Свържи се с нас

Култура

Днес започват Дните на камерната музика (Програма)

Днес започва четиридесетото издание на международния фестивал „Дни на камерната музика – Габрово“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Четиридесетото издание на международния фестивал „Дни на камерната музика – Габрово“ ще се проведе от 8 до 15 септември. Фестивалът ще ни предложи 8 концерта, като запазва стремежа си да обновява своя афиш с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите. За пръв път от много години джазът ще присъства – с елитни музиканти, които обаче ще влязат в ролята на изпълнители на класическа музика. Новост за Габрово е и първият експериментален концерт на възглавници за бебета. След 23 годишна пауза на фестивала отново ще има авторски концерт на български композитор с принос в развитието на музикалния живот в Габрово. Разширява се и концертната дейност в открити градски пространства, чиято цел е да привлече нова публика . Запазва се традицията да присъстват големи имена в българското и световното изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По традиция повечето концерти ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разледат постоянната и гостуващите изложби.

Почти всички автори и част от изпълнителите, включени в ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2016 ще гостуват по желания на габровската публика отразени в анкетирането й през миналата година.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На 8 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев” тържествено ще бъдат отбелязани 70 годишният юбилей на композитора и диригента Милко Коларов и 40 години от създаването на Дни на камерната музика в Габрово. Програмата включва произведения от Милко Коларов и Панчо Владигеров като почит към двамата основатели на фестивала. Дебют в Габрово ще направи младият български пианист Емил Вучев – лауреат на международни конкурси. Ще бъдат изпълнени Седем пиеси за струнен оркестър от Панчо Владигеров, най-новото произведение на Милко Коларов „Парафраза за пиано и оркестър и Три пиеси из клавирния цикъл „Лирика“

На 9 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют в Габрово ще направи камерното дуо Винченцо Мариоци от Италия – дългогодишен солист – кларинетист на Симфоничния оркестър „Санта Чечилия в Рим и живеещият извън страната български пианист Тодор Петров. Програмата влючва неизпълнявани в България Сонати за кларинет и пиано от Нино Рота, Ленард Бърнстейн, Александър Гречанинов и Паул Хиндемит,

На 10 септември, събота, от 11 часа, на откритата сцена на ул. „Радецка“, до старото училище „Радион Умников“, камерен ансамбъл от Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов ще изнесе тематичен концерт със серенади от 18 и 19 век. Ще бъдат представени рядко изпълнявани в България творби от Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетховен и Рихард Щраус. При лошо време концертът ще се състои в Художествена галерия „Христо Цокев“. Входът е свободен.

На 11 септември, неделя, от 11 часа, в градинката до Театъра за пръв път в Габрово ще бъде изнесен концерт на възглавници за бебета. В тази любопитна инициатива включена в международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2016 участие ще вземат квинтет от медни духови инструменти. Програмата включва оперни и оперетни откъси из “Кармен” на Бизе, “Трубадур” и “Аида” на Верди,“Порги и Бес” на Джордж Гершуин, “Орфей в Ада” на Офенбах, откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и Ленард Бърнстейн, валсове на Йохан Щраус. Входът е свободен, а при лошо време концертът ще се състои в зала „Възраждане“.

На 12 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, големият български джаз пианист Живко Петров ще изнесе рецитал с авторска музика. Програмата включва класически композиции в стила на Шопен, Шуман и Рахманинов, както и джаз повлиян от романтизма.

На 13 септември, вторник, от 19 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“ Фестивален клавирен квинтет съставен от изявените български инструменталисти Елена Дикова – пиано, Теодора Христова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Иво Кръстев– виола и Христо Танев – виолончело ще представи рядко изпълнявани клавирни квинтети от Антонин Дворжак, Едуард Елгар и Георги Арнаудов.

На 14 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, камерен хор „София“ с диригент Мария Русева (родена в Трявна) и ансамбъл от Габровския камерен оркестър ще направят българските премиери на кантатата „Стабат Матер“ от естонския композитор Арво Пярт и песен за Атина от Джон Тавернър. Програмата включва и три песни по текст на Пенчо Славейков от Красимир Кюркчийски и две песни по текст на Елисавета Багряна от Александър Текелиев.

На 15 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по традиция 40-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2016 ще се закрие от най-класния български оркестър, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и неговият диригент проф. Пламен Джуров. Солист ще бъде известният джаз тромпетист Росен Захариев. Програмата включва първото изпълнение в България на Симфония за струнен оркестър от големия латвийски композитор Петерис Васкс и композицията на Петър Дундаков „Шестте вятъра“ за струнен оркестър, джаз тромпет и подготвен звукозапис.

40-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2016 г. се реализира със субсидия от Община Габрово, Министерството на културата и Община Тун, Швейцария.

БИЛЕТИ НА КАСАТА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ И ДОМА НА КУЛТУРАТА

Цени на билетите 6 лв.* абонаментна карта за всички концерти -25 лв.

Абонаментна карта за ученици, студенти и лица над 65г. -18 лв. *

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица