Свържи се с нас

Новини

Областният управител на Габрово Мариян Костадинов:“Да съхраним в добро психическо здраве нашите деца“

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В Ритуалната зала на община Габрово, Областният управител Мариян Костадинов организира кръгла маса на тема „Превенция и противодействие на асоциалното поведение и престъпността сред младите. Насилието сред децата в училище“. Целта на дискусията беше да се откроят регионални проблеми, за да се създаде оптимална обстановка за превенция против детското насилие.

„Като институция, като родител съм изключително загрижен за следващото поколение и отчитам нуждата всички ние да направим така, че да съхраним в добро психическо здраве нашите деца, нашето бъдещо поколение, поколението на България“, приветства всички присъстващи на форума областният управител на Габрово – Мариян Костадинов.

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Форумът е част от Националната кампания за превенция срещу детското насилие, която се провежда под патронажа на три министерства – Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието, младежта и науката и Министерството на културата.

До организаторите беше изпратен поздравителен адрес лично от министър Сергей Игнатов. Кръглата маса започна с презентация на тема „Агресията сред подрастващите“ , изнесена лично Надя Шабани – председател на Държавна агенция за закрила на детето. „С презентацията сме се постарали да анализираме проблема и да потърсим най-добрите възможни решения. Важно е да дискутираме къде сме днес“, заяви г-жа Шабани.

Стряскащ е процентът на детската престъпност в нашата област. „По отношение на броя на регистрираните случаи на насилие статистиката е стряскаща на фона на малката област и малките градове, които имаме. Точно по причината, че трябва да се научим и има разбира се какво още да учим по отношение на възможността да разпознаваме насилие, бих искала да кажа, че тази голяма цифра се дължи на професионализма на колегите, които са успели да приемат неглижирането към децата като форма на насилие. Нашата голяма част от случаите, които са регистрирани всъщност не са побой или физическо насилие, а е неглижирането към децата и психическото насилие в семейството“, добави в дискусията ПенкаГоева от Регионална дирекция за социално подпомагане.

През последните години не се наблюдава съществена промяна в основните фактори за престъпленията и противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Това са основно ниския жизнен стандарт, безработицата, бедността, конфликти в семейството, незаинтересованост към проблемите на децата о тстрана на родителите, слаб родителски контрол, негативно влияние на приятелската среда. „Също така не трябва да се подценява достъпа на подрастващите до материали с порнографско съдържание, до филми и компютърни игри, които провокират по някакъв начин насилие“, каза Габриела Умникова от  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН).

През 2010 г. в  МКБППМН при община Габрово са образувани и гледани 75 възпитателни дела с 86 извършители, което е с 30 % по-малко в сравнение с предходната. 25 от тези дела са за проявена агресия (предизвикване на скандали, побои, агресивно отношение към съученици или по-малко деца и рушене на чужда собственост).

Инициативата ще завърши със спектакълът „Уравнение“, в който основната тема е проблемът за насилието между децата в училище. Пиесата е написана с цел да анализира взаимоотношенията между деца и родители. Социалната ангажираност на представлението ще е причината за диалог по проблема за насилието между децата в училище и възможни решения за превенция.

Предвидени са две представления в ДТ „Рачо Стоянов“ – от 16 часа за ученици от областта и от 19 часа – за всички останали желаещи.

Входът е свободен!

 

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Новини

„Янтра“ се включва в благотворителна инициатива

Published

on

„Янтра“ отново застава в подкрепа на момчетата от терапевтичен център „Свети Илия“. Фондация “Общност в помощ на зависимите”, с подкрепата на Община Габрово, организира през месец октомври 2022 кампания за набиране на средства, чиято цел е да се покрие лечението на три от момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“ и които нямат никаква възможност да го плащат сами.

Кампанията е кръстена „Аз бягам с кауза!“ и ще бъде насочена към спорта – една от здравословните алтернативи на зависимите поведения. Чрез спортните активности ще се стимулират младите хора за здравословен и свободен от зависимости живот.

Предизвикателството, което отправя кампанията, е 31 дни по 1 километър бягане на ден, без значение къде и как, от всяка точка на България и по света. Нужно е само да отбележите, че посвещавате 1 км на Терапевтичен център “Свети Илия” и каузата.

Активността си може да отбелязвате във Фейсбук:
➡️ В групата Аз бягам с Кауза! I Run With a Cause!
➡️ В събитието, създадено за целта: https://bit.ly/IRunWithCause
➡️ С хаштаг #АзБягамСКауза #IRunWithCause

Официален старт на “Аз бягам с кауза” ще бъде даден на 1 октомври (събота) в 11:11 часа на обновената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“. В първия 1 километър ще се включат играчи от представителния мъжки тим на Янтра, както и деца от школата на клуба. Добре дошли са и всички желаещи. Не е задължително и да се бяга. Може да се участва и с еднокилометрова разходка – движението е полезно за здравето.

Бягането с кауза не е обвързано с дарение! Можете да бягате и да дарите, можете да бягате без да дарите, а можете и да дарите, без да бягате. Важното е, че подкрепяте морално момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“, че сте част от събитието, че помагате да бъде привлечено вниманието на повече хора към проблемите на младото поколение и най-вече, че ще се превърнете в посланици в набирането на средства, разпространявайки кампанията „Аз бягам с кауза!“!

С всяко дарение, независимо от стойността, давате шанс за възстановяване и по-добър живот на един човек!

➡️ Дарителска кампания в Платформата:
https://bit.ly/DonatePlatformata

➡️ PayPal: in.help.iz@gmail.com

➡️ Revolut: @2021sviliya

➡️ IBAN: BG39UNCR70001524123314

Основание за превод: “Аз бягам с кауза”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изтича срокът за записване на безплатни тренировки по футбол за момичета

Published

on

Последен срок за записване на безплатните тренировки по футбол по програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, за момичета от 5 до 8-годишна възраст, които ще се проведат в Габрово през първата седмица на месец октомври.

Безплатните тренировки са най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица