Свържи се с нас

Новини

Ген.Радев: Моята кауза е една – силна, сигурна и просперираща България!

Преди 5 години президентът беше посочен от ГЕРБ. Нека не повтаряме тази грешка *Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България*

Published

on

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-4

„Моята кауза е една – силна, сигурна и просперираща България.“ Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев в ефира на БНТ.

По думите му е време да спрем да се обръщаме назад, а да погледнем смело в бъдещето и да се обедним. „Преди 5 години президентът беше посочен от ГЕРБ и видяхме резултата. Нека този път не повтаряме тази грешка. Нека българските граждани да изберат сами, за да имаме наистина самостоятелен, независим президент, който да бъде лидер и да може да носи отговорност, в името на България“, заяви генералът.

Във външната ни политика трябва да защитаваме националния си интерес и да се отърсим от сателитния синдром.

„България трябва да се освободи от своя сателитен синдром – да се прикачим за някого, който да ни пази и ако може да ни храни. Трябва да мислим изцяло за нашите интереси. Нашата политика да се формира вътре в България и да имаме достойнството да я отстояваме навън“, заяви генералът. Той подчерта, че трябва да извличаме ползи, а не да служим безропотно.

По темата за избор на нов президент на САЩ ген. Радев коментира, че трябва да използваме възможностите, които ни дава тази промяна. „Ние имаме традиционно добри стратегически отношения със САЩ. Смяната на една личност няма да повлияе неблагоприятно на нашите отношения. Трябва да търсим нови възможности и да бъдем активни с администрацията на Белия дом“, каза още той. На въпрос, какви ще бъдат темите, които би поставил като президент на среща с Тръмп, Радев отговори – сигурността. „Със САЩ сме стратегически партньори в сферата на отбраната и това сътрудничество трябва да продължи. Трябва да търсим и партньорство в инвестициите“, допълни кандидатът за президент.

На въпрос за подобна среща с руския президент Путин, Радев отговори, че отношенията ни трябва да бъдат поставени на ясна прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на пазарите ни в Русия, като това трябва да бъде пречупено през санкциите. Той подчерта, че независимо кой е президент е важно духовната връзка, която има между българския и руския народ, да бъде продължена. „Да не говорим за проекти в областта на енергетиката, да не говорим за пропуснати възможности. Но първо българската държава трябва да направи анализ за пропуснатите възможности – за АЕЦ „Белене”, каза още той.

На въпрос дали проектът АЕЦ „Белене“ има бъдеще, той обясни, че не можем да го разглеждаме сам по себе си. „Трябва да имаме ясна, дългосрочна енергийна стратегия. Трябва да сторим нови ядрени мощности, експертите трябва да кажат какви“, поясни кандидатът за президент.

На въпрос дали Турция е готова за членство в ЕС, генералът заяви, че тя категорично не е, защото не е спазила редица критерии, най-вече в областта на човешките права. „Европа все повече се затваря за Турция, а там стоят милиони бежанци и ние сме на границата“, заяви ген. Радев. Той добави, че този въпрос е трябвало да бъде поставен отдавна и президентът трябва да мисли в перспектива за рисковете и заплахите.

Трябва да защитим националната си идентичност.

По темата за бежанската криза ген. Радев заяви, че е изключително важно да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. Той изтъкна, че сме проспали 2 години в чакане Европа да излезе със солидарна позиция, която така и не се е родила. По думите му в това време не сме успели да завършим оградата, а тя дори е поскъпнала 4 пъти. Генералът попита, защо няма реакции в парламента, когато сега се строи при по-лесен терен и по-ниско качество. Според него освен преграждане на границата, имаме нужда и от усилване на гранична полиция; да бъде пресечено каналджийството; решителни усилия за ревизия на Дъблинското споразумение и готовност за самостоятелна операция на българската армия, в случай на ескалация на напрежението по границата и криза.

„Ще настоявате ли за отмяна на Постановление 208?“, с този въпрос се обърна генералът към своя опонент. Той поясни, че в него няма лимит за броя мигранти и критерии за интеграция. Кандидатът за президент коментира, че Германия вече въвежда лимит от 200 000 човека. „Алтернативата е запазването на нашата национална идентичност. Ще помагаме на хората, бягащи от войната, но такива вече почти няма. Тук са нелегални мигранти, които разселваме“, обясни той.

Радев коментира, че по-високият бюджет за армията е илюзорен и 70-80 млн. лв., които се дават повече, са за осигурителни вноски. „Проблемът е много сериозен с възможностите на армията, изобщо със състоянието на въоръжените сили. Най-големи са в ежедневието – президентът трябва да има позиция как да запази боеспособността на българските военнослужещи“, заяви той. Генералът поясни, че за справянето с проблема нормативната база е на първо място, а след това трябва да се върне военната експертизата, а не „некомпетентен безхаберен министър да решава важни въпроси“ и да се даде възможност най-вече за подготовка.

Като президент ще настоявам за истинска съдебна реформа.

По въпроса за съдебната реформа Радев заяви, че козметичните промени едва ли са ефективната борба с корупцията. „Как изведнъж след разговорите с РБ най-сетне се решихте да правите съдебна реформа? Вие заявихте юни месец, че тя е приключила и отхвърлихте предложението на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, обърна се той към кандидата за президент на ГЕРБ. Генералът попита и защо управляващите ги е страх от Моника Маковей. Той добави, че ще посети Румъния и тяхната Националната антикорупционна дирекция, защото в съседката ни над 2 млрд. евро са събрани от осъдени за корупция, над 1200 държавни служители са в затвора, има един осъден премиер, 5 министри, 12 депутати. Според него, има явни резултати и това е причината Румъния драстично да ни изпреварва и в преките чуждестранни инвестиции и в ръста на БВП. „Като президент ще настоявам за истинска съдебна реформа“, коментира Радев. Той поясни, че ще работи за намаляване на политическата зависимост, на прокуратура и на ВВС и на инспектората на ВВС. „Ще се срещна с хората, ще почерпя и международен опит“, коментира кандидатът за президент.

В кампанията имаше много опити за делене на нацията, включително от министри.

На въпрос как, като президент, ще работи за обединяване на нацията, ген. Радев отговори, че основното за това е да има цел, която да обединява. „Националната ни цел сега е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, на спокоен и сигурен живот, с добър стандарт и качество, в една среда с ясно бъдещо развитие“, поясни той. По думите му обаче в кампанията е имало много опити за делене на българската нация. „Свирепата атака от страна на всички министри от кабинета към мен, от които България очаква да работят в такива трудни и отговорни моменти, показва че не сме узрели“, каза още той.

На въпрос с какво Илияна Йотова, като вицепрезидент, ще допринесе за президентската институция, той заяви, че тя безспорно е политик с голям опит особено по въпросите на европейската ни интеграция, добър комуникатор с опит в медиите. „Тя ще бъде изключително полезна за международната ни политика и комуникирането й у нас и в чужбина“, допълни генералът.

Във връзка с проведения референдум, заедно с първи тур на президентските избори, Радев заяви: „Трябва да се уважава волята на българските граждани. Това беше добър урок за нашата политическа класа – трябва да се вслушва в гласа им“, заключи ген. Румен Радев.

*Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България*
*Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Икономика

ИКЕА отвори магазин от ново поколение във Велико Търново

Published

on

Днес, 28 ноември, със специално събитие, ИКЕА откри магазин от ново поколение в България в Мол Велико Търново. Той е продължение на стратегията на бранда да осигури на всички свои клиенти улеснен достъп до многообразието от решения за обзавеждане на дома. На церемонията присъстваха Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и Продромос Мавропулос, инвеститор в Мол Велико Търново.

Компанията представи своя шести обект в страната, който е оптимизиран градски формат на удобна локация, където почитателите на марката могат да открият достъпно, функционално и висококачествено обзавеждане за дома. За 12 години на българския пазар ИКЕА развива своята палитра от предложения на база реалните нужди на своите клиенти, като налага нови модели на работа и иновативни начини за пазаруване.

Обектът заема 1800 кв.м площ, като предлага на потребителите селекция от над 1000 артикулa, които могат да бъдат закупени на място – аксесоари за готвене и сервиране, декорация, продукти за бебето и детето, за организиране на дома, текстил и други. Потребителите имат достъп и до пълната гама от мебели и аксесоари, налични на IKEA.bg, които могат да бъдат поръчани с различни опции за доставка до дома или безплатно до магазин ИКЕА Мол Велико Търново.

ИКЕА Мол Велико Търново разполага със зона за планиране на кухни и гардероби, в която експертите в обзавеждането на дома ще консултират клиентите за най-подходящите индивидуални решения. А в сектора с храни и напитки могат да бъдат открити популярни шведски продукти за приготвяне вкъщи – от сертифицирано кафе до шведски кюфтенца и сьомга.

“Вече 80 години нашата философия е да правим всеки ден по-добър за повече хора. Обектът ни във Велико Търново е естествено продължение на стратегията да бъдем по-достъпни и близки до нашите клиенти. Преминахме през различни етапи на подготовка – от детайлно проучване на региона, средата и нуждите на потребителите, до същинската реализация на проекта. С това решение от ИКЕА се стремим да удовлетворим нуждите за обзавеждане на потребителите не само от Велико Търново, но и целия регион”, споделя Георги Колев, мениджър “Нов бизнес” в ИКЕА България, част от FOURLIS Group.

Стъпването на ИКЕА в сърцето на България бе предшествано от иновативните за бранда мобилни хъбове, чрез които компанията предлага още по-лесен за клиентите начин да получат своите поръчки от онлайн магазина. Към момента, ИКЕА присъства с 2 магазина в София, 2 центъра за поръчки в Пловдив и Бургас, концептуален магазин във Варна и мобилни хъбове в Плевен, Благоевград, Хасково и Стара Загора.

За ИКЕА
ИКЕА предлага добре проектирано, функционално и достъпно, висококачествено обзавеждане на дома, произведено с грижа за хората и околната среда. Има няколко компании с различни собственици, работещи под марката ИКЕА, всички споделящи една и съща визия: да се създаде по-добро всекидневие за много хора. ИКЕА е основана в Швеция през 1943 година.

За Housemarket
ИКЕА влиза на българския пазар през 2011 г. чрез българското дружество на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор държи правата за търговска дейност под марката ИКЕА на териториите на Гърция и Кипър. Housemarket S.A управлява 20 магазина на ИКЕА (в България, Гърция и Кипър) с различни размери и формати.

Относно франчайз системата на ИКЕА
Ритейл бизнесът на IKEA се управлява чрез франчайз система с франчайзополучатели, които имат право да предлагат и продават продуктовата гама на ИКЕА в рамките на определени географски територии. Inter IKEA Systems B.V. е собственик на концепцията ИКЕА и световен франчайзодател, който също така възлага на различни ИКЕА компании да разработват и предлагат продуктовата гама, както и да доставят комуникационни решения. Днес 12 различни групи компании имат право да притежават и управляват канали за продажба на ИКЕА съгласно франчайз споразумения с Inter IKEA Systems B.V.

Относно Inter IKEA Group
Inter IKEA Group включва Inter IKEA Systems B.V., IKEA of Sweden AB, IKEA Supply AG и IKEA Industry AB. Inter IKEA Holding B.V. е холдинговата компания на Inter IKEA Group.

Зареди още

Новини

Обилният снеговалеж над Габрово затруднява извозването на отпадъците

Published

on

Поради извънредната ситуация с обилния снеговалеж и ангажирането на целия ресурс на ОП „Благоустрояване“ в снегопочистването на града, услугите „Сметосъбиране“ и „Сметоизвозване“ не се извършват по обичайния график. Това съобщиха от Община Габрово.

На територията на града на този етап работят 9 екипа със специализирана техника и сметосъбирачи. Два от екипите обслужват контейнерите площадки в Централна градска част, два – широк център, един събира кафявите контейнери за биоотпадъци на територията на целия град.

Три екипа с малки камиони (до 3,5 т.) извършват оборки около контейнерите на територията на целия град, един малък специализиран камион обслужва контейнерите в труднодостъпните райони на града.

Един екип на „Сметосъбиране“ обслужва селата в посока Севлиево – Поповци, Янковци, Яворец, Драгановци. За останалите села в рамките на днешния ден няма възможност да се осигури сметосъбиране.

За днес – 28 ноември 2023 г., Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за Източна България и районите, разположени в близост до северните склонове на планините, където ще се усили южният вятър, с очаквани пориви 20-24 m/s. За Габрово се очаква скорост на вятъра от 14-19 m/s (50-69 km/h) и/или пориви до 24 m/s (90 km/h)

Зареди още

Икономика

Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово

Published

on

Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово канят представители на бизнеса, институции и организации от Габровска област да се включат в среща с български евродепутати под наслов: „Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово“.

Срещата ще се проведе на 1 декември от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. Ще участват Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д). Модератор на срещата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Целта е да бъдат запознати присъстващите с приоритетните теми, по които работи Европейският парламент, и евродепутатите да отговорят на въпросите на гражданите и бизнеса.

Темите, около които ще бъде съсредоточена дискусията, ще бъдат свързани най-вече с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка и иновациите.

Поради ограничените места в залата участието в срещата ще става след предварителна заявка. Заявки ще се приемат до изчерпване на местата в залата по реда на постъпването им на следния мейл: europedirect@chamber- gabrovo.com. Може да зададете въпросите си предварително до 28 ноември на същия мейл.

За допълнителни въпроси във връзка със събитието можете да се обръщате към:
Таня Чунтова, Връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, тел. 359/878 853 547, e-mail: tanya.chuntova@ep.europa.eu.
Галина Михнева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово/ГТПП, тел.: 066 8031 42, 0887 62 18 24, e-mail: europedirect@chamber-gabrovo.com.
Пенчо Койчев, Областен информационен център Габрово, тел.: 066/807-222, e-mail: oic@gabrovo.bg.

Заявка за участие.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица