Свържи се с нас

Култура

Освен в зала „Възраждане“ Смешен филм фест 7 и на много други места

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От днес, 20 октомври, до сряда, 26 октомври, всички габровци и гости на града ще имат възможността да се насладят на Седмото издание на Смешен филм фест, който освен в зала „Възраждане“ ще се проведе и на много места в Столицата на хумора и шегата.

Новината съобщи на пресконференция кметът на Габрово Таня Христова, в присъствието на Калина Вагенщайн, организатор на филмовия фестивал.

Смешен филм фест 7 ще обхване различни възрастови групи и ще предложи много практически занимания, осигуряващи поглед зад кадър и как се прави една екранизация, информира още кметът.

„Вярвам, че натрупаният опит дава увереност на фестивала и със сигурност той ще продължи своето развитие“, заяви Таня Христова.

Новото тази година е, че филмовата програма ще усмихне не само габровци, но и цялата област Габрово, тъй като ще има прожекции в Севлиево, Дряново и Трявна.

Домът на хумора и сатирата също ще бъде домакин на доста интересни инициативи и прожекции, които ще се проведат във фокуса на седмицата от 20 до 26 октомври.

Общо 22 са филмовите заглавия. Девет от тях са включени в конкурсната програма. Носителят на Приза „Най-смешен филм на Габрово“ ще бъде определен от тричленно жури, в състав: председател Димитър Коцев – Шошо, Кин Стоянов и Мартина Вачкова.

И тази година публиката, посетила прожекциите, ще има възможността да избере свой фаворит, чрез попълване на анкетна карта или чрез гласуване на сайта на фестивала.

Младите хора в Габрово ще имат интересни срещи с членовете на журито. В петък, 21 октомври, Димитър Коцев – Шошо ще се срещне с доброволци на ИМКА и младежи, с интереси в областта на литературата и филмовото изкуство.

В понеделник, 24 октомври, младите таланти на Театрална студия „Движение“ в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово ще се срещнат с Мартина Вачкова, а ученици от Национална Априловска гимназия ще разговарят с Кин Стоянов.

В Смешен филм фест 7 е включено силно присъствие на българско кино. Общо десет филма в широка жанрова палитра – 2 нови игрални, 5 късометражни, документален, златна лента и детски анимационен пълнометражен филм ще бъдат показани на голям екран в Габрово.

Според Калина Вагенщайн най-важното за фестивала е неговото разрастване, както във времето, така и в пространството.

„В пространството –  защото ще има прожекции в другите градове на област Габрово, а във времето – след неговия край два поредни четвъртъка през ноември в Дома на хумора и сатирата ще има продължение с още 2 филма от фестивала“, каза организаторът на филмовия фестивал.

Много важен акцент в програмата е й руското кино, стана ясно още от думите на г-жа Вагенщайн. Целият 23 октомври ще бъде посветен на руски комедии.

Свободен ще бъде достъпът за зрителите за прожекциите на късометражните филми на 24 октомври, както и златната лента във вторник, 25 октомври, от 18.00 ч. За всички останали прожекции цената на билетите е 3 лв.

На 26 октомври, от 16.30 ч. в зала „Възраждане“, всички любители на българското кино, книгите и хубавата храна ще могат да се срещнат с българската кино актриса Катерина Евро, която ще представи своята книга „Тетрадка за рецепти и спомени“.

През цялата седмица от 20 до 26 октомври в Габрово се очакват да пристигнат редица звездни гости. Днес пристига Ицко Финци и журито Димитър Коцев – Шошо, Кин Стоянов и Мартина Вачкова. На 21 октомври – Джеки, Джони и Чарли, а в събота – Китодар Тодоров, Васил Банов, Стоян Алексиев, Ивайло Пенчев.

Смешен филм фест 7 се открива тази вечер с френския филм „Какво направихме, за Бога?“, който обещава наистина пълна със смях вечер. Тя ще ни срещне със Семейство Верньой – благополучна двойка католици, ужасени от решението на трите си големи дъщери да сключат бракове с мюсюлманин, евреин и китаец. Единствената им надежда поне едно от момичетата им да се венчае в църква е най-малката им дъщеря, която заявява, че се е сгодила за католик. Дали и тази последна надежда на родителите няма да рухне, ще разберете веднага след откриването.

Кои филми ще бъдат показани по време на Смешен филм фест 7, както и още подробности за най-забавния филмов фестивал можете да откриете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица