Свържи се с нас

Култура

Празник на пестила в ЕМО „Етър“ (Програма)

„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

И е вкусен, и е сладък, и е евтин. „Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите. Международното признание към този продукт идва и от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия.

Вписан е в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”.

„Габровският шоколад” има българско наименование, с което да бъде разпознат – пестил. Той се нарежда сред символите на региона ни, наред с котката без опашка и прочутата книжка с шеги.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Толкова дълбоко е навлязъл в бита, че в Етнографския музей на открито „Етър” са му посветили специален празник, който тази година ще се проведе от 22 до 25 септември.

Пестилът напълно чист природен продукт, без грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използваните сортове са караджейки и маджаркини, които са много сладки, но не толкова воднисти. Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство. Напълно готов е около Нова година, когато вече е „габардясал”, покрит е с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, без да загуби вкусовите си качества.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Габровският шоколад е екологичен продукт, не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпаден. Варакът (плодовият сок, отделен в самото начало при варенето но сливите) се използва за ракия, а костилките отиват за храна на животни.
Пестилът е много полезен за организма и укрепва имунната система.

По време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър” (22-25 септември) всеки може да види как се приготвя този уникален роден продукт.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Преди години жителите на габровско са го приготвяли в домовете си. Във фондовете на музей са запазени много рецепти, продиктувани от представители на местното население.

През април 1980 г. Иванка Лилова, уредник в „Етър”-а записва технологията, използвана от 72-годишната тогава Яна Дянкова от село Жълтеш.

Пестил се вари в голяма бакърена тава. Не всички стопани имат такива тави. Който има много имот със сливи, има и тава. Прави се оджак, който се замазва добре, за да не се пръска на огъня. В тавата се изсипват около 20 кг. сливи. Изпукват се на слаб огън. Тавата се пълни с варак – сокът на сливите, който се изгребва и се слага в кацата с каша за ракия. Сливите за пестила се бъркат с бакърена огрибка. Цедят се с бакърен дърмон, като се джуркат с голям джурук и се изцеждат в каче. Връщат се в тавата и се варят около 2-3 часа, докато се вчесне пестила и стане черен. Сместа се излива в средата на тънки букови дъски и се размазва към краищата. Съхне няколко дни, след което се отлепва с огрибка и се навива на руло. Изправя се на хамбара за проветрение, за да не мухлясва.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Програмата на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър”, 22 – 25 септември.

22 септември (четвъртък) 11:00 – 16:00 ч
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи
● Фолклорни изпълнения на НЧ „Зора-1872“, кв. Нова махала, гр. Габрово; НЧ Христо Ботев-1894“, с. Гостилица, общ. Дряново
● Демонстрация плетене с беленица (царевична шума)
23 септември (петък) 11:00 – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Фолклорни изпълнения на НЧ „Хр. Смирненски-1949“ кв. Русевци, гр. Габрово
● Демонстрация плетене с царевична шума (беленица) ● Демонстрация сушенe на сини сливи
24 септември (събота) 11:00 – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи, традиционни ястия от капански регион
● Концерт на ансамбъл за изворен фолклор „Капанци” при НЧ „Искра-1893“ с. Паламарци, обл. Разград
● Демонстрация на шиене с гайтан
● Демонстрация сушене на сини сливи
25 септември (неделя) 11:00 ч. – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи
● Концерт на група за автентичен фолклор „Красенски кехлибар“ при НЧ „Просвета-1919“ с. Красен, обл. Русе
● Демонстрация на шиене с гайта

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Исторически музей – Дряново отбелязва 120 години от рождението на Иван Койчев

Published

on

В залата за временни изложби „Колю Фичето“ на Исторически музей – Дряново този петък, 2 май, ще бъде открита изложбата „Иван Койчев: човекът, художникът, учителят (1905–1976)“.

Събитието, което ще започна в 17.30 часа, е посветено на 120 години от рождението на видния художник, педагог и общественик, оставил значим отпечатък в културния живот на Дряново.

Изложбата е в две части и включва част от последното дарение на семейството на Иван Койчев, направено през 2024 г. В първата част посетителите ще видят негови архивни снимки, документи и лични вещи, показващи живота и приноса му като художник и педагог. А във втората са представени непоказвани за публиката негови творби.

Изложбата представя Иван Койчев не само като талантлив творец, но и като личност с активна обществена роля, оставил следа в местната историческа памет.

Зареди още

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово-2002“

Published

on

Златни медали за „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово-2002“ от конкурса за млади фолклорни таланти „Орфеево изворче“, който се проведе на 26 и 27 април в Стара Загора. Надпреварата събра над 1500 участници от цялата страна.

Гордост за ръководителката е, че наред с изпълнители от музикални училища, децата от Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ бяха удостоени с първо място и плакет от конкурса.

За първи път се явяват и по-малките от „Гласчетата“, които също бяха отличени с първо място.

Трето място получи и Боян Борисов в изпълнение на гайда, който също се явява за първи път на конкурс. Второ място получиха и дуета Габриела и Боян Борисови .Вълнението на ръководителката е голямо от високата оценка на специалисти в областта на фолклора като Професор Георги Петков, доц. Владимир Владимиров, Петьо Костадинов ,Пею Пеев преподаватели в ДМА “ Панчо Владигеров“ .

Зареди още

Култура

Видео урок за Колю Фичето представя великия майстор пред ученици в цялата страна

Published

on

По повод Националните чествания „(Не)познатият Колю Фичето“ образователната онлайн платформа „Уча се“ създаде специален видео урок, посветен на възрожденския майстор – строител от Дряново.

Реализацията е резултат от съвместен проект между Община Дряново, Исторически музей – Дряново и екипа на „Уча се“. Основателят на платформата, дряновецът Дарин Маджаров, създава видеото безвъзмездно, като личен жест към родния си град и в подкрепа на историческата ни памет.

Урокът, с продължителност 5 минути и 15 секунди, представя живота и делото на Колю Фичето – символ на архитектурното майсторство на Българското възраждане и създател на едни от най-впечатляващите сгради, мостове и църкви в страната. Чрез съдържателното видео, учениците ще се запознаят с фигурата на Фичето като един от най-уважаваните и признати строители в Югоизточна Европа през XIX век.

Видео урокът ще бъде включен в образователните занятия и беседи, които специалистите от Исторически музей – Дряново провеждат с ученици от страната. Националните чествания „(Не)познатият Колю Фичето“, посветени на 225-годишнината от рождението на майстор Колю Фичето, се реализират от Община Дряново и Исторически музей – Дряново, под патронажа на Министерство на културата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица