Свържи се с нас

Новини

„Узана Поляна Фест : зелените идеи в действие“ – ще покаже добрите практики на Глобалния Екологичен Фонд

Published

on

Програмата  за Малки Проекти на Глобалния Екологичен Фонд за България е на път да се изтегли от страната ни след
5 години работа и 7млн. щатски долара портфолио, ако не се намери местно ко-финансиране.
Иновационен фестивал на добрите практики за устойчиво развитие -„Узана Поляна Фест : зелените идеи в действие“ – ще покаже под открито небе някои от най-атрактивните проекти, изпълнени в рамките на Програмата за  България, над Габрово с надеждата, че проектите и иновативните идеи ще намерят своето достойно продължение.

Събитието се казва Узана Поляна фест – Зелените идеи в действие и ще разчупи стереотипите за проектната култура в сферата на екологията като събере съфинансираните иновационни инициативи в атрактивен фестивал с разнообразна  програма в местността Узана, над Габрово на 16-17 юли, 2011 г.

Събитието ще предложи на  посетителите си разнообразни възможности за учене чрез забавление и преживяване, както и контакти с единомишленици. Програмата включва освен добра музика и палатков лагер и всичко от конна езда, пътешествия с беседи по еко-пътеки, месене на традиционен хляб, каране на колела из вело-парк до пускане на соколи, работилници за изделия от вълна, демонстрации на алтернативни енергийни източници, био-дегустации и дискусии.

Новини

Влаков инцидент на гара Плачковци

Published

on

Запалени влакови спирачки спряха временно движението на гара Плачковци. При инцидента няма пострадали или ранени, информираха от Община Трявна.

Сигналът за инцидента във влаковата композиция по линията Стара Загора – Горна Оряховица е подаден на тел. 112 към 15.00 часа днес, съобщиха от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Трявна.

Димът е забелязан да излиза от първия вагон, непосредствено преди пристигането на пътническия влак на ЖП гарата в Плачковци.

На място веднага са изпратени трима огнеборци от РСПБЗН-Трявна и екип на спешна медицинска помощ от филиала на ЦСМП-Трявна.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева, заедно с главния специалист ПБЗН към Община Трявна – Михаил Минчев, също пристигнаха на мястото на инцидента.

“Пожарът, който е възникнал не е голям. Причината е техническа неизправност в дисковите спирачки на влака. За щастие няма пострадали и всички пътници са добре”, заяви началникът на РСПБЗН – главен инспектор Станимир Петков.

Пожарът на спирачките в първия вагон веднага е овладян от служители на БДЖ, които са използвали наличните пожарогасители във влака. Движението в района вече е възстановено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Учениците в Габрово минават на онлайн обучение

Published

on

От 21 октомври, четвъртък, всички ученици в общини с повече от 750 болни от КОВИД-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

Присъствените учебни занятия от община Габрово се прекратяват и се преминава на обучение от разстояние в електронна среда.

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост.

Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16.00 часа днес, 20 октомври, в МОН не беше получено съгласие от МЗ.

Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини, сред които и Габрово. Мярката остава в сила до снижение на заболяемостта от КОВИД-19 под 700 на 100 000 души. В момента тя е 941 на 100 хиляди души.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването.

Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица