Свържи се с нас

Новини

Как историята учи на толерантност разказват наши ученици, посетили Израел

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Ученичките Зорница Гугова и Донка Христова, които спечелиха голямата награда в конкурса за есе, посветен на спасяването на българските евреи, се срещнаха със заместник-кмета Нела Рачевиц, информираха от местната общинска администрация. Те споделиха опита и преживяванията си от посещението в Израел, което се осъществи през юни т. г. по покана на фондация „Израел-България“ и с финансовата подкрепа на Община Габрово. Габровките бяха част от групата финалисти от цялата страна, които пътуваха до светите земи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Младите есеисти са впечатлени от страната, живота и ежедневието на хората там, съчетанието на различни култури и религии, местните обичаи и храни. Първият ден се срещат със свои връстници от гимназия „Хативат“ в Яхуд, които ги запознават с популярни еврейски песни и танци, а българите ги учат как да играят право хоро.

Среща на българските участници с проф. Михаел Бар-Зоар

Среща на българските участници с проф. Михаел Бар-Зоар

Организирана им е среща с писателя Михаел Бар-Зоар, по чиято книга ,,Извън хватката на Хитлер” са писали есетата от конкурса. Заедно обсъждат как е представена България пред света по отношение на спасяването на своите евреи, как е пренебрегван нейният принос. Остава време и за разходка по крайбрежието на Средиземно море.

Старият град и църквата "Възкресение Христово", в която се намира Божи гроб

Старият град и църквата „Възкресение Христово“, в която се намира Божи гроб

Кулминация през втория ден e посещението на Божи гроб, но също така вълнуващи са и посещенията на Стената на плача, парламента, известен под името „Кнесет“, музея на Холокоста „Яд Вашем“ и срещата с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ. Денят завършва с пътешествие през пустинята до Мъртво море.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Стената на плача

Стената на плача

Парламентът, т. н. Кнесет - поглед отвътре

Парламентът, т. н. Кнесет – поглед отвътре

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Среща с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ

Среща с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ

В последния ден от престоя си, българските участници се запознават с живота и ежедневието в кибуца. Посещават основания през 1930 г. кибуц Наан.

В кибуц Наан

В кибуц Наан

Зорница и Донка разказват за създадените нови приятелства, придобитите знания за българската история и урока по толерантност, който няма как да забравят след участието си в конкурса.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Седем ученика от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и Национална Априловска гимназия станаха финалисти в общинския кръг на конкурса за есе „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”. До него бяха допуснати участниците от училищния кръг,  класирани на първо, второ и трето място в учебните заведения.

Първо място спечели единайсетокласничката Зорница Гугова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“, а второ място грабна възпитаничката на НАГ Донка Христова, също от 11 клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Габрово

Published

on

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 октомври. Това стана ясно днес, 19 август, по време на пресконференция, на която ръководството на политическата партия представи водачите на листите си в страната.

Пред медии председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с Цончо Ганев – зам. – председател на „Възраждане“, Александър Арангелов – председател на
„Възраждане“ София, Маргарите Генчева – член на „Възраждане“ и адв. Петър Петров – зам.председател на „Възраждане“ обявиха имената на кандидатите.

Даниел Петров е познат на местния избирател. Той беше народен представител в предходното 47-мо Народно събрание. По образование е икономист, завършва икономика – „Управление и финанси“, а днес е успешен предприемач в сферата на индустрията.

Средна възраст на водачите на листите е 42.3 г. Най-млад е водачът на листата в 21 МИР Сливен –  Климент Шопов, който е на 29 години, а най – възрастен е колегата му във Видин Валери Сираков, който е 66-годишен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Алекс Павлов постави тазгодишния рекорд по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата

Published

on

Тазгодишният рекорд за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата е 246 секунди!

Той е притежание на Алекс Павлов, възпитаник на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, който стана победител при момчетата, във възрастовата група от IX до XII клас.

Другите победители са: Ясемин Занкова от ИСО „Узана“ с резултат 5,25 минути (втора възрастова група), както и двама ученици от Габрово: Борислав Савев (5,37 минути) и Полин Пасева (6,03 минути) – първа възрастова група.

От името на „Сиела Норма“ наградите в традиционното състезание по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея връчи Пламен Иларионов.

Победителите в трите призови места получиха книги на издателство „Сиела“ и грамоти.

Състезанието е една от проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вицепрезидентът ще участва в честването на Шипченската епопея

Published

on

В събота, 20 август, от 11.30 часа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще участва на връх Шипка в честването на 145 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Тържествата се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По-късно вицепрезидентът ще бъде в местността Петрова нива, община Малко Търново, където ще се включи в поклонението по повод 119-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, от 20.30 часа е възпоменателната церемония.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица