Свържи се с нас

Новини

Протест срещу „Топлофикация“ в Габрово (снимки)

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово излезе на протест против местната „Топлофикация“. Причината за него е системното не подаване на топлина към абонатите в града, безхаберието на държавния регулаторен орган и липсата на диалог от страна на частното дружество с хората и институциите.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приблизително около 500 души се събраха днес, 17 февруари, пред входа на топлинното дружество на ул.“Индустриална“ 6 в Габрово, за да изразят гражданското си недоволство. От „Топлофикация“ обаче никой не излезе, за да се срещне или чуе протестиращите.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Вместо това на входа на частното дружество беше залепено съобщение, гласящо че за периода, в който е нямало парно, сметки няма да бъдат начислявани.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Хората не носеха плакати, но ясно заявиха чрез скандирания: „Никакво плащане на сметка, нито стотинка повече!“, че настояват за адекватно обезщетение за всички студени месеци, през които парно не е имало, а са плащали сметките си.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Опитът на протестиращите да се срещнат с някои от ръководителите на дружеството беше осуетен от намесата на органите на реда, благодарение на които не се стигна до ексцесии и саморазправа с представителите на ТЕЦ-а.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гневът на хората срещу липсата на парно и нереални сметки за щастие не ескалира и положението беше овладяно. До среща с представител на ТЕЦ – Габрово беше допусната само кметът на Габрово Таня Христова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Тук съм, заради некачествената услуга, предоставяна от „Топлофикация“ – Габрово. Това, че седмица или 10 дни стоим без парно, го преглътнахме и вече не е проблем. Проблемът е, че когато имаме парно, то не е качествено! Температурата рядко достига 45 градуса, което е крайно недостатъчно да затопли жилищата и обществените сгради“, коментира протестиращ гражданин.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според него методиката на отчитане на изразходената топлоенергия не е адекватна. „Отчитат обема вода в кубатура, дебита. Когато върви студена вода, тя също се отчита, все едно е пусната гореща вода“, посочи протестиращият.

Липсват и ясни параметри относно този вид услуга. „Както за тока има зададено напрежение, така би трябвало да има за топловносителя – какви температури трябва да се поддържат, какви показатели. Нека бъдат включени в общите условия, които са одобрени от КЕВР. Да не говорим за компенсации. Искаме да ни е топло и комфортно, а сметката да е реална, с топла вода в радиаторите“, каза още той.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През целия отоплителен сезон нямаме нормално топлоподаване и не получихме никакво обяснение за това, коментира пред медиите кметът на Габрово Таня Христова. Днес Община Габрово е завела дело в съда срещу „Топлофикация“ – Габрово, като към иска могат да се присъединят всички потърпевши.

Очаква се в понеделник, 20 февруари, Комисията за енергийно и водно регулиране да започне проверка в габровския ТЕЦ, след сигнал на Кирил Добрев, депутат в 43 НС от Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица