Свържи се с нас

Новини

Хандбалистките на „Бъки“ взеха трета Купа България

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Трети трофей спечели хандбален клуб „Бъки“ от началото на сезона. След девойките до 19 години и девойките до 16 години, и момичетата до 14 години вдигнаха Купа България. Възпитаничките на треньорката Петя Панчева изиграха инфарктни двубои в шуменската зала „Плиска“, но показаха отборен дух и се пребориха за златните отличия.

Още в първата среща от груповата фаза, хандбалистките на „Бъки“ срещнаха сериозни трудности срещу миналия през квалификациите тим на „Ники спорт“. Отборът от Сливница водеше със 7:9 на почивката, а през втората част успя да увеличи аванса си до 6 гола. Контузията на лидера на отбора Стефани Петрова не попречи на съотборничките й да направят пълен обрат в последните минути на мача. Стефани донесе успеха с попадение от 7-метров наказателен удар в заключителните секунди – 17:16. Иванела Арнаудова беше избрана за най-добър играч в състава на „Бъки“.

Вторият мач на габровските хандбалистки беше срещу „Панагюрище“. Тук нямаше проблеми – 30:20, на почивката 10:10. За състезател с най-голям принос за успеха в този мач беше определена Стефани Петрова. Третият съперник в групата беше „Нове 99“ (Свищов). В тази среща хандбалистките на „Бъки“ натрупаха сериозен аванс преди почивката – 13:5, и без проблем затвориха мача с 19:15, а Гергана Георгиева беше определена за №1. На полуфинала „бъкитата“ се справиха без проблеми и с класиралите се на второ място в другата предварителна група – „Мартен 67“ (Мартен). Срещата завърши при резултат 29:15 (12:7) и отново Стефани Петрова заслужи приза за MVP. В другия полуфинал „Нове 99“ елиминира лидера от предварителна група „А“ – „Опака 1974“ (Опака), и си осигури втори двубой с „Бъки“.

Финалната среща беше много по-различна от първата между двата състава. Мачът тръгна с размяна на голове. „Бъки“ излезе напред с два (4:2, 5:3, 6:4), но Стефани Петрова трябваше да напусне за около пет минути играта, за да й бъде оказана медицинска помощ. Момичетата от Свищов се възползваха от отсъствието на лидерката, отбелязаха три безответни попадения и поведоха – 6:7. В последните минути на полувремето отборът на „Нове 99“ заби нови два последователни гола и си осигури добър аванс на почивката – 10:13.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Габровските момичета започнаха добре втората част и седем минути след подновяването на играта изравниха – 15:15, с три поредни гола на Стефани Петрова, Вероника Кънчева и Иванела Арнаудова. Съставът на „Нове 99“ остана без Гергана Дачева, която получи червен картон за удар в лицето на Стефани Петрова, а две минути преди края на срещата и Вероника Кънчева от състава на „Бъки“ напусна, поради червен картон. В последните 4 минути от срещата габровският отбор игра с човек по-малко, тъй като преди Вероника за 2 минути беше отстранена и Гергана Георгиева.

„Бъкитата“ демонстрираха отборен дух и успяха да измъкнат мача. Големият герой във финала беше вратарката Айя Инджова, която спаси два 7-метрови наказателни удара в заключителните минути и общо 3 през второто полувреме на мача. Айя не позволи да й бъде отбелязан гол при 16:17, а след това и при 17:17 в предпоследната минута на срещата. Драмата приключи с попадение на Иванела Арнаудова, което донесе Купа България на „Бъки“ с краен резултат 18:17.

Три от носителките на Купа България намериха място в „златната седмица“. Стефани Петрова беше определена за най-добър ляв гард, Иванела Арнаудова за най-добър разпределител, а Гергана Георгиева за най-добър десен гард. Стефани получи и индивидуалния приз за най-полезен състезател в турнира.

Какво сподели треньорката на момичетата Петя Панчева за изиграните мачове може да видите на сайта на Общински спортни имоти.

Носителките на Купа България`2017: Айа Инджова, Гергана Георгиева, Вероника Стефанова, Преслава Иванова, Йоана Гатева, Славомира Христова, Иванела Арнаудова, Надежда Иванова, Моника Димитрова, Габриела Петрова, Цветелина Владимирова, Преслава Стойчева, Вероника Кънчева, Стефани Петрова – капитан, Жаклин Колева. Треньор: Петя Панчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица