Свържи се с нас

Новини

Ген.Радев: Моята кауза е една – силна, сигурна и просперираща България!

Преди 5 години президентът беше посочен от ГЕРБ. Нека не повтаряме тази грешка *Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България*

Published

on

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-4

„Моята кауза е една – силна, сигурна и просперираща България.“ Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев в ефира на БНТ.

По думите му е време да спрем да се обръщаме назад, а да погледнем смело в бъдещето и да се обедним. „Преди 5 години президентът беше посочен от ГЕРБ и видяхме резултата. Нека този път не повтаряме тази грешка. Нека българските граждани да изберат сами, за да имаме наистина самостоятелен, независим президент, който да бъде лидер и да може да носи отговорност, в името на България“, заяви генералът.

Във външната ни политика трябва да защитаваме националния си интерес и да се отърсим от сателитния синдром.

„България трябва да се освободи от своя сателитен синдром – да се прикачим за някого, който да ни пази и ако може да ни храни. Трябва да мислим изцяло за нашите интереси. Нашата политика да се формира вътре в България и да имаме достойнството да я отстояваме навън“, заяви генералът. Той подчерта, че трябва да извличаме ползи, а не да служим безропотно.

По темата за избор на нов президент на САЩ ген. Радев коментира, че трябва да използваме възможностите, които ни дава тази промяна. „Ние имаме традиционно добри стратегически отношения със САЩ. Смяната на една личност няма да повлияе неблагоприятно на нашите отношения. Трябва да търсим нови възможности и да бъдем активни с администрацията на Белия дом“, каза още той. На въпрос, какви ще бъдат темите, които би поставил като президент на среща с Тръмп, Радев отговори – сигурността. „Със САЩ сме стратегически партньори в сферата на отбраната и това сътрудничество трябва да продължи. Трябва да търсим и партньорство в инвестициите“, допълни кандидатът за президент.

На въпрос за подобна среща с руския президент Путин, Радев отговори, че отношенията ни трябва да бъдат поставени на ясна прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на пазарите ни в Русия, като това трябва да бъде пречупено през санкциите. Той подчерта, че независимо кой е президент е важно духовната връзка, която има между българския и руския народ, да бъде продължена. „Да не говорим за проекти в областта на енергетиката, да не говорим за пропуснати възможности. Но първо българската държава трябва да направи анализ за пропуснатите възможности – за АЕЦ „Белене”, каза още той.

На въпрос дали проектът АЕЦ „Белене“ има бъдеще, той обясни, че не можем да го разглеждаме сам по себе си. „Трябва да имаме ясна, дългосрочна енергийна стратегия. Трябва да сторим нови ядрени мощности, експертите трябва да кажат какви“, поясни кандидатът за президент.

На въпрос дали Турция е готова за членство в ЕС, генералът заяви, че тя категорично не е, защото не е спазила редица критерии, най-вече в областта на човешките права. „Европа все повече се затваря за Турция, а там стоят милиони бежанци и ние сме на границата“, заяви ген. Радев. Той добави, че този въпрос е трябвало да бъде поставен отдавна и президентът трябва да мисли в перспектива за рисковете и заплахите.

Трябва да защитим националната си идентичност.

По темата за бежанската криза ген. Радев заяви, че е изключително важно да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. Той изтъкна, че сме проспали 2 години в чакане Европа да излезе със солидарна позиция, която така и не се е родила. По думите му в това време не сме успели да завършим оградата, а тя дори е поскъпнала 4 пъти. Генералът попита, защо няма реакции в парламента, когато сега се строи при по-лесен терен и по-ниско качество. Според него освен преграждане на границата, имаме нужда и от усилване на гранична полиция; да бъде пресечено каналджийството; решителни усилия за ревизия на Дъблинското споразумение и готовност за самостоятелна операция на българската армия, в случай на ескалация на напрежението по границата и криза.

„Ще настоявате ли за отмяна на Постановление 208?“, с този въпрос се обърна генералът към своя опонент. Той поясни, че в него няма лимит за броя мигранти и критерии за интеграция. Кандидатът за президент коментира, че Германия вече въвежда лимит от 200 000 човека. „Алтернативата е запазването на нашата национална идентичност. Ще помагаме на хората, бягащи от войната, но такива вече почти няма. Тук са нелегални мигранти, които разселваме“, обясни той.

Радев коментира, че по-високият бюджет за армията е илюзорен и 70-80 млн. лв., които се дават повече, са за осигурителни вноски. „Проблемът е много сериозен с възможностите на армията, изобщо със състоянието на въоръжените сили. Най-големи са в ежедневието – президентът трябва да има позиция как да запази боеспособността на българските военнослужещи“, заяви той. Генералът поясни, че за справянето с проблема нормативната база е на първо място, а след това трябва да се върне военната експертизата, а не „некомпетентен безхаберен министър да решава важни въпроси“ и да се даде възможност най-вече за подготовка.

Като президент ще настоявам за истинска съдебна реформа.

По въпроса за съдебната реформа Радев заяви, че козметичните промени едва ли са ефективната борба с корупцията. „Как изведнъж след разговорите с РБ най-сетне се решихте да правите съдебна реформа? Вие заявихте юни месец, че тя е приключила и отхвърлихте предложението на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, обърна се той към кандидата за президент на ГЕРБ. Генералът попита и защо управляващите ги е страх от Моника Маковей. Той добави, че ще посети Румъния и тяхната Националната антикорупционна дирекция, защото в съседката ни над 2 млрд. евро са събрани от осъдени за корупция, над 1200 държавни служители са в затвора, има един осъден премиер, 5 министри, 12 депутати. Според него, има явни резултати и това е причината Румъния драстично да ни изпреварва и в преките чуждестранни инвестиции и в ръста на БВП. „Като президент ще настоявам за истинска съдебна реформа“, коментира Радев. Той поясни, че ще работи за намаляване на политическата зависимост, на прокуратура и на ВВС и на инспектората на ВВС. „Ще се срещна с хората, ще почерпя и международен опит“, коментира кандидатът за президент.

В кампанията имаше много опити за делене на нацията, включително от министри.

На въпрос как, като президент, ще работи за обединяване на нацията, ген. Радев отговори, че основното за това е да има цел, която да обединява. „Националната ни цел сега е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, на спокоен и сигурен живот, с добър стандарт и качество, в една среда с ясно бъдещо развитие“, поясни той. По думите му обаче в кампанията е имало много опити за делене на българската нация. „Свирепата атака от страна на всички министри от кабинета към мен, от които България очаква да работят в такива трудни и отговорни моменти, показва че не сме узрели“, каза още той.

На въпрос с какво Илияна Йотова, като вицепрезидент, ще допринесе за президентската институция, той заяви, че тя безспорно е политик с голям опит особено по въпросите на европейската ни интеграция, добър комуникатор с опит в медиите. „Тя ще бъде изключително полезна за международната ни политика и комуникирането й у нас и в чужбина“, допълни генералът.

Във връзка с проведения референдум, заедно с първи тур на президентските избори, Радев заяви: „Трябва да се уважава волята на българските граждани. Това беше добър урок за нашата политическа класа – трябва да се вслушва в гласа им“, заключи ген. Румен Радев.

*Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България*
*Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица