Свържи се с нас

Култура

Юбилейна изложба на Никола Николов

Published

on

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

През 2016г. се навършват 90 години от рождението на големия габровски художник Никола Николов.

„Одухотвореният художник Никола Николов одухотвори Габрово с духовното си присъствие преди всичко чрез творчеството си“ – пише през 1998г. за него Ботю Ботев, кореспондент на БТА и личен приятел.

Художествена галерия „Христо Цокев“ открива Юбилейна изложба на Никола Николов тази вечер , 22 ноември, от 17.30 часа.

Експозицията, включваща 30 живописни творби от фонда на галерията и 4 предоставени за изложбата от Музей „Дом на хумора и сатирата“, е представителна извадка на творчеството на художника.

Събитието е повод да си спомним и поговорим за Човека Никола Николов.

Никола Николов е роден през 1926 г. в пловдивското село Куклен. Завършва Художествената академия в София. През 1957г. се установява в Габрово и три години по-късно е избран за творчески секретар на СБХ – Габрово.

Под негово ръководство групата на габровските художници се утвърждава като една от най-дейните. Изявите и отличията му са многобройни. През 1985г. е удостоен със званието „Заслужил художник“.

Провъзгласен посмъртно за Почетен гражданин на Габрово на 10 октомври 1998г. за значителния му принос към националната художествена култура и културния живот на град Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица