Свържи се с нас

Любопитно

Баба помага на младеж да пресече улицата

Published

on

снимка: Клуб на будителите  - Габрово

снимка: Клуб на будителите – Габрово

Новината днес може да звучи и така. Млади хора, забили нос в дисплея на телефона, наистина се нуждаят от помощ, за да пресекат оживените улици на съвремието. И кой би бил най- самоотвержен доброволец в мисията по оцелявано? Разбира се – любящата баба?

Тази вечер в Младежката територия на ИМКА Габрово, парка до Дома на културата, се очакват баби, повели внуци, които искат да се запознаят със света на роботите, управляемите макети и 3D проектирането.

А после да се впуснат в лятно песенно парти. Допуска се и друг вариант – внук, да води баба си. Или майки и татковци – своите отрочета. Dj Danny ще включи в купона караоке с любимите български песни и…танци, разбира се, за всички възрасти и занятия.

Партито е по повод настъпването на лятото и е общ ученически и младежки празник за Габрово в най-дългия ден на годината. Събитието ще носи послания за ваканция без зависимости, без дрога, алкохол и тютюн, изпълнено с активности, любов и общуване.

Инициативата е по проект на Клуба на Будителите и НЧ“Христо Ботев 2008“ с. Гарван, осъществяван с доброволен труд и дарения и възражда в Габрово люлката на новобългарското образование, традицията на училищната песен. Цели да въвлече младежи и деца и техните семейства в общо забавление, алтернатива на самотното им сърфиране в интернет.

Да разкрие емоцията на колективните занимания и да отдалечи младите хора и децата от вредните съвременни зависимости и предпоставките за тях. Да преведе младите хора пред оживения трафик на новите технологии и да им покаже другия бряг – на истинското можене, знаене и стремеж към усъвършенстване.

С участието на Технически университет – Габрово, Спорт Модел клуб – Габрово, Мехатроника STS, Училище по роботика Robotrans, Клуб по архитектурно моделиране Art Pro-Габрово и други.

Демонстрации на 3D моделиране, системи за автоматизация, роботи и тяхното приложение в индустрията и всички сфери на живота, радиоуправляеми модели на автомобили, кораб, самолет, хеликоптер, архитектурни макети, състезания с роботи …

Организира се от Клуб на будителите, Сдружение Регионален Ресурсен Център за Култура „Фабриката”, ИМКА – Габрово и рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ”, Габрово

След залез ще има атрактивно огнено шоу. Младежите ще пуснат огнени фенери с послания за предстоящото лято и ваканция.

Посрещаме лятото ИЗВЪН МАТРИЦАТА на 21 юни, 19 часа, Младежка територия ИМКА – Габрово в Парка до Дома на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

ПМГ-Габрово отново със златни отличия на престижни състезания по информатика

Published

on

Приближавайки своя половинвековен юбилей, Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово все по-категорично защитава престижа си на елитно профилирано училище в националния образователен контекст.

От 23 до 28 ноември се проведоха поредица от състезания по информатика – Международен турнир (с 381 състезатели от 20 държави), Балканска олимпиада и Национален есенен турнир. Габрово и габровска област бяха отлично представени от екипа на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 12 ученици и 4 ръководители.

В най-старшата А-група, за 11 и 12 клас, единственият златен медал за България на Международния турнир извоюва капитанът на националния отбор Мартин Копчев от 12 клас. Този габровец, възпитаник на гимназията от 5 клас, събра уникален букет от медали – злато, злато и злато от трите състезания в най-старшата група.

dav

Носител на златен медал бе и Михаил Михалев от 8 клас. Неговият резултат е 206 точки, а вторият в класирането има 101 точки.

„Възползваме се от възможността да отговорим на „конкурентите“, че в лицето на този наш ученик те трябва да виждат един нов и изключително силен съперник“, коментираха от ПМГ – Габрово.

Трети медалист в отбора бе Ясен Пенчев, ученик от 10 клас, който се състезава в по-горна възрастова група и решава задачите за 11-12 клас. Ясен извоюва бронзов медал на Международното състезание, загатвайки каква конкуренция ще бъде на „батковците“.

С грамоти за отлично и много добро представяне са почти половината от учениците на отбора на ПМГ – Габрово. Екипът ръководители с гордост представи резултатите и на другите ученици – Цветомир Бонев (12 клас), Борис Карабойков и Радослав Рачков (9 клас), Светослав Пенков и Ивайло Балтаджиев (8 клас), Денислав Манев, Николай Тихов и Вяра Пенчева (6 клас) и най-малкия – Петър Мурджев (5 клас).

Впечатляваща бе промяната на статуса на току-що завършилия ПМГ ученик – Добрин Башев. Броени месеци след абитуриентския бал, той вече е част от екипа на гимназията – Зорница Дженкова, Галя Неделчева, Донка Капралова. Нещо повече, той е и автор на задача за международния турнир, която организаторите оцениха като много трудна и интересна.

„Половин век образователна история не е много, но достатъчно да създадем традиции, които гарантират пълноценна реализация и са скромен принос към световната наука. Така както твори академик Иван Гюзелев!“, споделят още от габровската математическа гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа снимки от първия сняг в миналото

Published

on

Завалелият днес, 30 ноември, първи сняг за сезона бе повод Държавен архив – Габрово да представи любопитни снимки на снежнобелите габровски улици, уловени през 1984 г.

Кадрите се съхраняват от Държавен архив – Габрово във Фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване (1951-1990)“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Конкурс за най-красива външна коледна украса в Трявна

Published

on

Какво е Коледа без празнична украса? Наред с бляскавите гирлянди, цветните красиво изписани коледни играчки, светещите лампички и редица други коледни украшения, които поставяме в нашия дом, традиционно украсяваме и външния му облик, за да бъде семейното ни гнездо още по-уютно и магично на Коледа!

Именно и тази магия, която се превръща в неизменна част от празничната премяна на градските улици, търсим и тази година с нашите експерти от Община Трявна – най-красива външна украса! В конкурса могат да участват всички граждани, фирми и институции със снимки на празнично украсени домове, жилищни блокове, външни витрини/фасади на търговски обекти и обществени сгради. Към всяка снимка/снимки задължително трябва да бъдат посочени административния адрес на обекта, име и фамилия на собственика/наемателя и телефон за връзка.

Предложенията могат да бъдат изпращани от 1 декември до 20 декември включително на електронната поща на отдел “Връзки с обществеността” в Община Трявна –  yuliyana.tsaneva@tryavna.bg 

До 23 декември комисия в състав от трима души, определени със Заповед на кмета на Община Трявна, ще обходи и ще огледа всички участващи в конкурса обекти, за да провери на място дали празничната украса отговаря в действителност на изпратените до нас фотоси.

Най-добрите външно украсени фасади на сгради в трите категории: дом, жилищен блок, търговски обекти/обществени сгради ще бъдат публикувани на официалния сайт на Община Трявна и двете официални Фейсбук страници. Общински служители допълнително ще се свържат с отличените собственици/наематели за уточняване кога и как ще бъдат предоставени предвидените за конкурса награди.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица