Свържи се с нас

Култура

Освен в зала „Възраждане“ Смешен филм фест 7 и на много други места

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От днес, 20 октомври, до сряда, 26 октомври, всички габровци и гости на града ще имат възможността да се насладят на Седмото издание на Смешен филм фест, който освен в зала „Възраждане“ ще се проведе и на много места в Столицата на хумора и шегата.

Новината съобщи на пресконференция кметът на Габрово Таня Христова, в присъствието на Калина Вагенщайн, организатор на филмовия фестивал.

Смешен филм фест 7 ще обхване различни възрастови групи и ще предложи много практически занимания, осигуряващи поглед зад кадър и как се прави една екранизация, информира още кметът.

„Вярвам, че натрупаният опит дава увереност на фестивала и със сигурност той ще продължи своето развитие“, заяви Таня Христова.

Новото тази година е, че филмовата програма ще усмихне не само габровци, но и цялата област Габрово, тъй като ще има прожекции в Севлиево, Дряново и Трявна.

Домът на хумора и сатирата също ще бъде домакин на доста интересни инициативи и прожекции, които ще се проведат във фокуса на седмицата от 20 до 26 октомври.

Общо 22 са филмовите заглавия. Девет от тях са включени в конкурсната програма. Носителят на Приза „Най-смешен филм на Габрово“ ще бъде определен от тричленно жури, в състав: председател Димитър Коцев – Шошо, Кин Стоянов и Мартина Вачкова.

И тази година публиката, посетила прожекциите, ще има възможността да избере свой фаворит, чрез попълване на анкетна карта или чрез гласуване на сайта на фестивала.

Младите хора в Габрово ще имат интересни срещи с членовете на журито. В петък, 21 октомври, Димитър Коцев – Шошо ще се срещне с доброволци на ИМКА и младежи, с интереси в областта на литературата и филмовото изкуство.

В понеделник, 24 октомври, младите таланти на Театрална студия „Движение“ в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово ще се срещнат с Мартина Вачкова, а ученици от Национална Априловска гимназия ще разговарят с Кин Стоянов.

В Смешен филм фест 7 е включено силно присъствие на българско кино. Общо десет филма в широка жанрова палитра – 2 нови игрални, 5 късометражни, документален, златна лента и детски анимационен пълнометражен филм ще бъдат показани на голям екран в Габрово.

Според Калина Вагенщайн най-важното за фестивала е неговото разрастване, както във времето, така и в пространството.

„В пространството –  защото ще има прожекции в другите градове на област Габрово, а във времето – след неговия край два поредни четвъртъка през ноември в Дома на хумора и сатирата ще има продължение с още 2 филма от фестивала“, каза организаторът на филмовия фестивал.

Много важен акцент в програмата е й руското кино, стана ясно още от думите на г-жа Вагенщайн. Целият 23 октомври ще бъде посветен на руски комедии.

Свободен ще бъде достъпът за зрителите за прожекциите на късометражните филми на 24 октомври, както и златната лента във вторник, 25 октомври, от 18.00 ч. За всички останали прожекции цената на билетите е 3 лв.

На 26 октомври, от 16.30 ч. в зала „Възраждане“, всички любители на българското кино, книгите и хубавата храна ще могат да се срещнат с българската кино актриса Катерина Евро, която ще представи своята книга „Тетрадка за рецепти и спомени“.

През цялата седмица от 20 до 26 октомври в Габрово се очакват да пристигнат редица звездни гости. Днес пристига Ицко Финци и журито Димитър Коцев – Шошо, Кин Стоянов и Мартина Вачкова. На 21 октомври – Джеки, Джони и Чарли, а в събота – Китодар Тодоров, Васил Банов, Стоян Алексиев, Ивайло Пенчев.

Смешен филм фест 7 се открива тази вечер с френския филм „Какво направихме, за Бога?“, който обещава наистина пълна със смях вечер. Тя ще ни срещне със Семейство Верньой – благополучна двойка католици, ужасени от решението на трите си големи дъщери да сключат бракове с мюсюлманин, евреин и китаец. Единствената им надежда поне едно от момичетата им да се венчае в църква е най-малката им дъщеря, която заявява, че се е сгодила за католик. Дали и тази последна надежда на родителите няма да рухне, ще разберете веднага след откриването.

Кои филми ще бъдат показани по време на Смешен филм фест 7, както и още подробности за най-забавния филмов фестивал можете да откриете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Клоунски приказки“ откриват „съботното приключение“ за деца в габровския театър

Published

on

Трета поредна година Габровският драматичен театър организира специалната инициатива за деца „Съботно приключение в театъра“. Тя е предназначена за най-малката и млада по възраст аудитория в града и региона.

Откриването на своеобразния трети сезон на драматичните спектакли за деца ще бъде на 26 септември, събота, от 11.00 часа на голямата сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Начало ще даде гостуващото представление „Клоунски приказки“ на театър „Хенд“ от Пловдив. Режисьор на постановката е Ивомир Игнатов – Кени, който влиза в ролята на забавния клоун-разказвач. Децата ще се впуснат в едно пъстро приключение в света на приказките заедно с него. Ще се дават идеи, ще се майсторят фигури от балони, ще се търсят мечти и преследват игри. Ще се отключат балонени фантазии с много смях и с помощ от публиката.

С инициативата „Съботно приключение в театъра“ ДТ „Рачо Стоянов“ се стреми да възпита уважение към театралното изкуство, интерес към актьорската игра и сцената, да пробуди естетическо чувство и усет към красивото у децата от най-ранна възраст.

Театър „Хенд“ са подготвили вечерно представление за публика от всички възрасти. То започва в 19.00 часа на 26 септември на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката „Животни“ е под режисурата на Ивомир Игнатов – Кени с участието на студенти от класа на Теди Москов в Пловдивския университет. Спектакълът е направен по авторски текстове на режисьора и студентите.

Участват актьорите: Любомир Василев, Цветелина Маркова, Радослава Донева, Марин Несторов, Никола Манолевски, Здравка Христозова. Сценографията, костюмите и музикалната среда са дело на постановъчния екип на „Животните“. Преди началото на представлението те ще ви завъртят във вихъра на цивилната клоунада.

„Животните“ е абсурдна комедия, в която ще се научите как да изживеете мечтите си, защото те са най-добрата терапия за справяне с всекидневния стрес. Ще разделите удоволствието от работата, лечението от бягството, ще забравите за тежкото минало, защото ще се озовете на борда на полета в неизвестното. Ако сте усетили живота около себе си с пера, то вече сте прочели вдъхновяващите цитати, сложени като табелки на изхода. Абсурдна комедия, в която тръгването е всъщност завръщане.

Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, както и онлайн оттук:
– за представлението „Клоунски приказки“
– за спектакъла „Животни“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица