Свържи се с нас

Новини

„Внучета назаем“ гостуваха в две габровски села

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

През миналата седмица две села в община Габрово бяха домакини на инициативата „Приеми ме на село“.

В село Донино баби и дядовци „под наем“ приеха в домовете си деца на възраст 9-14 години от Пловдив, София и Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В дните на престоя си децата не само бяха запознати с живота на село, но заедно с новите си баби посетиха ЕМО „Етъра“ и Соколския манастир, за да се запознаят с културното наследство на габровския край.

А кулинарните уроци на баба Румяна бяха безкрайно интересни и забавни за малките ни участници.

Малките госпожи вече са майсторки в месенето на питки и точенето на „габровски“ банички.

Село Беломъжите и неуморните баба Катя и дядо Гошо за четвърти път посрещнаха младежка група участници от Самоков, Стара Загора, Габрово и от Берлин.

17-годишният Мартин е родом от Варна, но живее от дълги години в Берлин. Той искрено вярва, че трябва да запази българското си самосъзнание, учи се на българските традиции и в „Приеми ме на село“ е открил програмата, която ще му помогне да се съхрани като българин.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Дори и далеч от родината си, Мартин е активен участник в живота на българската общност зад граница, почитател е на фолклора и народните танци.

В село Беломъжите той се зае със задачата да обучи всички други „внучета назаем“ на любимото си Чичово хоро.

Ето какво сподели Мартин:

„Разбрах за инициативата „Приеми ме на село“ от един репортаж по телевизията. Веднага реших да се запиша и ме приеха. Най-много се надявах да се науча на селската работа, но и да се запозная с други момчета и момичета от България на моята възраст. За хора със същите очаквания това е перфектното място и много се радвам, че толкова добре си изкарах. Вече имам нови приятелства, а от бабата и дядото получих много ценни житейски уроци. Със сигурност ще участвам отново и го препоръчвам на абсолютно всеки…“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

До момента в „Приеми ме на село“ 2016 г. се включиха близо 70 деца и младежи от страната. Предстои инициативата да продължи с нови участници до средата на месец септември.

През тази година включването на по-голям брой участници – „внучета назаем“ стана възможно благодарение на подкрепата, която получихме от Българска хранителна банка и Обществения борд на TELUS International Europe.

С финансовата помощ на TELUS International Europe, „Приеми ме на село“ ще има свой сайт, нов филм и клип, с които се надяват инициативата на Община Габрово да се популяризира и намери нови съмишленици, последователи и участници.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица