Свържи се с нас

Любопитно

Три инициативи на Общината в конкурс на Съвета на Европа

Претенденти за наградата: Лагерът за иновации, проектът „Приеми ме на село“
и ГИС приложението за санирането на жилища

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Три инициативи на Община Габрово са депозирани за участие в конкурса на Съвета на Европа за популяризиране на добри практики в местното самоуправление, реализирани през последните 18 месеца в България, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В категория „Общинска подкрепа за граждански инициативи“ е номиниран Gabrovo innovation camp – лагер за иновации, който се проведе в Габрово в началото на октомври миналата година. Първото по рода си събитие в България активизира различни хора да изявят таланта си в търсене на иновативни решения по важни за съвременното общество теми.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В категория „Нови технологии и решения в управлението“ ще се състезава географското информационно уеб приложение за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на общината. Интерактивният модел информира в реално време – от създаване на сдружения на собствениците до изпълнение на строителните дейности.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Проектът „Приеми ме на село“ е кандидатурата в категория „Социални иновации и партньорства“. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от селския бит.

Програмата за добри практики е разработена от Центъра за експертиза на реформата в местното самоуправление към Съвета на Европа. В България се реализира за първи път с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините. До този момент е изпълнявана в редица европейски страни – Армения, Гърция, Молдова, Румъния, Сърбия, Украйна, Унгария, Швейцария.

Право на участие в конкурса имат всички български общини, които са изпълнили по свой модел успешна инициатива. Кандидатите ще бъдат оценявани от четири независими експерти по критерии като релевантност и въздействие, публичност и прозрачност, иновативност и устойчивост.

Отличените проекти ще бъдат обявени през месец май тази година. Авторите на първите две практики във всяка категория ще получат награда пътуване до френския град Страсбург, както и посещение в Съвета на Европа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Изберете най-добрият подарък, за най-добрата майка!

Published

on

За най-нежния месец в годината LPG студио „ЛОРИ АН“ подбра за вас прекрасни пакети и промоции от нашата гама процедури:

  • M Shape 3 процедури +1 подарък = /-25%/
  • LPG тяло 10 процедури + бонус 2 процедури с лимфопреса
  • Лимфопреса пакет от 10 процедури – 150 лв.
  • Лазерна епилация с испански диоден лазер „Milesman“ на специални празнични цени

Запишете час още сега на телефон: 0876 76 16 77.

Зареди още

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Любопитно

Седмица на виното и любовта в Трявна

Published

on

Днес е 14 февруари! Денят на влюбените и празникът на виното Трифон Зарезан, който се отбелязва на тази дата по стар стил. По традиция на много места у нас ритуално ще бъдат зарязани лозови масиви за здрава, богата и плодородна година. Честити да са!

Днес Трявна също ще отбележи двата празника с подготвени събития през целия ден от своята обявена Седмица на виното и любовта. Програмата започва в 11.30 ч в музей Славейкова къща към Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, където ще бъде отворена небезизвестната Любовна ракла.

В 12.00 ч. във винарна „Чукара“ – гр. Трявна символично за българския народен празник ще бъдат зарязани лозите в комплекса от домакините и кмета на Община Трявна. За настроението на всички гости ще се погрижат талантливите дами от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна и Танцов ансамбъл „Трявна“ към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Почерпка с вино и разходка из винарна „Чукара“ с разказ от първо лице за производствения процес ще сложат край на събитието в комплекса.

Като част от отбелязването на Международната Седмица на брака у нас, празничните събития във възрожденския ни град ще продължат от 14.00 ч. в Тържествената зала на местната администрация. Кметът на Трявна Денчо Минев ще бракосъчетае във вечна вярност влюбена двойка, след което ще поздрави дългогодишни такива от Трявна и Плачковци, сключили своя граждански съюз преди 65, 60 и 50 години.

Специални поздравления ще бъдат отправени и към Кольо Дабков, който повече от тридесет години е бил официално длъжностно лице по сключване на граждански бракове в Община Трявна.

Денят на влюбените и празникът на виното ще завършат тематично на старинния площад „Капитан дядо Никола“, където в 19.00 ч сто огнени фенера ще озарят небето над Трявна. Емоцията от преживяното ще бъде споделена с чаша хубаво вино, а всички желаещи – влюбени, семейства, жители и гости на града ще могат да запечатат момента със снимка на нашата голяма пейка-сърце!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица