Свържи се с нас

Новини

Полицията готви засилени мерки на пътя за летния сезон

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Главна дирекция „Национална полиция“ предприема мерки за осъществяването на ефективен контрол през летния сезон с цел превенция на пътния травматизъм, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

През летния сезон рязко нараства интензивността на движението и грешките и нарушенията бързо прерастват в тежки пътно-транспортни произшествия. Традиционно, през този период броят на загиналите в сравнение с останалите периоди на годината е значително по-висок.

През летните месеци за последните 5 години на територията на Габровска област са възникнали общо 140 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 22-ма и са били ранени 152-ма души /данни за страната – 953-ма загинали и 13 089 ранени/.

През лятото на 2015 г. (в периода от 01.06.2015 г. до 30.09.2015 г.) в Габровски регион са регистрирани 33 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали шестима /двама пешеходци, двама водачи и двама пътници/ и са ранени 34-ма граждани /шестима пешеходци, 16 водачи, 1 велосипедист и 11 пътници/.

С цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти, на територията на цялата страна, служителите на Пътна полиция ще осъществяват активна контролна дейност по спазване на изискванията за безопасност на движението по пътищата. При проверките ще се акцентира върху правоспособността, използването на защитни каски, регистрацията на МПС и състоянието и видимостта на регистрационната табела. В населените места контролът ще се насочва към районите на потенциално опасни пешеходни пътеки, към участъци с интензивно пешеходно движение, както и към места, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните/уличните платна от пешеходци. Създадена е организация и за максимално и ефективно използване на мобилните АТСС, като се определят места за контрол по най-уязвимите пътни участъци, места с интензивен трафик и участъци с концентрация на ПТП. Ефективен контрол ще се осъществява и със служебните автомобили, оборудвани с технически средства за видео заснемане и звукозапис. В рамките на предвиденото взаимодействие и координация с различни структури и институции, са предвидени съвместни проверки с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, в рамките на които ще се проверява техническата изправност на МПС за обществен превоз на пътници, деца и товари, както и извършване на нерегламентирани превози.

Планирани са и допълнителни действия на силите и средствата, осъществяващи контрол и регулиране на пътното движение по следните направления:
– София – Стара Загора – Бургас;
– София – Велико Търново – Варна;
– Калотина – София – Дупница – Кулата;
– Варна – Слънчев бряг – Бургас – Царево;
– Русе – Велико Търново – Капитан Андреево.

Особено внимание ще се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета, обозначаването им със светлинна сигнализация и светлоотразителни елементи, наличие на съпровождащи автомобили при необходимост, както и движението на тази техника през тъмната част от денонощието. Системно ще се проверяват и товарните автомобили, транспортиращи селскостопанска продукция, за недопускане и предотвратяване на престъпни посегателства. Ще се осъществява ефективен контрол по отношение техническа изправност, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, заплатена винетна такса и противопожарно оборудване на ППС.

Пътна полиция призовава водачите да се движат с повишено внимание, да са отпочинали преди пътуване. Да се отнасят с повишена отговорност към шофирането, особено когато превозват пътници в автомобила. Винаги да са със съзнанието, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета) е превантивна мярка за опазване на живота при ПТП.

Важно е водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка.

При усещане на дискомфорт или умора най-нормалното нещо е водачът да спре за кратък отдих. Почивката и освежаването могат да предотвратят изпадането в рискова ситуация и нарушаване на правилата. При интензивно движение вниманието трябва да е насочено и към движещите се насреща автомобили, да не се предприемат рискови изпреварвания и да се предпазват останалите участници на пътя. Важно е да се отчитат и извършваните ремонти на пътищата и автомагистралите.

Спазването на ограниченията на скоростта удължава малко времето на пътуване, но гарантира намален риск от настъпване на ПТП. В отделни участъци по различни причини максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента – често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени. Това е индикатор за намаляване на скоростта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица