Свържи се с нас

Новини

Нови обилни снеговалежи, съчетани с минусови температури

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Във връзка с прогнозите за предстоящ обилен и продължителен снеговалеж, съчетан с минусови температури, Община Габрово призовава гражданите да бъдат отговорни и предпазливи като участници в движението, както и при извършване на дейности на открито.

Водачите на моторни превозни средства да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка. За личната безопасност на всички участници в движението в зимни условия, изключително важно е шофьорите да не предприемат пътувания без подходящи гуми, с неизправни акумулатори, без течност за чистачки с добавки против замръзване. Необходимо е да се шофира със скорост, съобразена с метеорологичните и пътните условия – да не се предприемат резки маневри, да се преминава с повишено внимание по стръмни участъци и по улици с намалени габарити от натрупан сняг .

Поради възможни нови натрупвания на снежни маси и образуване на ледени висулки по покривните конструкции на сградите, напомняме на гражданите да бъдат особено внимателни при преминаване в близост до фасади на сгради.

Община Габрово апелира още бъдат спазвани разпоредбите на Наредба №1 за чистотата в Габровска Община, според които задължение и отговорност на гражданите, ръководителите, собствениците на фирми, наемателите или ползватели на търговски обекти и ателиета за услуги, кооперации, държавни учреждения, учебни заведения, детски градини и обществени организации е почистването от сняг на:

1. Прилежащите тротоари към сградите, а там където няма такива – по дължината на обектите и на ширина 2 м от тях;

2. Дворовете и входовете около обектите.

Изпълнението на тези ангажименти трябва да се извършва без обратно затрупване на почистените участъци от улиците.

Според прогнозата на НИМХ при БАН, за територията на габровска област, за 17.01.2017 г. /вторник/, се очакват валежи от сняг, по-значителни в планинските райони от областта и през нощта срещу сряда.

Очакваната нова снежна покривка е от 10-30 см. Вятърът от изток-североизток ще е умерен и ще има навявания.

От НИМХ съобщават, че при температури на въздуха под 10ºС, вятърът е основен фактор, водещ до засилване на усещането за студ. Вятърът може допълнително да създаде условия за измръзване на открити части на тялото при продължителен престой на открито, дори температурите да не са опасно ниски сами по себе си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Дядо Коледа ще раздава подаръци в Terra Mall – Габрово

Published

on

Дядо Коледа ще зарадва с подаръци всички добри деца в Габрово. Коледното тържество ще се проведе на 23 декември от 11.00 часа на сцената на Тера Мол – Габрово.

Заедно с Добрия белобрад старец ще бъде и Снежанка, а за празничното настроение на всички ще се погрижат с музикални изпълнения възпитаниците на Музикална школа „Звезди в аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви.

Всички предварително опаковани и надписани подаръци родителите могат да доставят до 22 декември в администрацията на Тера Мол, етаж 3. За допълнителна информация позвъните на тел: 0886 248 892.

Всички присъстващи на празника деца ще получат и подарък – изненада.

Зареди още

Любопитно

Рождественски концерт „Свята нощ“

Published

on

В празничния месец декември и по повод светлите Рождественски празници, Камерният детски хор към Ротари клуб Габрово и тази година дарява габровци с концерта „Свята нощ“. Това е годишният концерт на момчетата, който и този път обещава да е различен.

Репертоарът включва изпълнения на празнични песни, преработка за детско хорово изпълнение. Мястото е новият храм „Свети Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в кв. Голо бърдо.

Освен хора на габровските момчетата, в програмата са включени поетични композиции в изпълнение на деца от детските градини „Дъга“, „Младост“,„Радост“, „Явор“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Празнични песнопения ще изпълни Мъжки хор при Храм „Успение Богородично“ Габрово. Заповядайте на 11-тия ден от декември от 17.30 часа.

Зареди още

Култура

Трио Звън и „Хопни ми тропни ми” в телевизия BBR TV

Published

on

„В Сливовица традициите оживяват в коледно-новогодишен концерт…” Така започват своя репортаж домакините на събитието, а медиен партньор на проявата стана телевизия BBR TV. Поканата за севлиевското участие дойде от Драган Драганов – художествен ръководител на Фолклорна танцова формация „Земляци” и хореограф в ансамбъл „Искра” Велико Търново.

Двадесет години поддържал българския дух чрез фолклора в Англия, като ръководител на танцови формации. Приятелството му с трио „Звън” датира от 2019 г, когато на сцената в лондонския театър Мийлфилд чрез песни и танци оживя малка България.

В тясно сътрудничество се свързва вече и севлиевският танцов състав „Хопни ми, тропни ми”. Заедно с Пламен Христов –художествен ръководител на групата и Беньо Пенев- хореограф, се поставя ново начало и заявка за съвместни изяви.

Четири танцови и певчески формации сътвориха истински празник за жителите на великотърновското село Сливовица. На сцената на местното читалище „Просвета 1927“ рецитираха, танцуваха и пяха Трио „Калатина“ от гр. Г. Оряховица, ФТГ „Земляци“ от с. Горско Ново село и от гр. Севлиево ФТГ „Хопни ми тропни“ и Трио „Звън“.

Всички участници се раздадоха на сцената, а публиката бурно аплодираше изпълненията.

Вечерта завърши с народни хора на празнично украсения площад. Чрез тази телевизия, нашите сънародници зад граница ще имат възможност да се докоснат макар и за малко до своите корени и нашето изкуство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица