Свържи се с нас

Новини

Без ограничения за търговия с мляко, продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит

Десислава Танева: По предложение на България отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит

Published

on

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

„По предложение на България отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит. Решението е на Постоянния комитет по растения, животни и фуражи в Европейската комисия, като за първи път Комисията изменя правна регулация по искане на България.“

Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред земеделски производители в Габрово. Тя бе на посещение в Габрово, където ще се проведе 11-тото изложение от кампанията на Министерството „Подкрепяме българското“.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Тя допълни, че решението е изключително важно за страната ни, защото с него се намаляват косвените загуби на фермерите от заболяването.

„Търговията вече е свободна, включително се освободи и търговията с живи животни, като при нея има една малка специфика. След преговори, успяхме да убедим европейските власти, страната ни да се раздели на две зони“, уточни министър Танева. По думите й Зона 1 включва 10 области, в които никога не е влизало заболяването, но има извършена поголовна ваксинация. Останалите области влизат в Зона 2, като при тях отново е допустима търговията с живи животни, след съответното разрешение на страната, която ги приема. За страничните животински продукти, добити от животни, отглеждани в Зона 1 режимът също се облекчава. „Независимо от разделението на зони, решението е важно, защото вече месните продукти са напълно разрешени за търговия в ЕС и трети страни“, допълни министърът.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Десислава Танева посочи, че Област Габрово се характеризира със сравнително висок дял на постоянно затревените площи от използваната земеделска площ – около 51%, което благоприятства пасищното животновъдство. „Ръст има в животновъдството, като най-голям е той при биволовъдството. Завишени показатели има и при трайните насаждения – орехи, лешници и сливи“, каза още министърът.

След среща с кмета на Габрово Таня Христова, Десислава Танева съобщи, че предстоят нормативни промени по отношение на контрола върху стопанисването на частните гори. Тя уточни, че в районите на Габрово и Велико Търново има най-голяма концентрация на частни горски имоти. Върху тях най-често се извършват най-големите нарушения, като това са предимно нерегламентираните голи сечи.

Тя допълни, че предстои ограничаване на времето, в което може да се извършва сеч в частните територии. „Надявам се промените, които ще се направят в тази посока да доведат до ефективен резултат“, заяви Танева.

Министърът посети изложението „Подкрепяме българското“, на което около 30 производители от областта представят млечни и месни продукти, билки, зеленчуци, плодове, сокове, хлебни изделия и др.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица