Свържи се с нас

Новини

КСО „Узана“ спечели 76 медала от държавното по ски ориентиране

Състезателите на „Узана“ спечелиха 76 медала от държавното първенство по ски ориентиране

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

42 златни, 19 сребърни и 15 бронзови отличия – това е впечатляващият актив за състезателите на КСО „Узана“ от Държавното първенство по ски ориентиране. Шампионатът за 2017 се проведе в района на Боровец и възпитаниците на треньорите Петко Игнатов и Елеонора Николова за поредна година обраха медалите.

Състезатели от 27 клуба, сред които и гости от Румъния, взеха участие в стартовете на спринт, дълга и средна дистанция, както и щафетните надпревари. КСО „Узана“ се представи с 35 ориентировачи, които извоюваха 46 медала от индивидуалните дисциплини и още 30 от щафетите.

По три отличия от стартовете на спринт, дълга и средна дистанция спечелиха девет състезатели на клуба. Трикратни шампиони станаха Михаил Балабанов при момчетата до 14 години и Мартин Пенчев във възрастова група мъже до 20 години.

Симона Виденова (Ж14) спечели две златни и едно сребърно отличие, а Йордан Тихомиров (М12) е с два златни и един бронзов медал. Останалите тройни медалисти са: Анна Мария Игнатова (Ж12) – първо и две трети места; Александрина Пеева (Ж12) – първо, второ и трето място; Цвета Комитска (Ж14) – първо и две втори места; Ева Симеонова (Ж16) – първо и две втори места; Цветан Иванов (М20) – три втори места.

Двукратен шампион от стартовете на спринт и дълга дистанция стана Павел Кръстев при юношите до 18 години. По две призови класирания записаха също Ивайло Нейков (М14) – второ и трето място, Александър Генев (М14) – второ и трето място, Михаил Добромиров (М16) – първо и второ място, Денис Милков (М16) – второ и трето място, Тихомир Галов (М16) – второ и трето място.

Останалите медалисти от индивидуалните стартове са: Петър Кръстев (М12) – шампион на спринт; Борис Карабойков (М12) – втори на дълга дистанция; Любослав Флоров (М16) – трети на средна дистанция; Андрея Попова (Ж12) – втора на дълга дистанция; Калина Пенчева (Ж14) – трета на средна дистанция; Девора Аврамова (Ж18) – трета на спринт; Илия Цонков (М21 – елит) – трети на дълга дистанция.

В щафетните надпревари състезателите на габровския клуб бяха още по-категорични и завоюваха осем първи, едно второ и едно трето място. Престижно второ място завоюва тройката при Мъже`21 – Илия Цонков, Цветан Иванов, Мартин Пенчев, а щафетата на клуба при Жени `21 грабна бронзови отличия, в състав Христина Козарева, Виктория Денизова, Елеонора Николова. Златни медали взеха отборите на клуба при Мъже`12 (Борис Карабойков, Петър Кръстев, Йордан Тихомиров), Жени`12 (Александрина Пеева, Андрея Попова, Анна Марея Игнатова), Мъже`14 (Михаил Балабанов, Ивайло Нейков, Александър Генев), Жени`14 (Калина Пенчева, Симона Виденова, Цвета Комитска), Мъже`16 (Божидар Пеев, Тихомир Галов, Любослав Флоров), Жени`16 (Антония Стойкова, Виктория Стефанова, Радослава Късева), Мъже`18 (Павел Кръстев, Денис Милков, Михаил Добромиров) и Жени`18 (Девора Аврамова, Маргарита Радева, Ева Симеонова).

В програмата за Държавното първенство беше включен и старт за смесени щафети, валиден само за възрастовите групи Мъже и Жени – елит. Участваха общо 20 двойки – мъж и жена, които си разменяха по три поста (общо 6 маршрута). КСО „Узана” се включи със седем отбора. Най-добре се представиха Ева Симеонова и Мартин Пенчев, които заеха 4-то място в крайното подреждане.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица