Свържи се с нас

Новини

Полицията готви засилени мерки на пътя за летния сезон

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Главна дирекция „Национална полиция“ предприема мерки за осъществяването на ефективен контрол през летния сезон с цел превенция на пътния травматизъм, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

През летния сезон рязко нараства интензивността на движението и грешките и нарушенията бързо прерастват в тежки пътно-транспортни произшествия. Традиционно, през този период броят на загиналите в сравнение с останалите периоди на годината е значително по-висок.

През летните месеци за последните 5 години на територията на Габровска област са възникнали общо 140 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 22-ма и са били ранени 152-ма души /данни за страната – 953-ма загинали и 13 089 ранени/.

През лятото на 2015 г. (в периода от 01.06.2015 г. до 30.09.2015 г.) в Габровски регион са регистрирани 33 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали шестима /двама пешеходци, двама водачи и двама пътници/ и са ранени 34-ма граждани /шестима пешеходци, 16 водачи, 1 велосипедист и 11 пътници/.

С цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти, на територията на цялата страна, служителите на Пътна полиция ще осъществяват активна контролна дейност по спазване на изискванията за безопасност на движението по пътищата. При проверките ще се акцентира върху правоспособността, използването на защитни каски, регистрацията на МПС и състоянието и видимостта на регистрационната табела. В населените места контролът ще се насочва към районите на потенциално опасни пешеходни пътеки, към участъци с интензивно пешеходно движение, както и към места, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните/уличните платна от пешеходци. Създадена е организация и за максимално и ефективно използване на мобилните АТСС, като се определят места за контрол по най-уязвимите пътни участъци, места с интензивен трафик и участъци с концентрация на ПТП. Ефективен контрол ще се осъществява и със служебните автомобили, оборудвани с технически средства за видео заснемане и звукозапис. В рамките на предвиденото взаимодействие и координация с различни структури и институции, са предвидени съвместни проверки с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, в рамките на които ще се проверява техническата изправност на МПС за обществен превоз на пътници, деца и товари, както и извършване на нерегламентирани превози.

Планирани са и допълнителни действия на силите и средствата, осъществяващи контрол и регулиране на пътното движение по следните направления:
– София – Стара Загора – Бургас;
– София – Велико Търново – Варна;
– Калотина – София – Дупница – Кулата;
– Варна – Слънчев бряг – Бургас – Царево;
– Русе – Велико Търново – Капитан Андреево.

Особено внимание ще се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета, обозначаването им със светлинна сигнализация и светлоотразителни елементи, наличие на съпровождащи автомобили при необходимост, както и движението на тази техника през тъмната част от денонощието. Системно ще се проверяват и товарните автомобили, транспортиращи селскостопанска продукция, за недопускане и предотвратяване на престъпни посегателства. Ще се осъществява ефективен контрол по отношение техническа изправност, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, заплатена винетна такса и противопожарно оборудване на ППС.

Пътна полиция призовава водачите да се движат с повишено внимание, да са отпочинали преди пътуване. Да се отнасят с повишена отговорност към шофирането, особено когато превозват пътници в автомобила. Винаги да са със съзнанието, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета) е превантивна мярка за опазване на живота при ПТП.

Важно е водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка.

При усещане на дискомфорт или умора най-нормалното нещо е водачът да спре за кратък отдих. Почивката и освежаването могат да предотвратят изпадането в рискова ситуация и нарушаване на правилата. При интензивно движение вниманието трябва да е насочено и към движещите се насреща автомобили, да не се предприемат рискови изпреварвания и да се предпазват останалите участници на пътя. Важно е да се отчитат и извършваните ремонти на пътищата и автомагистралите.

Спазването на ограниченията на скоростта удължава малко времето на пътуване, но гарантира намален риск от настъпване на ПТП. В отделни участъци по различни причини максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента – често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени. Това е индикатор за намаляване на скоростта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Узана домакинства най-мащабното състезание по ориентиране у нас

Ориентировачи от цял свят идват за състезанието.

Published

on

Местността Узана, освен географски център на България, ще бъде и център на родното ориентиране до края на седмицата. Близо 1 000 участници от страната и чужбина пристигат за най-мащабното състезание у нас – Купа България, с което ще се отбележи и „70 години ориентиране в България“.

Тази година домакин на събитието е местният клуб „Узана“, с огромната подкрепа на Община Габрово и Българската федерация по ориентиране. 851 състезатели, сред които най-малкият само на 2 години, а най-възрастният – 90-годишен, от 75 клуба от страната и чужбина, в това число спортисти от Турция, Великобритания, Румъния, Италия, Норвегия, Украйна, Ирландия, Швеция, САЩ и Финландия ще вземат участие в мащабното спортно събитие.

Домакините от КСО „Узана“ ще се представят със 61 състезатели от всички възрасти. Сред тях е и седемкратната победителка в елитната група при дамите (Ж21) – Илиана Илиева, която от години със семейството си живее, работи и тренира в Норвегия. 21 са ориентировачите на дряновския клуб „Бачо Киро“, 4-ма на „Мазалат“ (Севлиево).

Четиридневният маратон започва утре в 13:30 часа със старт за Купа „Габрово“ по карта „Гърнето“, в който ще участват 360 състезатели. Надпреварата е със състезателен център база „Тота Венкова“. Класиралите се до трето място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали, а отборното подреждане за купата ще бъде по точкова система, като КСО „Узана“ като организатор няма да участва в него.

В петък, събота и неделя ще се проведат надпреварите за Купа България със състезателен център Спортна база „Узана“. За участниците предстоят три отделни старта, а класирането за купата е по общо време от трите състезателни дни.

В петък от 11:00 е стартът на дълга дистанция, в събота със същия начален час е скъсената дълга дистанция, а в неделния ден от 10:30 ще има преследване. Победителите в първите два дни и състезателите, класирали се на първите три места в отделните възрастови групи в крайното подреждане за Купа България, ще бъдат наградени с купи, медали и материални награди.

Парични премии ще има за елитните групи на Мъже-21 и Жени-21. Специален приз на името на Апостола на габровското ориентиране Васил Шандурков е предвиден за победителя във възрастовата група М65.

*Източник: sport-gabrovo.com.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Новини

Световен ден за борба с хепатита

„Време е за действие“

Published

on

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. Мотото на Световния ден през 2024 г „Време е за действие“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в периода от 29 юли до 2 август 2024 г. ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С. Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 29.07.2024 г. – 02.08.2024 г. от 9.00 ч. до 13.00 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2. Участието е изцяло доброволно.

По време на кампанията ще се проведат беседи и ще се раздават здравно-образователни материали с цел повишаване информираността на населението за разпространението на хепатита в област Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица