Свържи се с нас

Новини

Габровски специалисти се обучаваха в Аалст

Published

on

20160908_155418_001_resized

От 5 до 9 септември група от седем габровски специалисти, работещи в образователната и социалната сфера, беше на работно посещение в университетския колеж ODISEE в Аалст, Белгия.

20160906_135535_resized
Там те бяха обучавани на по-ефективна работа с хора с увреждания и преминаха курсове по психология, бърза помощ, фармация и долекарска помощ.

20160908_164858_resized

Визитата до Аалст, Белгия стана възможна благодарение на проект, финансиран от провинция Фландрия, Лаянс клуб Габрово, фондация „Хора в помощ на България: Аалст – Габрово“ и Клуб „Приятели на Белгия“.

20160906_102411_resized

Следва втора фаза на проекта през месец ноември т.г., когато в Габрово се очакват да пристигнат трима професори и доброволци, които да покажат още методи, подходящи за работа с хора с увреждания. Извън обучението специалистите ни проведоха среща с кмета на Аалст и зам. областния на Фландрия.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Впечатленията на габровската група, посетила Аалст, бяха споделени от самите участници пред журналисти. От казаното стана ясно, че идеята за това партньорство е то да бъде разширено и продължено напред във времето, тъй като такива проекти са със стойност и значимост за обществото.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Старопланинските хижари се събраха отново на Узана

Published

on

В навечерието на християнския празник Света Петка, за тринайсти пореден път хижарите от Централна Стара планина се събраха на едно място, за да обменят информация и да споделят часове на добро настроение.

В просторната открита поляна на планинското било в югоизточния край, където е най-старата хижа в габровския Балкан, добра среща си дадоха стопани на Старопланинските домове.

В подножието на най-високия връх в региона – връх Коруджа (Исполин), в топлата хижа „Узана“, наричана още „Партизанска“, се събраха силните духом. Тези мъже и жени, които години наред живеят с нормативната уредба на Планината и нейните закони – хората, които години наред срещат и изпращат всички нас, които искаме да се докоснем до планинските висоти и за кратко да избягаме от ниските страсти на урбанизираните низини.

Хората, които години наред спасяват дръзналите да не се подчинят на планинските закони и на които винаги можеш да разчиташ, ако си щедър в отношението си, както тях.

Началото на срещите беше дадено преди 13 години от хижаря на заслон „Ботев“ – Вальо Ангелов. Той, който се посвещава на Старата и достолепна прелест, след една негова среща с нейната строгост, суровост и дава обет и прави днешния обновен заслон, защото преди това е бил изоставен и приличащ на обор.

Вальо, който всички негови колеги ценят и който решава, че със срещи на колегите му, опитът трябва да се обменя. Събирането този път започна със свещеническа благословия от отец Рафаил Павлов, свещеник от храмовете на пловдивските села Каравелово и Климент.

Отец Рафаил, един човек, посветил се изцяло на вярата не случайно, а в резултат на редица житейски събития. През 80-те години заедно със своите родители са били хижари на хижа „Венера“. Дядо му Рафаил, по бащина линия, е бил гордостта на село Каравелово – бил е царски свещеник и служил в параклиса в Царска Бистрица.

Талантът му в пеенето и натискът на негова близка го кара да завърши Духовната семинария в град Пловдив, а след нея магистратура във Великотърновския университет със специалност „Психология“.

Насърчение получил от тогавашния владика на град Пловдив – Арсений, а негов духовен наставник е бил дядо Добре Добрев, най-големият дарител на Храма „Свети Александър Невски“. Полезно е присъствието му и тук в планината. То е единение с дейността на хижарите – и едните, и другите се грижат за душата да е волна, да е пълна с енергия.

Защото, както казва отец Рафаил: „Душата не може да се пипне, не може да се види, не може да се притегли. Но може да се вникне в нея – тя е вид енергия… Душата е като планината – необятна и подходът към нея трябва да е внимателен като при отиването в планината.“

С благослов от свещеника и курбан, приготвен от любимеца на хижарите Аврам Арменов Лилов от град Сопот и Димо Мичев и максимата от майсторите, че „от врял курбан и греяна ракия, никой не се е изгорил“ премина вечерта в разгорещени разговори и танци. Вечерта бе озвучена от двамата представители и верни приятели на туризма Катя и Христо Георгиеви от северняшкия оркестър „Нашенци“.

Тазгодишният домакин, хижарката на хижа „Узана“ – Милена Ботева, посрещна гостите си с питите, с които печели почитатели на вкусния хляб и с гальовното обръщение „мили мои“.

Пожела тези срещи да продължат и никой да не липсва в годините напред. Ръководството на Български туристически съюз се включи също в среща. В присъствието на председателя му доц. д-р Венци Росманов, секретаря по инвестиционната дейност Георги Бенчев и експерта по организационна дейност – Иван Тодоров, стопаните на планинските домове отправиха въпроси, които от години възникват и търсят рационално решение.

В срещата участваше и представител на Младежката туристическа секция към „Сърнена гора“ – един млад човек, който всяка година мотивирано грабва подрастващите за участие в Похода „Козлодуй-Околчица“ и който мотивирано показва прелестите на родните планини и тези на съседните нам държави.

В присъствието на миналогодишните домакини от хижа „Партизанска песен“ – голямото семейство Кръстеви, на Милена Ботева, която приюти тринадесетата среща на хижарите в хижа „Узана“ („Партизанска“), единодушно се одобри следващата по ред да бъде при най-танцувалното семейство – Теодора Златанова и Тончо Петров, стопаните на хижа „Васильов“.

И ако 13 за някои е фатално число, то за хижарите не е, защото 13 за тях е духовно число. Фатално може да бъде само, ако всички ние не осъзнаем, че отношението ни към Господарките – Планина и Околна среда, трябва да е взаимно – така, както получаваме дарове от тях и ние да даряваме своето адекватно поведение!

Автор: Тодорка Мирчева, кметски наместник на кметство Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината: Спазвайте стриктно противоепидемичните мерки!

Published

on

Във връзка с повишаването на броя новодиагностицирани лица с коронавирусна инфекция на територията на габровска област, Община Габрово призовава към стриктно спазване на изискванията за дезинфекция и носене на предпазни маски в закрити пространства, включително в градския транспорт и търговските обекти.

Съблюдаването на физическа дистанция в обектите, където посещаемостта е разрешена на 50 % от капацитета на помещенията/залите, също е задължително.

Продължава ежедневната дезинфекция на превозните средства от страна Общински пътнически транспорт.

Общинският инспекторат възобновява системните проверки за носене на предпазни маски в обществения градски транспорт и търговските обекти, глобата за нарушителите – физически лица е от 300 до 1000 лв., а за юридическите лица – от 500 до 2000 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

17 заразени с КОВИД – 19 за последното денонощие

Published

on

Седемнадесет са новите потвърдени случаи на коронавирус за последните 24 часа в региона, информираха днес, 20 октомври, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Най-много заразени има в Габрово. Диагностицирани са девет души, от които три жени на възраст 42,52 и 64 г., и шест мъже между 19 и 66 години.

В Севлиево и Дряново има по четири положителни проби за КОВИД – 19, установени при четири жени и четири мъже, на възраст от 22 и 84 години.

От потвърдените 17 случаи в област Габрово двама са хоспитализирани с вирусна пневмония, 11 лица са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение, а трима души към момента са без симптоми на заболяването

62-годишна жена от Дряново е починала в МОБАЛ – Велико Търново, с двустранна вирусна пневмония, усложнена с остра дихателна недостатъчност.

Новорегистрираните случаи са епидемиологично проучени.

Изготвени са и са връчени предписания на контактните лица на заболелите за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица