Свържи се с нас

Новини

В Габрово обучават ученици и родители за риска от наркотиците

Published

on

Stampa

Превантивна образователна програма за проблема „наркомании“, насочена към младите хора в града, техните родители и учители, ще бъде изготвена в рамките на пилотен проект на Община Габрово през 2017-а година, съобщи Миглена Въгленова главен експерт „Публичност и визуализация“ в местната администрация.

Разработката „ОРБИТА – Образование за Развитие – за Бъдеще, Израстване, Толерантност и Активност“ е одобрена за финансиране по мини грантова схема на проект LADDER /„Local Associations as Drivers for Development and Education Raising“ – „Местните власти като двигатели на развитието и повишаване на познанието“/, изпълняван от Националното сдружение на общините в Република България.

Дейностите ще се реализират за десет месеца от Общинския съвет по наркотични вещества към Община Габрово в партньорство с Фондация „Общност Ново начало“ и Сдружение „Майки срещу дрогата“. Бюджетът на проекта е 7 500 лв., от които 6 375 лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 1 125 лв. – съфинансиране от Общината.

Предвидено е анкетно проучване сред ученици от 8 до 12 клас относно причините за употреба и злоупотреба с наркотични вещества. Мултидисциплинарен екип ще разработи образователна програма за превенция на наркоманиите, която ще намери приложение в едно габровско училище. За изготвянето й ще бъдат привлечени представители на Националния център по наркомании, Националния фокусен център за наркотици, Регионалното управление по образование и медиите. Доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества и педагози ще преминат обучение да прилагат програмата.

Важно място в дейностите заема провеждането на широка медийна кампания за риска от наркотиците и зависимостите. На дневен ред ще бъде поставен въпросът с липсата на адекватно лечение на наркозависими и нуждата от по-голяма толерантност в обществото към това заболяване.

Анкетно проучване от 2015 г. сред родители на ученици от 7 и 11 клас в Габрово показва, че проблемът с употребата на наркотици е най-сериозен, следват насилието, пасивното поведение и отпадането от учебната система. Над 70% от анкетираните заявяват нуждата от допълнителна информация по въпроса и засилена превенция сред учениците.

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Новини

Празник на географията в Габрово

Published

on

Община Габрово, Областна администрация-Габрово, РУО – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти – Габрово организират „Пролетен празник на географията“.

Празникът ще се проведе на 22 април, понеделник, по повод „Деня на Земята“ в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието ще започне в 15.00 часа. Ще бъде излъчен екологичният филм „Море на вятъра“, след чийто край ще бъдат наградени изявени ученици, постигнали успехи по География и икономика при извънкласни изяви през учебната 2022-2023 г.

След награждаването ще се проведе викторина за училищни отбори от общините на област Габрово, придружена от кратка фолклорна програма.

Викторината е на тема: „Габрово в географията и историята на България“. Въпросите за нея са подготвени от комисия, чиито членове не са от област Габрово, с председател проф. Марин Русев, председател на УС на АПГР.

Заявка за участие са заявили ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Райчо Каролев“, СУ „Отец Паисий“, НАГ, ПТГ“Д-р Никола Василиади“, ПГТ „Пенчо Семов“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица