Свържи се с нас

Новини

Ген.Радев: Моята битка е за доверието на всички граждани и бъдещето на България!

*Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България*

Published

on

14633037_1675202879463796_8680879112825798259_n„Моята битка е за доверието на всички български граждани и за бъдещето на България.” Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев по БТВ. Той бе категоричен, че промяната е неизбежна. „България очаква промяна. Нужен ни е самостоятелен и действен държавен глава. Президентът трябва да стане стожер на националния интерес с трезва преценка и твърд характер, да бъде лидер и да взема отговорни решения в трудни моменти. В моята професия съм носил отговорност не само за моя живот, но и за здравето и живота на много други хора. Затова думите ми и делата ми са обезпечени с най-високата гаранция”, категоричен бе ген. Румен Радев.

По думите му президентът не трябва да рецитира чужди тези, а да бъде деен, да обединява около ясни национални тези. „Да умее да казва „не“, когато е под натиск”, категоричен бе Румен Радев. Кандидатът за президент обясни, че първият му приоритет е сигурността. „Тя започва от външната политика, преминава през сигурността на границите и стига до сигурността на всеки гражданин в неговия дом”, каза той. Като втори приоритет Радев посочи балансираната и независима външна политика. „Тя трябва да се изгражда в България и да се отстоява навън, а в момента става точно обратното”, катеогричен бе той. За него трети приоритет е да бъде социален филтър на законите, които ощетяват гражданите, както и да допринася за развитие на образованието, здравеопазването, икономиката и културата.

По повод националната ни сигурност, ген. Румен Радев бе категоричен, че не трябва да се прави компромис с подготовката на хора, ангажирани с това, както и с техния социален статус. „Тук тази роля все още не е осъзната. Дълги години имаше пренебрежение към проблемите на националната ни сигурност”, коментира той. По думите му обаче, именно когато бе построена първата част от оградата ни с Турция, са били наказани двама достойни генерали, заради съмнение за висока цена на строежа й. „Оградата струваше около 250 000 лв. на километър, а след това тя се строи за 1 милион. Защо тогава имаше скандали в парламента, а сега парламентът мълчи?”, попита той.

На въпрос, дали се справят институциите с бежанската криза, Радев обясни, че трябва да се гледат фактите. „Това, че има европейска помощ е прекрасно. Това, че премиерът организира редовно фотосесии там е чудесно. Но това не означава, че границата ни е защитена. Факт е, че миналата седмица има ръст от 50% на заловени мигранти, като голямата част от тях са заловени на сръбската граница, което означава, че те минават през нашата граница”, посочи той. Според него огромният проблем е каналджийството, което генерира огромни пари и корумпира. „Не виждам мерките, които държавата трябва да налага за борба с него. В тази ситуация, аз бих свикал КСНС, за да се вземат съответните мерки”, обясни кандидатът за президент.

България продължава да губи суверенитет.

Според ген. Румен Радев България продължава да губи суверенитет. „Експресната екстрадиция на бежанци от преди дни не е правилна. Вижте как реагират другите държави. Никоя държава не връща толкова бързо бежанци, както го правим ние”, каза той и посочи, че според него е възможно да имаме някаква зависимост от Ердоган. В тази връзка Радев изрази притеснение, че Борисов е станал посредник между ЕС и Турция. „А в същото време излиза говорителят на ЕС и изказа безкомпромиса позиция по отношение на спазването на споразумението с Турция. Борисов обаче настояваше за част от турските граждани безвизово пътуване”, припомни кандидат-президентът.

Ген. Румен Радев бе попитан също кой трябва да охранява нашето небе. „Можем да го пазим с нашите съюзници при две условия. Да бъде съвместно, с участие на наши самолети и никога срещу заплащане”, обясни той.

По повод отношението и санкциите срещу Русия, Румен Радев каза, че България е член на ЕС и НАТО. „Но това не означва, че трябва да си създаваме врагове. И еврофилията не означава непременно русофобия. Това че ние губим икономически, е факт. Пример за това е строежът на „Турски поток”, вместо да бъде построен „Южен поток”, заяви кандидатът за президент. Според него е нужно да преследваме нашите национални интереси.

По отношение на правомощията на президента той заяви, че те са достатъчни, но трябва правилно да се оползотворяват. „Против съм въвеждането на Президентска република”, заяви той.

Накрая кандидатът за президент бе попитан трябва ли да го има квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого”? Ген. Радев отговори така: „Може да го има, но зависи как ще се брои. Против съм методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, приета месец май”.

14519869_1675207296130021_6646839832941043145_n

Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица