Свържи се с нас

Новини

Предприемат мерки в Педиатричното на болницата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Във връзка с читателския сигнал, който публикувахме, относно тормоза на граждани от ромски произход над пациенти, техни близки, лекарски и помощен персонал в Педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, ръководството на лечебното заведение информира, че ще бъдат предприети мерки, свързани с по-затегнат контрол при пропусквателния режим.

Това стана ясно от изявление на управителя на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Нели Савчева, дадено пред „Габрово Нюз“.

снимка: mbalgabrovo.com

„Проблемът с недисциплинираност на някои части от населението ни, не е проблем от вчера. Понякога част от ромите, тук не визира всички техни представители, нито пък до отрека, че не сме имали инциденти и с българи, по отношение поведение на деца, персонал, неспазване на правилника за устройство дейност и вътрешен ред на болницата, неспазване на часове за свиждане.

Не е тайна, че аз съм педиатър. Била съм и началник на детско отделение. И за съжаление ми се е налагало да участвам в решаването на този проблем и овладяване на такива конфликтни ситуации, като лекуващ лекар, началник на Педиатрично отделение и сега като директор на болницата.

Това, което искам да правим, е да не инспирираме етническо напрежение, тъй като така както нашите деца имат право да получат качествена и достъпна педиатрична помощ, ромското население има право на същата помощ. Да, понякога създават проблеми. Миналата година имахме счупено стъкло от подпийнал баща на дете, който си понесе отговорността. Миналият ден колегите се оплакаха, че възникнало напрежение с баща, който се е държал с персонала лошо.

Опитваме се да си опазваме имуществото, персонала и да се грижим за живота и здравето на децата ни, като успеем да постигнем баланс между всичките тези неща.

Последните години в болницата има изградено видеонаблюдение на възлови точки, което се опитваме да разширим. Въвели сме контрол на достъпа. Всеки лекар или сестра, който влиза в обновените отделения, получава достъп чрез „чекиращо“ устройство, а вратите се отварят само в часовете, които са разрешени за свиждане.

По същия начин портиерите допускат хората само в часовете за свиждане. Хора, които нямат друга работа в часовете извън свиждане, не се допускат до лечебното заведение. Ние не се охраняваме нито като затвор, нито като обект с особен достъп.

Опитваме се и имаме директна връзка с полицията, на която благодаря, защото не е имало ситуация, в която те да не са се явили, когато сме ги потърсили за съдействие. Имаме тяхната сигурност и те са ни опора.

Прочетох материала, който сте публикували. Всеки човек, когато детето му е болно и се намира в болница, е особено чувствителен на всичко, случващо се в лечебното заведение. Разбира се, че когато има увеличаване броя на децата в детското отделение, тогава съвсем се изнервят майките, защото се налага да бъдат в стая с други болни деца. Знаете, че те се събуждат по-често. Детето става нервно, раздразнително.

Представете си, че едно дете е било болно и с температура два-три дни, и не е могло да спи. Точно в този момент, когато е заспало, някое друго крещи по коридора и създава хаос, събуждайки го по този начин. Напълно ги разбирам майките, но нека да проявим толеранс и нормално отношение към всички деца, защото всички те, когато са болни, имат нужда от внимание, майчина любов, близките си и лечение.

Ако има някой, който е най-пострадал в тази ситуация, то това е персоналът. Защото един път трябва да балансира, въпреки лошото отношение, да се държат по цивилизован начин и да указват еднаква помощ на всички пациенти, и същевременно да успокояват пък майките, които се изнервят от такова поведение.

Ситуацията е такава. Не е нетърпима. Опитваме се да вземаме всякакви мерки, въпреки масовото говорене колко много роми има. Да, сигурно са се увеличили. В никакъв случай не искам да насаждам етническа вражда. Не са всички такива. Има от тях хора, които вече поддържат добра хигиена и гледат добре децата си.

Моя основна грижа е не да направим болницата недостъпна крепост, създавайки проблеми на гражданите, а да се грижим за сигурността на нашите деца“, заяви д-р Нели Савчева.

От думите й стана ясно още, че с постановление на Министерски съвет има отпуснати 300 000 лева за ремонт на Педиатрично отделение, което ще бъде базирано на старото си място в основния корпус на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, за да може се работи необезпокоявано. Поръчката е стартирана, на етап избор на изпълнител.

В обновеното отделение ще има контрол на достъпа. „Но моите страхове са не само към това, че тези хора са неконтролируеми като емоции понякога, децата им също по-трудно се поддават на дисциплиниране, а съм притеснена от нежеланието на някои от тях да се пази хигиена, да се спазват правила и да се руши инвентара“, каза още директорът на болницата.

„С огромна любов и желание подбираме дори вида на мебелите, които да са там. Да направим баланс между това да са красиви, удобни и да са по-устойчиви. Страховете ми от една страна са, че тези хора демотивират персонала, създават напрежение, а от друга дискомфорта, който предизвикват у останалите пациенти.

За това контролът на достъпа в детското отделение е с особено внимание. Надявам се всички да бъдем нетолерантни към подобно поведение, защото ако има нетолеранс към поведението на такива хора, а не към самите хора от останалите майки, нещата биха били по-различни.

Очаквам съпричастност към персонала и нетърпимост към подобно поведение, тъй като персонала, също има нужда да чуе, че всички ние ги подкрепяме. Кадрите ни са особено ценни! Защото да работиш в такава обстановка не е много нормално. Благодаря за ласкавата оценка, която тази майка е дала в сигнала си до Вас“, добави в заключение д-р Нели Савчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Пътен полицай в детската градина

Published

on

Инспектор Христофор Божинов разказа на малчуганите от габровската детска градина „Радост“ за професията „Пътен полицай“.

Униформеният служител гостува на група Мики Маус. Той разказа на децата за работата на пътните полицаи.

Представи униформата и отличителните ѝ знаци, както и помощните средства – палка, белезници, стоп палка и радиостанция.

Проведе и кратка беседа по безопасност на движението. Инспектор Божинов раздаде на малчуганите брошури със стихчета, свързани с пътната безопасност.

Децата от своя страна се бяха подготвили с тематични рисунки, които подариха на униформения служител.

Зареди още

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово обучи комитети и групи по условия на труд

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ-Габрово, съвместно с Института за социални и синдикални изследвания и обучения на КНСБ, проведе в електронна среда обучение на близо четиридесет представители на комитетите и групите по условия на труд в предприятия и организации от региона.

Традиционно и тази година лектори бяха директорът на дирекция „Инспекция по труда” със седалище Габрово Виолета Иванова и вицепрезидентът на КНСБ в направление „Социална защита, безопасност и здраве при работа. Справедлив зелен преход и екология” Огнян Атанасов.

Виолета Иванова запозна участниците с нормативните разпоредби, касаещи трудовата злополука, провеждането на инструктажи осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, контролът по спазване на трудовото законодателство и правомощията на контролните органи.

Огнян Атанасов представи националното законодателство по безопасност и здраве при работа, социалния диалог в областта на здравословните и безопасни условия на труд, рискове, свързани с безопасност и здраве при работа в сектор „Държавно управление”, предстоящият проект на социалните партньори в тази област, Националната кампания на КНСБ „Да спрем рака на работното място” и промените в европейското на националното законодателство.

За първи път трети лектор в обучението бе Габриела Гатева – психолог и психотерапевт, която запозна участниците със симптомите, фазите и начините за справяне със синдромът на бърнаут и представи случаи от своята практика.

Обучението се осъществи в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 4 на Министерството на труда и социалната политика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица