Електронни каталози“ или директно от https://ilib.libgabrovo.com/, който предлага търсене във фондовете „Книги“ и „Периодика“, както и автоматично търсене в интернет с представяне на допълнителна информация, включително пълнотекстово съдържание на базата на библиографското описание в каталога.

От подменю „Моята библиотека“ потребителите имат възможност за достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, могат онлайн да запазят книги и да проследят състоянието на заявката, както и да презапишат заетата литература. Необходимо условие за ползване на тези услуги е читателят да е регистриран в РБ „Априлов – Палаузов“, да има валидна карта и профил за достъп до „Моята библиотека“ („My library“). Чрез сайта могат да се ползват и всички дигитални ресурси на РБ „Априлов – Палаузов” – например Дигиталната библиотека „Ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания“ (http://kin.libgabrovo.com/), както и Дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат“ (http://e-lib.libgabrovo.com/). Влизането в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължително поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, при спазване на физическа дистанция (минимум 1,5 м) и след дезинфекция на ръцете.

Не се позволява струпване на читатели. При необходимост читателите изчакват извън библиотеката. Читателите без сертификат могат да върнат заетите книги на гише „Регистрация” на входа на сградата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Стопроцентова смехотерапия за душата в габровския театър

Published

on

Габровският драматичен театър представи най-новия си спектакъл „Хомеопатия за душата“ на 28 ноември. Премиерата се състоя на сцената на театъра при пълно спазване на противоепидемичните мерки, актуални към момента за страната.

Постановката е създадена по авторски текст на Димитър Иванов – Капитана, който играе главната роля като гост-актьор. Режисьор е Емил Йорданов. Спектакълът се играе в партньорство с „HashtagSTUDIO“ и с участието на актьорите от габровската трупа Адриана Димова/Анатолий Ставрев.

Динамична, нетипична, пиперлива и закачлива стендъп комедия, в която Димитър Иванов – Капитна се изявява като актьор, кукловод и вентролог. Освен популярния герой Бай Тъньо, в това шоу за първи път се появява новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a.

Драматургичната тъкан на представлението е изградена от кратки истории, които преливат една в друга. Засегнати са теми като детството тогава и сега, общуването с младите, особеностите на българския манталитет, брака и взаимоотношенията между мъжа и жената, зависимостите от социални медии, селфита и алкохол, отглеждането на домашен любимец и неестествените (понякога) мерки за опазване на зелените площи.

С остър хумор авторът и актьор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“. В постоянен контакт  с публиката и жив разговор, той представя своята гледна точка, съпоставена с общоизвестни факти и актуални проблеми.

Откровеността му буди неподправен смях у зрителите. Без да морализаторства излишно, актьорът се обръща към публиката да бъдат човечни в общуването си с другите и съзнателни в отношението им към околния свят. Стендъп комедийно шоу, което ще зареди, пречисти и излекува душата ви със стопроцентова смехотерапия.

Следващото представление на „Хомеопатия за душата“ ще бъде на 20 декември, от 19.30 часа на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Директорът на музей „Етър“ участва в среща на ИКОМ в Словения

Published

on

Проф. д-р Светла Димитрова взе участие в среща на борда на Регионалната асоциация на ИКОМ за Югоизточна Европа, която се проведе в словенския град Брежице. Важно съпътстващо събитие по време на този форум, чиито български представител е директорът на музей „Етър“, бе конференция, посветена на състоянието на музеите по време на кризата с КОВИД-19.

Международният съвет на музеите (ИКОМ) е организация с изключително важни функции, чиито решения оказват влияние върху тази културна общност. 

„Мерки и дейности на българските музеи през пандемията“, е темата на презентацията, направена от проф. д-р Светла Димитрова и Светлозар Тодоров, ръководител на отдел „Културен мениджмънт“.

Част от изнесената информация се базира на допитване, което Сдружение „Български музеи“ проведе в началото на ноември сред своите членове, за състоянието им през периодите, повлияни от КОВИД-19.

Приложените мерки са насочени, както към посетителите, така и към служителите. Налага се ограничаване на достъпа на туристи до закрити площи, пренасяне на част от дейностите на открито, акцентиране върху виртуалните разходки и по-активно използване на интернет платформите.

Част от българските музеи развиват сериозна дейност с български училища в чужбина – Италия, Испания, Ирландия. Прави впечатление, че разположените извън страната структури проявяват по-голяма активност в  търсенето на контакти за представяне на експозиции, организиране на онлайн лекции и видео уроци.

Такива практики са реализирани в Историческия музей – Перущица и РЕМО „Етър“. В Исторически музей – Севлиево заменят беседите на закрито с изнасянето им в открити пространства. Исторически музей – Самоков въвежда аудио карта за културното наследство на региона, която работи като приложение към телефони.

В музей „Борис Христов“, при специални събития, се въвежда предварителна регистрация, съобразена с изискванията за брой места. Повечето музеи създават свои онлайн рубрики, които съдържат текст, аудио или видео файлове с цел да се поддържа връзката с различни публики. Исторически музей – Тополовград отчита повишаване на броя на туристите, тъй като се увеличават индивидуалните и семейни посещения. В Регионален военноисторически музей – Плевен броят на посетителите намалява близо три пъти, а на чужденците е сведен до минимум. Пак там средствата за издръжка се оказват недостатъчни и местната власт взема решение за финансово подпомагане.

Мерките на властите, като 60 на 40 и увеличения финансов ресурс на Национален фонд „Култура“, също намериха място в презентацията на проф. д-р Димитрова и Светлозар Тодоров по време на международния форум.

През пролетта на 2017 година музей „Етър” стана член на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите. Организацията, известна като ИКОМ (ICOM – International Council of Museums), представлява световната общност и събира 172 комитета, 35 000 члена и 20 000 музея.

Година по-късно директорът проф. д-р Светла Димитрова бе избрана за член на Управителния съвет на Българския национален комитет на ИКОМ.

През октомври 2019 г. проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ в музей „Етър“ Светлозар Тодоров взеха участие в международната конференция „Нематериалното наследство – предизвикателство за политиката за управление и събиране”. Форумът се проведе в Загреб и бе организиран от ИКОМ за Югоизточна Европа и етнографския музей в хърватската столица. Събитието бе подкрепено от Министерство на културата на Хърватия и от властите в Загреб.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица