Свържи се с нас

Новини

Наградиха участниците в „Различни сме, но заедно сме по-силни”

Published

on

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

На 22 юни в рамките на проекта „Малки уроци по толерантност” , финансиран от Младежка банка – Габрово, домакинствана от ИМКА – Габрово и Фонд за подпомагане и оптимизиране дейностите на БМЧК „Мисли глобално, действай локално”, се проведе награждаването на участниците в конкурса за авторски текст „Различни сме, но заедно сме по-силни”.

Изявилите се участници в конкурса бяха на възраст от трети до седми клас, запознаха се с доброволците на БМЧК и прекараха заедно топлия следобед и споделяйки опит, идеи и ентусиазъм. Всички изявили се бяха поощрени и запознати отблизо с идеята за толерантността и съпричастността. Текстовете бяха събрани в книжка и раздадени на участниците.

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

С първо място бяха отбелязани текстовете на Виктория Нистрова от ОУ „Христо Ботев” – „Различни сме, но заедно сме по-силни“ и „Приказка за приятелство”; с второ – Габриела Симеонова от ОУ „Неофит Рилски” и с трето място – Бояна Проданова от ОУ „Неофит Рилски” с авторския текст „Лястовички”.

Със специална награда извън възрастовата граница бе отличен текстът на Виктория Генчева. След награждаването децата се почерпиха и посрещнаха лятото с вдъхновение и стремежи към бъдещи хоризонти, изпълнени с един по-оптимистичен мироглед.

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица