Свържи се с нас

Култура

Ден на бащата в ЕМО „Етър“

Published

on

Малката Ева и баща й Борислав, играта която играят е "Орехчета"

Малката Ева и баща й Борислав, играта която играят е „Орехчета“

Деца и бащи откриха очарованието на старите игри в Музейния детски кът на ЕМО „Етър”. Борислав и 3-годишната Ева отбелязаха заедно Деня на бащата, 19 юни, в ЕМО „Етър”. Инициативата е на екипа на Детския кът „Открий какво умееш”, който е част от етнографския музей.

Таткото Борислав, очевидно един съвременен човек, който уважава традициите, е разбрал за инициативите на музея, свързани с 19 юни, благодарение на интернет. И очевидно е решил, че си заслужава да прекара няколко часа с любимата си дъщеря на Поляната в музея. Ева се забавлява и много разчита на своя баща, за да опознава света. Двамата заедно, таткото Борислав и красивото момиченце, изпробваха как се играе „На орехчета”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В миналото тази игра е била любима за децата по габровските улици. Забива се колче, върху което се поставя петаче. Децата се нареждат в редица, като всяко държи орех, с който цели петачето. Който го събори си го прибира, след което се поставя нова паричка.

Анджелина и брат й. Децата се учат да пробиват с ръчна бургия

Анджелина и брат й. Децата се учат да пробиват с ръчна бургия

Една простичка и много увлекателна игра.

Анджелина е дошла в ЕМО „Етър” заедно с малкия си брат и се е заела с едно занимание, което не е съвсем характерно за момичета. Ако сме по-точни, трябва да кажем, че така е било в миналото. Днес някой би сметнал за дискриминация да кажеш на момиче, че това са „момчешки работи”. И Анджелина пробива с бургия. Разбира се тя майстори с инструменти от миналото, следователно на ръка. Нито и е трудно, нито непривично. Успява да се справи доста добре, въпреки че едва ли има опит с подобна дейност.

„По-забавно е да си тук, отколкото да стоиш по цял ден на компютъра”, казва с очарователна усмивка Анджелина и продължава съсредоточено работата си.

Майка й, очевидно мисли по същия начин, защото се пробва със старата игра „Карачка”. И видя, че не е никак лесно да я играеш, но с повече усилия и време нещата си идват на мястото.

Плетене на плет

Плетене на плет

Симеон и Тихомир плетат плет. Момчетата са забили четири по-дебели кола в земята и увиват около тях предварително подготвена вършина.

„Коловете се обгарят предварително, за да са по-здрави и да не изгниват бързо в земята. След време плета се набива отново, тъй като долната му част може да започне да поддава”. Това разбират младежите от обучението си в плетене на плет в ЕМО „Етър” в Деня на бащата – 19 юни.

Плетене на плет

Игра на челик

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица